Η ιδέα ενός startuper, ένα project για την Μάνδρα
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η ιδέα ενός startuper, ένα project για την Μάνδρα

Την ώρα που η Μάνδρα μετρούσε ακόμη τα αποτελέσματα της ανείπωτης καταστροφής,  ο 30χρονος μηχανικός Χρήστος Νικολούδης – ένας startuper με αξιοσημείωτη δράση- που έζησε αυτή την καταστροφή μέσα στο ίδιο το σπίτι «ανέβασε» στο fb ένα post – μια έκκληση για βοήθεια.

Σε αυτό το post έγραφε τα εξής: «Η Μάνδρα βρίσκεται 25 λεπτά από το Σύνταγμα. Βιώνει μια απίστευτη καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε από εμάς.

Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι παλεύουν με τα εξής: α) Να βγάλουν την λάσπη από τα σπίτια τους, β) να μετακινήσουν βαριά αντικείμενα, γ) να καθαρίσουν ότι μπορούν δ) να βρουν χαμένα αντικείμενα. Αυτά τα τρία αν υπάρχουν πολλά χέρια γίνονται καλύτερα και γρηγορότερα. Αν έχετε χρόνο ελάτε (από αύριο λένε ότι θα έχει καλό καιρό) και πιστέψτε με θα είναι μια σημαντική βοήθεια για κάθε κάτοικο (να φέρετε μαζί σας και τρόφιμα γιατί δυστυχώς οι μπριζόλες μας θα απουσιάζουν για λίγο).

Ο τεχνικός κόσμος (κυρίως ΤΕΕ και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται. Όταν έχει χαθεί όλο το αστικό οικοσύστημα, για να υπάρξει ελπίδα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξαναχτιστούν οι γειτονιές, τα σπίτια και τα μαγαζιά. Το ΤΕΕ ας προσφέρει υπηρεσίες συνολικά για την πόλη (δίκτυα, πλατείες, δημόσια κτίρια) και το ΕΜΠ ας βάλει για κάθε διπλωματική ως case study την Μάνδρα για κάθε σπίτι, πεζοδρόμιο, Η/Μ και ότι άλλο μπορεί να υπάρχει.

Κλείσιμο
Από το οικοσύστημα των startups βλέποντας το τελευταίο διάστημα πόσο ικανοί άνθρωποι υπάρχουν θα έλεγα το εξής: Εκεί στα brainstorming που κάνετε, σκεφτείτε έναν τρόπο τα χρήματα από δωρεές που θα μαζευτούν για τον Δήμο ή για τους πολίτες η για αγορά πρώτων υλών, πως θα φτάνουν με αποδοτικό τρόπο και με πλήρης διαφάνεια εκεί που πρέπει. Και πως μπορεί να παρακινηθεί μια μεγαλύτερη κοινότητα πέρα από την εθνική για την αποκατάσταση των ζημιών.

Από την «πολιτεία» δεν ξέρω αν μπορώ πλέον να περιμένω τίποτα συντονισμένο πέρα από την ανθρώπινη προσπάθεια κάποιων μεμονωμένων συμπολιτών».

Ο ίδιος δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Την επομένη που πήγε στα γραφεία του προγράμματος egg της Eurobank που φιλοξενείται με την ομάδα του βρήκε τον «γείτονα» του και άρχισε να του λέει κάποιες ιδέες για το πώς μπορούσε η τεχνολογία να συνδράμει στην ανακούφιση των πολιτών.

Από αυτή την πρώτη συζήτηση προέκυψε μια συνεργασία – μια συνεργασία δύο ομάδων από το egg που κατέβηκαν από κοινού στο διαγωνισμό  Fintech Challenge 2017  της Alpha Bank και κέρδισαν το 2ο βραβείο.

Η πρόταση της συνεργασίας με το όνομα GIVEnTRUST by Mantis πρότεινε την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος  για διαφάνεια και μεγιστοποίηση της απόδοσης των δωρεών με χρήση τεχνολογίας blockchain. Ο διαγωνισμός τέλειωσε, η Μάνδρα αγωνίζεται (μόνη της) να βρει βηματισμό ανάμεσα στα χαλάσματα και κάνοντας ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μείνει μακριά η απειλή της ερήμωσης της και οι νέοι μηχανικοί αναμένουν μια από τις λειτουργούσες τράπεζες να βάλει πλάτη για να προχωρήσει το συντομότερο η ιδέα τους.

Συμπέρασμα: Σε αυτό τον τόπο μόνο η ενεργοποίηση, οι πρωτοβουλίες και η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να φέρει μια καλύτερη επόμενη μέρα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ