Κάν' το όπως η Πορτογαλία
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Κάν' το όπως η Πορτογαλία

Κάν' το όπως η Πορτογαλία. Θα μπορούσε να ήταν και ένα σύνθημα. Μια συμβουλή ενός γέροντα σοφού αλλά και μια προσταγή για να ξαναβρεί μια χώρα τον δρόμο της, την ορθή κατεύθυνση– όπως και αν φαντάζει η έτσι και αλλιώς αναγκαία και απαραίτητη παρότρυνση απηχεί την πραγματικότητα. Και ακόμη περισσότερο, υποδεικνύει την δική μας έλλειψη, την δική μας ανεπάρκεια. Το δικό μας, ξεχωριστό εθνικό έλλειμμα.

Ο Πορτογάλος 51 ετών οικονομολόγος και ακαδημαϊκός δάσκαλος Μάριο Σεντένο -υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα- επελέγη ως νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο ίδιος κλήθηκε ως ένας ανεξάρτητος τεχνοκράτης να συμπράξει με τη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών στο κρίσιμο αυτό πόστο έχοντας, εδώ και καιρό, εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μια μαρτυρία που δεν αφορούσε μόνο το πρόσωπο αλλά ολόκληρη τη μικρή χώρα που βρέχεται από τον Ατλαντικό στο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Με την Πορτογαλία έχουμε πολλά κοινά… Τον ίδιο περίπου πληθυσμό. Τις ίδιες περίπου εμπειρίες από το πέρασμα του ολοκληρωτισμού ( αν και η δική τους πολύχρονη δικτατορία κράτησε 40 και πλέον χρόνια και έληξε με την στρατιωτική «Επανάσταση των Γαρυφάλλων»). Ήταν και αυτοί φτωχοί – ακόμη πιο φτωχοί και από εμάς όταν κτύπησαν την πόρτα της τότε ΕΟΚ, αναζητώντας στερέωση της δημοκρατίας, αλληλεγγύη και χρήματα από τους πλουσίους του Βορρά. Μπήκαν μαζί μας στα Μνημόνια αλλά…

Όλα τα άλλα, τα έκαναν διαφορετικά. Ακόμη και το πώς συμπεριφέρθηκαν τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Είχαν και εκείνοι το δικό τους ΣΥΡΙΖΑ. Ένα συνασπισμό τάσεων και ομάδων της Αριστεράς ( αλλά και της άκρας Αριστεράς) που ακούει στο όνομα Bloco de Esquerda ( ή απλά, Bloco). Αλλά, τα συστημικά κόμματα έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά!

Κλείσιμο
Και τα κάστανα βγήκαν από την φωτιά και τα κόμματα από τις δύο μεγάλες παραδοσιακές οικογένειες της Ευρώπης (κεντροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες) άντεξαν στη πίεση της ευθύνης των πραγμάτων.

Η Πορτογαλία βγήκε από τα Μνημόνια και ο υπουργός της ως επικεφαλής του Eurogroup θα επιβλέψει την τύχη του ελληνικού δράματος…

Μετά από αυτό, το Κάντο όπως η Πορτογαλία έχει νόημα και αποτελεί μια καλή αφορμή για έρευνα των δικών μας ανεπαρκειών και ελλειμμάτων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ