H θωράκιση του Δήμου Μαραθώνος από τα καιρικά φαινόμενα τύπου Μάνδρας
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

H θωράκιση του Δήμου Μαραθώνος από τα καιρικά φαινόμενα τύπου Μάνδρας

Ο φόβος ότι ο δήμος δεν θα είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει νέα έντονα καιρικά φαινόμενα, που ίσως πλήξουν και πάλι την Αττική, επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από την αδιαφορία των δημοτικών αρχών που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις με τα συνήθη καταστροφικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με έκθεσή της, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ανάμεσα στις περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο είναι και οι περιοχές που μας αφορούν άμεσα όπως του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης.

Ποια είναι όμως τα αίτια που, μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, προκαλούνται όλες αυτές οι καταστροφές; Οι πλημμύρες προκαλούνται από τα μπαζωμένα ρέματα και την άναρχη δόμηση. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που δημιουργούν το χάος μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση. 

Μακροπρόθεσμα τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β βαθμού όσο και η ίδια η Κυβέρνηση οφείλουν σταδιακά να αποκαταστήσουν τα κακώς κείμενα. Βραχυπρόθεσμα όμως η Περιφέρεια οφείλει να θωρακίσει τις πληγείσες περιοχές της Αττικής, από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα, καθώς θεωρούνται οι πιο επίφοβες για την εκδήλωση νέων πλημμυρικών φαινομένων το φετινό χειμώνα.

Χρειάζεται λοιπόν να γίνει έστω και τώρα ο καθαρισμός των ρεμάτων καθώς και των φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων. Περισσότερο όμως, αυτή την εποχή, χρειάζεται να προχωρήσει η προετοιμασία για την αντιμετώπιση φαινομένων παγετού ή χιονοπτώσεων και η προμήθεια αλατιού.  

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει, με οδηγίες και συμβουλές, στην σωστή ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την αντιμετώπιση μιας επικείμενης κακοκαιρίας, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και πιθανοί κίνδυνοι. Επίσης οι κοινωνικές δομές του Δήμου πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την υποδοχή και τη φιλοξενία ενδεχόμενων αστέγων ενόψει του χειμώνα. 
Κλείσιμο

Δυστυχώς η μέχρι τώρα εμπειρία δεν παρέχει δεδομένα ότι οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) λειτουργούν έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπίζονται οι εκάστοτε ανάγκες, αλλά τρέχουν κατόπιν εορτής.
Όλοι οι αρμόδιοι λοιπόν πρέπει να είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου, έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί πάλι το γνωστό φαινόμενο, που όταν συμβαίνει κάτι κακό, οι ευθύνες να μετατοπίζονται από τον έναν στον άλλο.

Ο Δήμος Μαραθώνος και η  Περιφέρεια πρέπει, έστω και τώρα, να προβούν σε καθαρισμούς ρεμάτων και φρεατίων και να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων παγετού ή χιονοπτώσεων. Ο στόχος πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και οι περιουσίες των δημοτών. Μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες και θεσμικές αγκυλώσεις, αλλά η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς, τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ