Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο, κάνει πράξη το άδικο...
antipas

Γιάννης Αντύπας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο, κάνει πράξη το άδικο...

Η κριτική της ανανεωτικής Αριστεράς στο πολιτικό σύστημα, την περίοδο της μεταπολίτευσης, ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων σωστή. 

Λειτουργούσε για δεκαετίες ως η προοδευτική ηθική του. Διαφοροποιούμενη πλήρως από την κομμουνιστική και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με τα μαξιμαλιστικά αιτήματα. 

Η ανανεωτική Αριστερά, όμως, ένιωσε κάπου στη δεκαετία του 2000 ότι θα πρέπει να απολογηθεί ως Αριστερά ελίτ. Τα κορίτσια του Ρήγα ήταν του Κολωνακίου, σύμφωνα με το παραδοσιακό φοιτητικό στερεότυπο. Ότι δεν είχε πάρει όσα δικαιούταν. Παρότι στελέχη της είχαν διακριτούς ρόλους στη διοίκηση Σημίτη. 

Ο Αλέκος Αλαβάνος, αστός και ευρωβουλευτής- κοσμοπολίτης για δεκαετίες ο ίδιος, σκέφτηκε την μετεξέλιξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στην Αριστερά των Κινημάτων. Τον ΣΥνασπισμό ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς. Με έναν νέο ελκυστικό αρχηγό. Τον Τσίπρα.

Μόνο που αντί η ανανεωτική πλειοψηφία να αφομοιώσει τις αριστερίστικες γκρούπες, συνέβη το αναπάντεχο. Έγινε το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε μία λαϊκίστικη Αριστερά με εξωκοινοβουλευτικές πρακτικές. Ο λαϊκισμός του βρήκε γόνιμο έδαφος στα λάθη του πολιτικού συστήματος και τις πολιτικές των μνημονίων. 

Γιατί, δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε να αλλάξει παράδειγμα για να πετύχει άλλο αποτέλεσμα, που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν αποτύχει πριν από αυτόν. Ο Κώστας Καραμανλής το 2004 και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 ( η λεγόμενη εποχή των επιγόνων που έκανε πολλούς να νοσταλγούν την εποχή των δεινοσαύρων- Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- η οποία οδήγησε στο εγχείρημα Σημίτη).
Κλείσιμο

Δεν τρελάθηκε ο κόσμος. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να διορθώσουν τα λάθη τους, προσφέροντας κρίσιμη καύσιμη ύλη στον λαϊκισμό. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ακόμη και με τις υπερβολές της ήταν σε αρκετά σημεία σωστή.

Η συνταγή ήταν λάθος. Είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως κυβέρνηση, όμως, κάνει πράξη το άδικο! Συνεχίζει την ίδια συνταγή. Και πανηγυρίζει ο κ. Τσακαλώτος ως επιτυχημένος υπουργός των μνημονίων!
Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη έλεγε. Υπερβολή, αλλά δεν είναι δουλειά των τραπεζών το real estate. Ως κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες και τώρα ζητά τα σπίτια για μην ξανακλείσουν! Πάνω στη θολούρα απειλεί και με κούρεμα καταθέσεων που θα κάνει το κούρεμα ομολόγων του PSI να μοιάζει με δώρο Χριστουγέννων.
Όχι στα κάγκελα έλεγε. Και τώρα στέλνει στο αυτόφωρο όποιους βάζουν εμπόδια στην πολιτική του.

Δεν έχει νόημα η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε (κάποιο) δίκιο. Κάνει πράξη το άδικο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ