PROTOTHEMA

Blogs

Η σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια δεν είναι λύση

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 
Η εθνική γραμμή της ελληνικής πλευράς στο θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων, όπως μας λένε, αλλά ποτέ δεν το εξήγησαν καθαρά στον ελληνικό λαό, βασίστηκε όταν το 2008, με αφορμή την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ για διεύρυνση όπου συμπεριλήφθηκε και το κράτος των Σκοπίων, η κυβέρνηση Καραμανλή προώθησε την «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».


Παρακάμφθηκε με τον τρόπο αυτόν όμως η πραγματική βούληση των Ελλήνων όπως είχε εκφραστεί σε μεγαλειώδη συλλαλητήρια στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η οποία ήταν αντίθετη με τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η ελληνική κοινωνία, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου σε άρθρο του, «πανηγύρισε το μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αλλά ουδείς παρατήρησε τότε πως οι πολιτικοί είχαν αψηφήσει την πραγματική της βούληση και είχαν υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας, παραχωρώντας τη λέξη «Μακεδονία» στα Σκόπια».

Επιπλέον τι απέγινε το πόρισμα της σύσκεψης των πολιτικών μας αρχηγών της 13ης Απριλίου 1992 σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας μας Κωσταντίνου Καραμανλή; Το πόρισμα τόνιζε: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνο αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

Ας υποθέσουμε, ότι  επιτυγχάνεται μια «λύση» στο Σκοπιανό και το γειτονικό κράτος ονομάζεται «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία» ή οτιδήποτε άλλο «Μακεδονία». Ας υποθέσουμε, επίσης, χάριν του σεναρίου ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), ότι τα Σκόπια θα αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους τις όποιες αλυτρωτικές βλέψεις στη Μακεδονία μας.
 
Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα βρεθεί ένας πολιτικός στα Σκόπια, τύπου Γκρούεβσκι, που θα θελήσει να αναθεωρήσει τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί, βασιζόμενος στην αποδεκτή από όλους πλέον του όρου «Μακεδονία» και δεν θα επανέλθει στο παλιό τους όραμα της «Ενωμένης Μακεδονίας».

Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον απόπειρα – και μάλιστα θα είναι και δικαιολογημένη – του νεοβάπτιστου κράτους να διεκδικήσει μερίδιο από την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Μακεδονίας μας.

Κανείς δεν μας δίνει εγγύηση ότι κάθε υποχώρηση στο όνομα, υπό οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε προσδιορισμό, καθώς και τυχούσα αποδοχή ύπαρξης «μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας» καθώς και η είσοδος των Σκοπίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς,  θα εξασφαλίσει τη ζητούμενη και προβαλλόμενη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. 

Κανείς δεν μας εγγυείται πως δεν θα αποτελέσει αιτία ταραχών και συγκρούσεων τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων με τις πολλαπλές εθνικότητες, αλλά και με τις γειτονικές της χώρες 

Κανείς δεν μας εγγυείται πως τα Σκόπια δεν θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια για να παραμποδίσουν την εξαγωγή Μακεδονικών ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Τι θα είναι πιο σημαντικό στα μάτια της διεθνούς κοινότητας μια χώρα που ονομάζεται Μακεδονία, ή τρεις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας που ονομάζονται Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία;

Μήπως εμείς οι ίδιοι, με ελληνική βούλα και σφραγίδα ανοίγουμε την πόρτα στις ορέξεις των Σκοπιανών;

Σας παρακαλούμε πηγαίνετε στο www.onomasia.gr και προσθέσετε την υπογραφή σας για την μη αποδοχή του όρου Μακεδονία στο ονοματολόγιο των Σκοπίων.
 
Η Νίνα Γκατζούλη είναι συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου 


Μελχιώρ11/01/201803:17

Το Μεξικό-Νέο Μεξικό είναι σαν παράδειγμα χαρακτηριστικό τι είδους προβλήματα προκύπτουν όταν ξεχνάμε ότι οι λέξεις έχουν σημασία και όταν κάποιες όπως "Νέο/Νέα" χρησιμοποιούνται ανεύθυνα. Πως θα αντιδρούσε η χώρα του Μεξικού αν οι κάτοικοι της Αμερικάνικης πολιτείας του Νέου Μεξικού λέγανε ότι είναι Μεξικάνοι, μιλάνε Μεξικάνικα και ότι είναι απόγονοι των Μάγια και των Αζτέκων; Ξέρετε πόσες Αθήνες υπάρχουν στις ΗΠΑ; 15. Κανένας όμως απ τους κατοίκους τους δε λέει ότι είναι "Αθηναίοι", ότι μιλάνε Ελληνικά και ότι είναι απόγονοι του Περικλή. Αλλά στη θέση που φέρανε την Ελλάδα όλοι αυτοί οι άσχετοι πολιτικοί, τώρα φαίνεται ότι εμείς ήμαστε οι δύσκολοι, ότι εμείς αρνούμαστε σε μια χώρα και ένα λαό να υπάρξει, ότι εμείς πρέπει να υποχωρήσουμε στις αντιρρήσεις μας. Και δε φταίει ο Τσίπρας που πάει να διαπραγματευθεί, γιατί έτσι τα βρήκε. Φταίνε κυρίως όλοι οι προηγούμενοι. Ο Τσίπρας θα φταίει άμα τα κάνει ακόμα χειρότερα.

Απάντηση
Όλοι οι μπάρμπες και οι θέιτσες10/01/201821:52

Πρώτοι να κηρύξουν πόλεμο ... Για να πάνε να πεθάνουν και όσοι μείνανε και δεν φύγανε ακόμα ...Ηλιθιότητα η μισελληνισμός δεν μπορώ πια να ξεχωρίσω...

Απάντηση
Pan10/01/201819:54

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και βέβαια ισχύει οτι οποιου του μέλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει Αν τα Σκόπια αλλάξουν ρότα και αντί για Μακεδονία (Με το όνομα αυτό τα αναγνωρίζει όλη η ηφήλιος) ονομαστεί Θεσσαλία ή.... Πελλοπόννησος,τι θα κάνουμε?

Απάντηση
Stefanos10/01/201819:49

Έχει πολύ δίκιο το άρθρο, μια λύση τώρα του θέματος με την λέξη Μακεδονία είναι μια βόμβα για το μέλλον που κανείς δεν ξέρει πότε θα σκάσει και σε ποιο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν βιάζετε από τίποτα αυτήν την στιγμή, αυτοί που ζορίζονται είναι τα Σκόπια, γιατί χάνουν όλη την βοήθεια της ΕΕ. Το πρόβλημα με το όνομα τους έχει γίνει καρφί στα πόδια τους και βλέπουν πως αργά ή γρήγορα θα σταματήσουν και αυτοί που τους λένε "Μακεδονία" να το χρησιμοποιούν. Μια άλλη κυβέρνηση της Ελλάδας στο μέλλον θα μπορεί να οδηγήσει στα διεθνή δικαστήρια όποιο χρησιμοποιεί αυτό το όνομα για τα Σκόπια.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία