Ο φιλέλλην Ολλανδός
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Ο φιλέλλην Ολλανδός

Λατρεύτηκε από τους Έλληνες φιλάθλους και ακόμη πιο πολύ από τους Κρητικούς. Το ήθος τους τον έκανε να ξεχωρίζει. Έμεινε μακρυά από τη μιζέρια. Είχε όρεξη να προσφέρει στο ποδόσφαιρο και το έκανε. Πήρε την ελληνική υπηκοότητα,παντρεύτηκε Ελληνίδα έκανε δύο παιδιά και έγινε μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου.

Κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ 15 συναπτά χρόνια, ο μακροβιότερος προπονητής. Δεύτερος σε νίκες στην ιστορία της Α' Εθνικής και πρώτος σε παρουσία σε παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας, 495 τον αριθμό. Αν ήταν στην Μεγάλη Βρετανία ίσως να είχε γίνει σερ.

Οδήγησε την ομάδα του ΟΦΗ στις κορυφαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος ενώ απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Κλείσιμο
Έβγαλε και πολλούς ποδοσφαιριστές. Παρήγαγε έργο με λίγα λόγια ο Ευγένιος Γκέραρντ Ευγένιος όνομα και ...πράξεις.

Ο Ολλανδός αυτός αγάπησε την Ελλάδα και την Κρήτη όσο τίποτε άλλο. Ρίζωσε. Οι χαμηλοί τόνοι που κρατούσε τον έκαναν να ξεχωρίσει. Μόνο καλά λόγια ακούστηκαν για αυτόν. Ο θάνατός του προκάλεσε συσπείρωση έστω και για λίγες ώρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στο τελευταίο φιλικό προς τιμήν του στο Γεντί Κουλέ, φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές δάκρυσαν όταν αντίκρισαν καθηλωμένο σε αναπηρικό καρότσι και φανερά καταβεβλημένο, φάντασμα του παλιού εαυτού του. Όλοι είχαν να πουν μία ιστορία για εκείνον.

Δυστυχώς, την ποδοσφαιρική κληρονομιά του δεν την αποδέχθηκε κανείς. Όλα γίνονται στο πόδι, χωρίς συναίσθημα, χωρίς αγάπη για τη φανέλα, όλα λογιστικοί αριθμοί, ένα πάρε-δώσε με τους μάνατζερ, χωρίς όραμα για το αύριο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ