Μια κανονική χώρα, αρκεί…
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Μια κανονική χώρα, αρκεί…

Η Ελλάδα θα μπορούσε (σχετικά εύκολα) να αλλάξει πορεία, να αρχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να είναι μια κανονική χώρα εντός της Ευρωζώνης, στη πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί…

α) Αρκεί …Το υπουργείο Ανάπτυξης αντί να σκορπάει πόρους για την δημιουργία μιας εκλογικής βάσης (στη μεριά της νέας επιχειρηματικότητας) θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της πρωτοβουλίας katana (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την στήριξη της καινοτομίας στην αγρο- διατροφή και ευρύτερα, στην αγρο-επιχειρηματικότητα.  

Αλλά, τι είναι και τι θέλει να κάνει το katana;  Με απλά λόγια, είναι ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  που συνδυάζει τη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης εγχειρημάτων με προοπτική με το crowdfunding (την χρηματοδότηση του πλήθους). Στην πρώτη φάση σε ανοιχτή πρόσκληση σε πανευρωπαϊκή βάση αξιολόγησε και ξεχώρισε  τις 100 καλύτερες προτάσεις σε όλη την Ευρώπη. Σε δεύτερη φάση έδωσε το δικαίωμα σε αυτές τις 100 να συγκροτήσουν κοινοπραξίες ( είτε μεταξύ τους, είτε με άλλες εταιρείες) προκειμένου  να συμμετάσχουν στο crowdfunding, να ανεβάσουν τις καμπάνιες τους σε συγκεκριμένη πλατφόρμα και να διεκδικήσουν μερίδιο από την χρηματοδότηση του πλήθους ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Στη συνέχεια, οι 10 πρώτες κοινοπραξίες (βάσει των χρημάτων που συγκέντρωσαν από το ευρύ κοινό) , θα χρηματοδοτηθούν από το ίδιο το πρόγραμμα με επιπλέον 100.000 ευρώ για να προχωρήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του εγχειρήματος τους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορούσε να φτιάξει το δικό του katana, το ελληνικό katana. Μια ιδέα θα ήταν μικροί διαγωνισμοί ανά Περιφέρεια όπου οι πρωτεύσαντες ως προς την προσέλκυση χρημάτων  από την τοπική κοινωνία θα μπορούσαν να δεχθούν επιπλέον χρηματοδότηση από τα τοπικά ή και περιφερειακά αναπτυξιακά ταμεία. Ενισχύοντας και επιβραβεύοντας υπαρκτές επιχειρηματικές προτάσεις και εγχειρήματα.

β)  Αρκεί …Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι να έβρισκαν το χρόνο να παραβρεθούν δίπλα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τα διευθυντικά στελέχη πρώτης γραμμής της Εθνικής Τράπεζας στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας Όλη η Ελλάδα σε ένα Τράπεζι την περασμένη εβδομάδα στο Ναύπλιο όπου πάνω από 20 παραγωγοί και επιχειρήσεις από την Αργολίδα και Κορινθία και μαζί τους, οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών εταιρειών της Νεμέας κατάφεραν να αποδείξουν το τι σημαίνει συνεργατικότητα στη πράξη! Δεν χρειάζονται δαιδαλώδεις διαδικασίες διαβούλευσης και κόντρα διαβούλευσης με φορείς κλπ αλλά συμμετοχή στον πραγματικό διάλογο της ίδιας της παραγωγικής – δημιουργικής πραγματικότητας της χώρας, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

γ) Αρκεί … Ο υπουργός Παιδείας να αποδεχθεί ότι θα χάσει και ένα απόγευμα του για να συμμετάσχει σε έναν από τους (εκπαιδευτικούς) διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή σε αίθουσα του Ιδρύματος Ευγενίδου καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την συμπαράσταση πολλών φορέων διοργάνωσαν για μια ακόμη φορά τον διαγωνισμό Blue Hackathon  για την ανάδειξη προτάσεων για συνδυασμένες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων.
Κλείσιμο

Ο μαραθώνιος  των νεανικών γαλάζιων επιχειρηματικών ιδεών είχε μεγάλη συμμετοχή και κατέληξε με 6 σχέδια:

-Trash Power που έδωσε λύση στη θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων και αποβλήτων από τα νησιά σε ειδικά κοντέινερ και αναδείχτηκε σαν τρόπος εξισορρόπησης της κάλυψης της χωρητικότητας των πλοίων αντιμετωπίζοντας την ασυμμετρία της ζήτησης.

-E-asyworld μια εύχρηστη και …φθηνή πλατφόρμα για κράτηση θέσεων σε πολλαπλά μέσα επιβατικής τουριστικής μεταφοράς με ένα κλικ

-Truckfiller μια πλατφόρμα εξυπηρέτησης των φορτωτών της τελευταίας στιγμής λύνοντας και  το πρόβλημα της υπερβάλλουσας χωρητικότητας των φορτηγών.

-3C-Union μια κοινωνική επιχείρηση με προϊόντα  από τις πατρίδες προσφύγων αλλά και προϊόντα μικρών παραγωγών από τις κοντινές περιοχές

-Ship Hop ένα πρόγραμμα για την δυναμική επίλυση του προβλήματος των πολλαπλών κρατήσεων ενός εισιτηρίου

-Nereus σχεδιασμός και εγκατάσταση συστήματος  αυτόνομης πλοήγησης μικρών υποστηρικτικών σκαφών όπως οι λάντζες.  

Τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να προστεθούν αρκετά ακόμη αρκεί να υπήρχαν αποδέκτες στη μεριά της εξουσίας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ