«Η κυβέρνηση δεν τόλμησε...»
Ειρήνη Γιανναδάκη

Ειρήνη Γιανναδάκη

«Η κυβέρνηση δεν τόλμησε...»

 «Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, με εκτενή νομολογιακή ανάλυση και παράθεση του σχετικού νομικού και πραγματικού πλαισίου, αξιολογώντας ουσιαστικά και νομικά τα στοιχεία του φακέλου, αναγνώρισε τον αιτούντα ως πρόσφυγα με την αιτιολογία αφενός μεν ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία και περιστατικά που να στοιχειοθετούν τη συμμετοχή του στις πράξεις που του αποδίδονται από την τουρκική πολιτεία, αφετέρου δε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δίωξης σε βάρος του, αλλά και εξευτελιστικής μεταχείρισής του για πολιτικούς λόγους.

Η απόφαση έχει άρτια τεκμηριωμένες σκέψεις τις οποίες δεν τόλμησε να υιοθετήσει η κυβέρνηση - προφανώς για λόγους διπλωματικών αναγκαιοτήτων, τη σοβαρότητα των οποίων δεν θα ’θελα να παραγνωρίσω, οι οποίες όμως ξεφεύγουν και πρέπει να ξεφεύγουν από την εμβέλεια της δικαστικής κρίσης. Οσον αφορά τα μέσα θεραπείας, για την κυβέρνηση δεν υπήρχε παρά ένα και μοναδικό: η προσφυγή στο δικαστήριο.

Οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου δεν είναι δικαστήρια. Τα ειδικά δικαστήρια ορίζονται περιοριστικώς από το Σύνταγμα της χώρας μας. Είναι όμως ανεξάρτητα οιονεί δικαιοδοτικά όργανα συγκροτούμενα κατά πλειοψηφία από δικαστές. Και περιττεύει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο δικαστής είναι ανεξάρτητος είτε εκφέρει κρίση ως μέλος σύνθεσης δικαστηρίου είτε ως μέλος διοικητικών επιτροπών».
Κλείσιμο

*Η Ειρήνη Γιανναδάκη είναι τέως πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ