«Μακεδονικό» ξεκατίνιασμα
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

«Μακεδονικό» ξεκατίνιασμα

Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. 

Πλακώνονται ακόμα και μεταξύ τους. Εντός των κομμάτων τους δηλαδή. Η εξωτερική πολιτική έχει μετατραπεί σε φαρσοκωμωδία της χειρότερης ανθυποκουλτούρας. Και οι ξένοι πέφτουν χάμω από τα γέλια με τα δικά μας χάλια!

Ενα: Η σημερινή ονομασία είναι ΠΓΔΜ. Τουτέστιν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας. Υπό αυτή την ονομασία συναλλασσόμεθα κι εμείς με αυτή τη μικρή σπιθαμή δυστυχισμένων κατοίκων.

Δύο: Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το «Πρώην» φεύγει. Πάει καλλιά του. Το «Γιουγκοσλαβίας» φεύγει κι αυτό. Από τη στιγμή που γκρεμοτσακίστηκε το σύστημα, το τάχα μου σοσιαλιστικό. Και από τη στιγμή που όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Σωρρακώσταινας, με εκπρόσωπο τον υπερ-πατριώτη Αντώνη Σαμαρά, έθεσαν τις τζίφρες τους κάτω από την κοινή συμφωνία διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
Κλείσιμο

Τρία: Αρα απομένουν, ως υπαρκτά και ζωντανά, τα αρχιγράμματα Δ και Μ. Τουτέστιν «Δημοκρατία Μακεδονίας».

Τέσσερα: Σε οποιοδήποτε κινηματογραφικό φεστιβάλ της οικουμένης, έτσι και στο πρόγραμμα έχει τοποθετηθεί ταινία από αυτή τη γεωγραφική κουκκίδα, στη μαρκίζα φιγουράρει η γνωστή σημαία με την ονομασία «Macedonia». Σκέτο.

Πέντε: Σχεδόν όλες οι χώρες αναγνωρίζουν την κουκκίδα με την απλή ονομασία «Macedonia».

Εξι: Απαντες οι ξένοι δημοσιογράφοι ρωτούν με απορία και ενίοτε με χλευασμό: «Μα αφού εσείς στο παρελθόν είχατε αναγνωρίσει αυτή τη χώρα ως Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας, τώρα γιατί έχετε μουλαρώσει σαν μικρά παιδιά;».

Εφτά: Πράγματι, καθ’ όλη τη διάρκεια υπάρξεως της (ολάκερης) Γιουγκοσλαβίας, άνθρωποι και προϊόντα εξ Ελλάδος, που μπαινόβγαιναν απ' αυτή την κουκκίδα έφεραν σφραγίδα με το συνθετικό «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας». Με το «Macedonia» φυσικά να βγάζει μάτια ελληνικά. Ουδεμία, τότε, πατριωτική κορόνα. Το κάναμε γαργάρα.

Οκτώ: Ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, τα είχε βρει με τον Κίρο Γκλιγκόροφ, το πολιτικό αφεντικό αυτής της κουκκίδας. Ομως ο υπερ-πατριώτης Αντώνης Σαμαράς, που (και) με τη δική του υπογραφή είχε αποσχιστεί και αυτονομηθεί η εν λόγω περιοχή, παρέσυρε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και έτσι εκείνος έφτιαξε το δικό του πολιτικό προφίλ, η δε χώρα γκρέμισε κάθε ίχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Εννιά: Από τις αφόρητες πιέσεις των συμμάχων, ιδιαιτέρως των Αμερικανών, ο «αριστερός» Τσίπρας ετοιμάζεται να κλείσει τη συμφωνία με κάποιο, τέλος πάντων, συνθετικό. Ομως ο Πάνος Καμμένος και τα πολιτικά ανθρωπάκια των ΑΝ.ΕΛ. σχεδιάζουν εκείνη την αποφράδα ημέρα ψήφισης της νέας ονομασίας να την κάνουν κατά μεριά Βραζιλίας, Αργεντινής, Ιταλίας, Μετσόβου, Ορεινής Ναυπακτίας. Ετσι, για να πάρουν φρέσκο αέρα και να λένε ότι εκείνοι δεν είναι προδότες όπως οι άλλοι. Αρα ψηφίστε ΑΝ.ΕΛ. υπέρ πατρίδας.

Δέκα: Περίπου η ίδια φαρσοκωμωδία σκηνοθετείται και από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Σαμαράς φυσικά θα απουσιάζει από την ψηφοφορία. Αρκετοί καραμανλικοί το παίζουν «καμμενικοί». Και ο Κυριάκος θα θέσει ως όρο «για να ψηφίσουμε πρέπει και ο Καμμένος να κάνει το ίδιο». Περίπου «όλοι μαζί ή εμείς σφυρίζουμε κλέφτικα».

Με απλά λόγια.
Η εξωτερική πολιτική έχει καταντήσει οπερέτα της εσχάτης υποστάθμης. Ολα τα κόμματα έχουν μετατρέψει την τύχη της χώρας σε ταμπούρλο προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο καιροσκοπισμός πάει σύννεφο. Η υποκρισία δεν έχει φραγμό. Και ο ανταγωνισμός τού ποιος είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλον θυμίζει ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό.

Με μια κουβέντα.
Οι σημερινοί υπερ-πατριώτες είναι οι χτεσινές δεξιές, πασοκικές αλλά και σημερινές αριστερές μπουλντόζες. Αν είχαν φροντίσει η χώρα να είναι αυτοδύναμη και ισχυρή, τα Σκόπια σήμερα θα είχαν γίνει αποικία ελληνική!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ