O “πικρός” καφές
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

O “πικρός” καφές

Πρόσφατα, ερευνητές απο την Μεγάλη Βρετανία έκαναν μια  επιστημονική δημοσίευση σε πολύ έγκυρο ιατρικό περιοδικό, που αφορά τις ευεργετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην υγεία.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν στοιχεία από μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τον καφέ και διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν τρεις ή τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν σημαντικό όφελος για την υγεία τους.

 Ειδικότερα φάνηκε, ότι αυτοί που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης , ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθειας, άνοιας, καθώς  και ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του  προστάτη, του ενδομητρίου του  δέρματος και του  ήπατος.

Όσον αφορά την ποσότητα του καφέ που καταναλωνόταν, φαίνεται ότι  
Κλείσιμο
το μεγαλύτερο όφελος συνδέεται με την  κατανάλωση τριών καφέδων ημερησίως. Η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ, δεν σχετίζεται με κάποια βλάβη στην υγεία, αλλά τα οφέλη φαίνεται να είναι μικρότερα.

 Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 440 mgr καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε τρεις έως τέσσερις καφέδες.( Ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου 140 mgr, ενώ ένα τσάι 75mgr.)

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει η μελέτη, είναι ότι   ο καφές είναι περισσότερο ωφέλιμος , όταν πίνεται χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα ή κρέμα ή κάποιο λιπαρό συνοδευτικό.
Ειδικότερα, όσον αφορά την κατανάλωση  Ελληνικού καφέ, έχουμε στοιχεία και από δικές μας δημοσιεύσεις , στοιχεία από την μελέτη IKARIA, όπου μελετήθηκαν  παράγοντες που συνδέονται με την εκσεσημασμένη μακροζωία των κατοίκων του νησιού αυτού. Από τα στοιχεία αυτά, διαπιστώθηκε ότι μέτρια κατανάλωση Ελληνικού καφέ , και ιδιαίτερα του “πικρού” καφέ, συνδέεται με υγιέστερο κυκλοφορικό σύστημα και με την μακροβιότητα. 
… Οι  στωικοί Έλληνες φιλόσοφοι στην αρχαιότητα , έλεγαν “ουδέν κακόν αμιγές καλού…”. Δηλαδή , δεν υπάρχει κάτι κακό που να μην συνδέεται με κάτι καλό.

Ο Ελληνικός καφές, και ιδιαίτερα ο “πικρός”, στην παράδοση του λαού μας, έχει συνδυαστεί με δυσάρεστα γεγονότα ή βιώματα…

Με πικρό καφέ ολοκληρώνονται οι εξόδιες ακολουθίες… Με πικρό καφέ συνοδεύονται και άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Με συνοδεία το Ελληνικό φτηνό  καφεδάκι, στο καφενείο του χωριού, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου , λένε τον καημό τους, τα προβλήματά τους , τα ανεκπλήρωτα όνειρα τους και προσπαθούν να διαχειριστούν την μιζέρια τους… 
Οι εργάτες της γης , τις ώρες της ανάπαυσης , με συντροφιά την απόλαυση του φτηνού Ελληνικού  καφέ, προσπαθούν να οργανώσουν στο μυαλό τους τις ατελείωτες δουλειές της επόμενης μέρας…

Και οι εργάτες της θάλασσας, οι ψαράδες, πάλι με την συντροφιά του καφέ, προσπαθούν να δουν πιο αισιόδοξα μια επόμενη ψαριά, από μια θάλασσα που συνεχώς στερεύει από ψάρια ...  
Οι συνταξιούχοι , που είδαν τις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, που να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με τον καφέ στο καφενείο, αλλά και στο σπίτι, προσπαθούν να συγκρατήσουν την ψυχολογία τους που καταρρέει συνεχώς. Και είναι γνωστό, ότι οι άμυνες του ηλικιωμένου εγκεφάλου στην κατάθλιψη, είναι μειωμένες! 

Οι άνεργοι, νέοι συνήθως, που καταφεύγουν στις καφετέριες, με την συνοδεία  του φθηνότερου καφέ που τον καταναλώνουν σιγά-σιγά, προσπαθούν να περάσουν τις  ατελείωτες ώρες της απραξίας τους, της απογοήτευσής τους και της οργής τους, για τα χαμένα τους όνειρα…
…Ένα λαός , στην μεγάλη του πλειοψηφία, απογοητευμένος και οργισμένος. 

Ένας λαός και μια γενιά, που βλέπει να φτωχοποιείται, χωρίς να καταλαβαίνει το γιατί.
Αυτοί οι πολίτες ,η μεγάλη πλειοψηφία,  που δεν πήραν θαλασσοδάνεια, που δεν έκλεψαν την εφορεία, που δεν είχαν υπεράκτιες εταιρίες, που δεν πήραν πλασματικές επιδοτήσεις, που δεν έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. 

Αυτοί οι πολίτες, που πίστεψαν τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” των σημερινών  κυβερνώντων, ότι θα τους φέρουν την ευημερία… 
Αυτοί οι πολίτες, με συντροφιά τον Ελληνικό καφέ, συνήθως πικρό, διαλογίζονται με την βασανιστική τους πραγματικότητα…

Με συντροφιά τον Ελληνικό καφέ ,που όμως φαίνεται ότι κάνει καλό στην καρδιά τους και γενικότερα την υγεία τους!

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού” ! 
                                                        
                                                  
                                                             

*Ο Χριστόδουλος  Ι. Στεφανάδης 
 Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
  



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ