Η Μακεδονία είναι μια... και είναι ελληνική!
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Η Μακεδονία είναι μια... και είναι ελληνική!

Τον Αύγουστο του 1944 ο Τίτο με την σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, άλλαξε το όνομα της περιοχής των Σκοπίων από Νότια Σερβία σε “Μακεδονία”.

Η ενέργεια αυτή είχε προφανώς στόχο, με το πρόσχημα του αλυτρωτισμού, τον έλεγχο της ελληνικής Μακεδονίας, του λιμένα της Θεσσαλονίκης και την διέξοδο του τότε κομουνιστικού συνασπισμού στο Αιγαίο. 

Στην ενέργεια του Τίτο, οι ΗΠΑ τότε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυβερνήσεως Ρούσβελτ, δήλωσε : “Η Κυβέρνηση μας θεωρεί ότι οποιαδήποτε αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρώα Γη» ή «Μακεδονική Εθνική Συνείδηση» ,είναι αδικαιολόγητη και δημαγωγική, δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, ενώ διαβλέπει, στην παρούσα αναβίωσή της, πιθανό μανδύα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης είναι να λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον εκείνων που θα βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία στη δημιουργία «Μακεδονικού Ζητήματος» σε βάρος της Ελλάδας”...

Την πολιτική αυτή ενίσχυσαν και νεώτεροι Πρόεδροι των ΗΠΑ , όπως ο Τρούμαν , που με το δόγμα του το 1947 ,βοήθησε την χώρα μας  προκειμένου να προστατευθεί η εδαφική της ακεραιότητα. 

Αλλά ανεξάρτητα από τις πολιτικές σκοπιμότητες του Τίτο, του Στάλιν και του Ρούσβελτ, υπάρχουν αντικειμενικά και αδιάσειστα στοιχεία που στηρίζουν την ελληνική άποψη σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα. 

Ιστορικά στοιχεία
Κλείσιμο


Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι Μακεδόνες, ανήκαν σε μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές φυλές.

Η γλώσσα που μιλούσαν, ήταν από τις αρχαιότερες ελληνικές διαλέκτους  και οι μύθοι και παραδόσεις τους ήταν οι ίδιες που υπήρχαν σε όλο τον Ελληνικό κόσμο. Ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄ και ο γιός του Μέγας Αλέξανδρος ,– ενεργούσαν ως ηγέτες όλων των Ελλήνων, ταγμένοι στην σχηματισμού ενός ενιαίου Ελληνικού κράτους. Επίσης υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες αρχαίων ιστορικών, όπως του Θουκυδίδη που γράφει  ότι : “Οι Μακεδόνες αποτελούνται από διάφορες ελληνικές φυλές κάτω από διάφορους Βασιλιάδες”.

‘Η του Ηρόδοτου που αναφέρει ότι : “Οι απόγονοι του Περδίκα, του πρώτου Βασιλιά των Μακεδόνων, είναι Έλληνες, όπως οι ίδιοι το θέλουν και όπως εγώ ο ίδιος το ξέρω”... 

Επίσης ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι η Μακεδονία ήταν μέλλος των Δελφικών Αμφικτιονιών. 
Θρησκευτικά στοιχεία 

Υπάρχουν πλήθος στοιχεία , όπως η αναφορά από την Παλαιά Διαθήκη του Προφήτη Δανιήλ, 200 περίπου χρόνια πριν από τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αναφέρει ότι : “ο Βασιλιάς των Μήδων και των Περσών θα κατατροπωθεί από έναν Έλληνα Βασιλιά ( τον Μέγα Αλέξανδρο) και ότι αυτόν τον πρώτο μεγάλο Βασιλιά θα τον διαδεχθούν τέσσερις Βασιλιάδες
από το ίδιο Βασίλειο”.

Γενετικά στοιχεία.

Σήμερα, η επιστήμη , με τις εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης του γενετικού υλικού του ανθρώπου, μπορεί να προσδιορίσει με αξιοπιστία την προέλευση διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.  

-Τη δεκαετία του ’90 έγκυρη πολυκεντρική επιστημονική έρευνα (στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας καθηγητής της Γενετικής Κ. Τριανταφυλλίδης) έδειξε ότι σε συντριπτικό ποσοστό οι σημερινοί Έλληνες έχουν το ίδιο DNA με τους αυτόχθονες κατοίκους του Ελλαδικού χώρου της προϊστορικής εποχής. Η έρευνα λέει με απλά λόγια ότι οι σημερινοί Έλληνες έχουν το DNA των Αρχαίων Ελλήνων.

- Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και νεότερες γενετικές μελέτες που έδειξαν ότι στον Ελλαδικό χώρο υπάρχει συνέχεια γενετικού υλικού από την εποχή του χαλκού.

-Σχετικά πρόσφατη έρευνα Ελβετικού Ινστιτούτου Γενετικής που ανέλυσε στοιχεία από περίπου 500 επιστημονικές πηγές, συμπεραίνει ότι  το 15% των Σκοπιανών (300.000 χιλιάδες), έχουν το ίδιο DNA με τους σημερινούς Έλληνες.  Οι Σλάβοι (Σέρβοι) είναι 15% (300.000), οι Αλβανοί 10% (200.000), οι Τεύτονες (γερμανικό φύλο της Βαλτικής που πέρασε τον Δούναβη) 20% (400.000) και οι αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες" μόλις 30%, δηλαδή μόνο 600.000! 

Η πολιτική συγκυρία

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω στοιχεία, που δείχνουν ότι στην περιοχή των Σκοπίων δεν κατοικούν απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, όπως οι ιδίου θέλουν να πιστεύουν, πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη η πολιτική συγκυρία. Το κράτος των Σκοπίων που δημιουργήθηκε μετά τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας που οι μεγάλες δυνάμεις επέβαλλαν, σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των “συμμάχων” μας. Αποτελεί ένα κρατίδιο, με ετερόκλητο πληθυσμό, απόλυτα εξαρτώμενο οικονομικά και στρατιωτικά από την Δύση… Και επομένως  μπορεί να αποτελέσει ένα, εν δυνάμει, προτεκτοράτο τους  στα Βαλκάνια.
Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες χώρες το έχουν αναγνωρίσει με το αυθαίρετο συνταγματικό τους όνομα, αυτό της “Μακεδονίας”. 

Και το έχουν αναγνωρίσει, παρά τις θεμελιωμένες Ελληνικές αντιρρήσεις, και παρά την ονομασία που ο ΟΗΕ  και η ΕΕ, αναγνωρίζουν (FYROM).

Και το έχουν αναγνωρίσει, παρά το ιστορικό “βέτο” του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008, κατά την προσπάθεια τους να εντάξουν το κρατίδιο αυτό στην Ατλαντική συμμαχία… “Βέτο” παρουσία του τότε πλανητάρχη... “Βέτο” που ενδεχόμενα του στοίχισε την πρωθυπουργία… 
… Οι πιέσεις για λύση σήμερα φαίνεται ότι είναι αφόρητες. 

Η χώρα μας στην παρούσα συγκυρία, με την οικονομική κρίση, με την επιθετικότητα των Τούρκων, με την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, με τις εκκρεμότητες που αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα, και με μια κυβέρνηση που ποικιλοτρόπως αναζητά την εύνοια ή την ανοχή  των ισχυρών της Δύσης προκειμένου να παραμένει στην εξουσία, οδηγείται σε διλληματικό αδιέξοδο:

-Όχι στο όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια  με κάθε επιθετικό πρόσημο, που είναι  ιστορικά θρησκευτικά και γενετικά το δίκαιο και που αγγίζει την Ελληνική ψυχή, αλλά με απροσδιόριστο κόστος…

-Ή συμβιβασμός με ένα επιθετικό γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό ;

Ένα δίλλημα μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού !  

Ίσως, εκεί που φθάσαμε, ρεαλιστικά, μια ονομασία για όλες τις χρήσεις με σαφή όμως γεωγραφικό προσδιορισμό…

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης   είναι Καθηγητής Καρδιολογίας 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ