Η ανακεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η ανακεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ

H πρώτη συμφωνία με τους πιστωτές για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ ανοίγει ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με δύο πράγματα: την επιτάχυνση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και τη διάσωση της ΔΕΗ.

Η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε αρνητικά και με υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή οδηγώντας την 25% χαμηλότερα. Τα βασικό ερώτημα είναι τι έχει να κερδίσει η ΔΕΗ από αυτή τη συμφωνία, καθώς το πρώτο σπέκουλο της αγοράς παίζει σενάριο ενός market test που δεν θα είναι ικανοποιητικό.

Ο πρόεδρός της Εμμανουήλ Παναγιωτάκης ανέφερε ότι θα απευθυνθεί σε 40 επενδυτές και ξεκινά τις επαφές από τις ΗΠΑ.

Η προσέλκυση επενδυτών για λιγνιτικές μονάδες, όταν ο λιγνίτης σε 30 χρόνια θα έχει μηδέν συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα, δεν είναι απλή υπόθεση. Το βασικό όφελος της ΔΕΗ είναι ότι θα ξεφορτωθεί, αν ευοδωθεί η διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών, λιγνιτικές μονάδες οι οποίες επιβαρύνουν και θα επιβαρύνουν μελλοντικά την Επιχείρηση με υψηλά κόστη ρύπων.
Το ερώτημα είναι αν θα εξασφαλίσει σοβαρά κεφάλαια από την πώληση των λιγνιτικών ή τα οφέλη θα είναι κυρίως έμμεσα, όπως συνέβη στο deal της σουηδικής Vattenfall, που πούλησε 8.000 MW στην τσέχικη EPH, στη Γερμανία.

Κύκλοι της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη και οι Κινέζοι είναι εκείνοι που θα τοποθετήσουν κεφάλαια κατά το market test. Η διοίκηση, δε, σημειώνει ότι έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις τόσο του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας Ντομινίκ Ριστορί όσο και του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για τα θέματα ενέργειας  Μάρος Σέφκοβιτς, ότι οι Κινέζοι και οι εν γένει εταιρείες εκτός χωρών Ευρωζώνης μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξαγοράς και άρα να υπάρξουν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική από την αντιπολίτευση για τις επιλογές της, με το σκεπτικό ότι η συμφωνία αυτή δεν θα σώσει τη ΔΕΗ και θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε δραστικότερη πώληση χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι με την παρούσα συμφωνία η ΔΕΗ κράτησε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που αφορούν τις υδροηλεκτρικές μονάδες και αυτές του φυσικού αερίου.

Τα τρέχοντα δεδομένα, πάντως, για την ενεργειακή επάρκεια δεν επιτρέπουν χαλάρωση για τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς Αμύνταιο και Καρδιά θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα για να μην υπάρξει έλλειμμα.

Η εξασφάλιση παράτασης ζωής στο Αμύνταιο αναμένεται να συνδυαστεί με μια σημαντική επενδυτική κίνηση που βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού από κορυφαίους βιομηχανικούς παράγοντες της χώρας, με προεξάρχοντα τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ Ευάγγελο Μυτιληναίο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάλεσε τη βιομηχανία να επενδύσει στις μονάδες ώστε να εξασφαλίσει μελλοντικά ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, η «ανακεφαλαιοποίηση» της ΔΕΗ αλλά και η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς έχουν μεγάλη σημασία τόσο για τα νοικοκυριά όσο και την παραγωγή, που είναι δεδομένο ότι από την αρχή των μνημονίων αναζητά εναγωνίως μια ανταγωνιστική λύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ