Τα απομεινάρια των μνημονίων
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Τα απομεινάρια των μνημονίων

Τους βλέπουμε να κομπορρημονούν γιατί οσονούπω θα μας βγάλουν από τα μνημόνια.

Τους βλέπουμε να επαίρονται πως χάριν των προσπαθειών τους κρατήθηκε όρθια η κοινωνία. Τους βλέπουμε, αν και αριστεροί, με διάπλατα χαμόγελα να χτυπούν τα καμπανάκια στη Wall Street και να προσκαλούν επενδυτές στη χώρα των ευκαιριών όταν οι ίδιοι τα προσωπικά τους λεφτά (που δεν είναι και ευκαταφρόνητα) τα κρατούν επενδυμένα στις μητροπόλεις του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Τους βλέπουμε γαντζωμένους στις καρέκλες της εξουσίας να μας κουνούν το δάχτυλο και να μας απειλούν ότι όχι μόνο θα παραμείνουν μέχρι τέλους της τετραετίας, αλλά και ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Τους ακούμε να λένε ότι ακόμα και μετά από τρία χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης αυτοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κατάντημα της χώρας και των πολιτών και ότι, μας γλίτωσαν από τα χειρότερα.
Μας πουλάνε με κάθε ευκαιρία αριστεροσύνη ως πανάκεια στα προβλήματα του λαού και από την άλλη υπογράφουν ακόμα και τις πιο παράλογες απαιτήσεις  παίρνοντας τα εύσημα από τους καπιταλιστές τοκογλύφους.

Ομνύουν εσχάτως στην ελεύθερη αγορά και στους επενδυτές όταν στην πράξη κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διώξουν τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και υφιστάμενες επενδύσεις. Κορδώνονται ότι έριξαν την ανεργία στο 20%, όταν στην πράξη όλοι διαπιστώνουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας απασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας και μισθούς των 360 ευρώ.
Κλείσιμο
Ισχυρίζονται ότι από τον ερχόμενο Αύγουστο τελειώνει η μακρά μνημονιακή περίοδος, η χώρα θα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της και για όλους εμάς έρχεται η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι όντως τελειώνει (που δεν τελειώνει, γιατί ακολουθεί άλλο με διαφορετικό όνομα), τι θα αφήσει πίσω του;

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται η χώρα και οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν;
Ας δούμε, λοιπόν, την πραγματική και όχι την εξωραϊσμένη εικόνα που θέλει να μας παρουσιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα:
- 2.173.000 (μέχρι στιγμής) Ελληνες φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και αδυναμία πληρωμών.
- Εκατοντάδες χιλιάδες κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους προστίθενται 1.000 ημερησίως.
- 440.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια και χιλιάδες φορολογούμενοι αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς και την απώλεια των σπιτιών τους.
-  1.000.000 εγγυητές δανείων αντιμέτωποι με τις διεκδικήσεις των τραπεζών και των funds που αγόρασαν και θα αγοράσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες.
- Εκατομμύρια χαμένες ακίνητες περιουσίες που αποκτήθηκαν με μόχθο δύο και τριών γενεών και τώρα λόγω της πτώσης των τιμών μετατράπηκαν σε ευκαιρίες για κοράκια.
- 2.000.000 συνταξιούχοι με πετσοκομμένες συντάξεις κάτω από τα 600 ευρώ και όλοι συνολικά από 1/1/2019 αντιμέτωποι με νέες περικοπές λόγω προσωπικής διαφοράς.
- Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι στις ρυθμίσεις χρεών με πολλές δόσεις, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις μικρές δόσεις, με αποτέλεσμα να πετιούνται εκτός ρύθμισης.
- Αμέτρητοι καταναλωτές της ΔΕΗ με αδυναμία πληρωμής, αντιμέτωποι με διακοπή, να κυνηγούν ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων.

- Τα 2/3 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς πείνας 360-600 ευρώ.
- Οι υπόλοιποι «τυχεροί», που διατηρούν ακόμα έναν αξιοπρεπή μισθό (στο πλαίσιο βέβαια των νέων συνθηκών που επέβαλαν τα μνημόνια), έχουν συνολικές παρακρατήσεις 60% για να στηριχθούν όλοι οι υπόλοιποι που είναι σε χειρότερη κατάσταση.
- Και βέβαια, 100 δισ. επιπλέον χρέος στις πλάτες όλων μας από την «εμπνευσμένη» πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Δεν ξέρω, ούτε τολμώ να κάνω προσθέσεις και αφαιρέσεις για να βρω πόσοι τελικά από τον συνολικό πληθυσμό απόμειναν όρθιοι μέσα στα συντρίμμια της πρωτοφανούς αυτής οικονομικής κρίσης ώστε να δικαιολογείται η συριζαϊκή έπαρση ότι κράτησαν όρθια την κοινωνία.

Σίγουρα, πάντως, οι ίδιοι μέσα από τους κρατικούς μισθούς και τα ωφελήματα της εξουσίας και κάποιοι πολύ πλούσιοι που ποτέ δεν είχαν εμπιστοσύνη στη χώρα και φρόντισαν τις περιουσίες που απέκτησαν εδώ (νομίμως ή μη) να τις ασφαλίσουν εκτός συνόρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK