Ο «επιτυχημένος» πρωθυπουργός χάνει την κοινωνία, κερδίζει τις αγορές
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Ο «επιτυχημένος» πρωθυπουργός χάνει την κοινωνία, κερδίζει τις αγορές

Οσοι άκουσαν με προσοχή την αγόρευση του κ. Τσίπρα στο κλείσιμο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό εντυπωσιάστηκαν από τους ύμνους, που ανέπεμψε προς τις αγορές.

Είναι η νέα θεότητα την οποία φαίνεται ότι λατρεύει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ίσως επειδή σε ένα δικό τους (μικρό ή μεγάλο) «θαύμα» εναποθέτει τις ελπίδες του για να παραμείνει στην εξουσία. 

Σχολιάζοντας την αποτυχία του τότε υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να πείσει την ηγεσία του ΔΝΤ για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής περιέγραψε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου με τον ακόλουθο εκπληκτικό τρόπο: «Βεβαίως, τον κ. Χαρδούβελη σας τον έστειλαν πίσω όπως πήγε στην Ουάσινγκτον.

Κλείσιμο
Οχι γιατί δεν σας αγαπούσαν, όχι γιατί δεν ήθελαν να σας διευκολύνουν, αλλά πολύ απλά γιατί δεν μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν, καθώς θα γελούσαν ακόμα και οι πέτρες, αν εσείς μιλούσατε για τέλος μνημονίων και πιστωτική γραμμή με όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις ανολοκλήρωτες και, το κυριότερο, με επιτόκια δανεισμού κοντά στο 8%».

Και αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας γενικεύοντας την ερμηνεία του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης τα ακόλουθα ακόμη πιο εντυπωσιακά από τα προηγούμενα: «Με εσάς, ξέρετε, τείνουμε να ξεχάσουμε και τα βασικά, δηλαδή ότι στα μνημόνια οδηγηθήκαμε εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές». 

Συνοψίζοντας τα προηγούμενα, μεταφέρθηκε στο σήμερα και κατέληξε στο συμπέρασμα: «Αρα ο τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης».

Και δεν έμεινε εκεί. «Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας και δεν λέμε ψέματα, όπως λέγατε εσείς τότε, για τον απλό λόγο ότι σήμερα τα επιτόκια για το δεκαετές έχουν ήδη πέσει, οκτώ μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, κοντά στο 3,7%».
Είναι φανερό πλέον ότι όλο το σχέδιο που έχει καταστρώσει ο κ. Τσίπρας και το αφήγημα που ετοιμάζεται να παρουσιάσει για το υποτιθέμενο τέλος της μνημονιακής επιτροπείας περνάει από τις αγορές. Από εκείνες τις αγορές στις οποίες ο ίδιος θα χτυπούσε τα νταούλια και αυτές θα χόρευαν. 

Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την έξοδο στις αγορές με κάθε είδους μεθοδικές κινήσεις και πρωτοβουλίες: από τις συμφωνίες με τη γαλλική εταιρεία επενδύσεων Rothschild & Co έως τη δημιουργία αποθεματικού με το στέγνωμα της αγοράς από τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Διαθέσιμα και... πλεονάσματα που τηρούνται σαν πυρομαχικά ασφαλείας για τον επαπειλούμενο πόλεμο των επιτοκίων όταν ληφθεί η κρίσιμη απόφαση, ειδικά αν οι εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι και του «αποτυχημένου υπουργού» Γιάννη Στουρνάρα βγουν αληθινές.

Ολα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός συνδέει απολύτως την τύχη τη δική του και της κυβέρνησής του με την έξοδο στις αγορές και προκειμένου να επιτύχει αυτό τον στόχο είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα. 

Το μαρτυρά, άλλωστε, η επιμονή του να περάσει πάση θυσία την τροπολογία για να οδηγούνται στη φυλακή όσοι αντιδρούν στους πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας αν αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο με τους χθεσινούς συνεργάτες του με τους οποίους βροντοφώναζαν από κοινού το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», αλλά κυρίως τον φέρνει απέναντι στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προστατεύει τα «λαϊκά σπίτια».

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι: Θα βγουν στον κ. Τσίπρα οι σχεδιασμοί γοητείας των αγορών που έχει εκπονήσει; Ή ο αμοραλισμός με τον οποίο προσπαθεί να ενσωματώσει στην πολιτική του θεωρίες και πράξεις που δεν γνωρίζει και μέχρι χθες πολεμούσε απηνώς θα τον οδηγήσει στην οριστική πολιτική συντριβή; 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ