Έρχεται η εξεταστική...
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Έρχεται η εξεταστική...

Από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, δεν γίναμε σε τίποτα σοφότεροι

Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την κυβέρνηση. Διότι η υπόθεση με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία θα παραμείνει ανοιχτή, όσο δεν γινόμαστε σοφότεροι και δεν αποσαφηνίζονται τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί. Κι όσο παραμένει ανοιχτή, μπορεί και να αγριέψει...

Θα περίμενε κανείς, έπειτα από τόσο θόρυβο, να εμφανιζόταν η κυβέρνηση στη Βουλή και να διέλυε όλες τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το ζήτημα.
Θα περίμενε κανείς για παράδειγμα, να προσκόμιζε η κυβέρνηση κάποιο έγγραφο από την “φίλη κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας” όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, που να βεβαίωνε οτι ο περίφημος κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν μεσάζων, αλλά ο νόμιμος εκπρόσωπός της.

Αν ήταν πράγματι νόμιμος εκπρόσωπος, τότε θα μπορούσε να βεβαιωθεί με μια απλή επιστολή. Αν τα πράγματα ήταν καθαρά, θα την ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση και θα την έπαιρνε.
Προφανώς δεν την ζήτησε, διότι γνώριζε πως δεν μπορεί να την πάρει.

Κι εφόσον δεν υπήρξε τέτοια επιστολή ούτε χθες, τότε η αντιπολίτευση μπορεί πλέον να ισχυρίζεται βασίμως, πως ο κύριος αυτός εξυπηρετούσε τον εαυτό του και όχι τους Σαουδάραβες.
Κλείσιμο

Δεν προσκομίστηκε επίσης καμιά απόδειξη που να βεβαιώνει οτι αυτή η συμφωνία ολοκληρώθηκε κανονικά, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Δεν ξέρουμε ακόμα, αν η σύμβαση που υπογράφηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας βρίσκεται σε ισχύ, ή αν έχει ακυρωθεί.

Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποια προκαταβολή και τι απέγινε το τελικό τίμημα των 66 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν μάθαμε καν, αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας, όπως της ζητούν επίμονα βουλευτές και επίλεκτα στελέχη της, αλλά ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, να τροφοδοτεί με οπλισμό μια χώρα που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει εναντίον αμάχων ή για να παραβιάσει την διεθνή νομοθεσία.

Κι επειδή όλες αυτές οι πλευρές παραμένουν σκοτεινές, η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας θα επιστρέψει στη Βουλή έπειτα από λίγο καιρό και τότε το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Έπειτα από λίγο καιρό, η Δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα αναγκαστεί να διαβιβάσει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κι αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, διότι θα τεθεί αυτομάτως ζήτημα συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής. Μπορεί η κυβέρνηση να πει και πάλι “όχι”. Αλλά δεν θα μπορεί για πάντα να λέει “όχι” γιατί δεν θα αποφασίζει για πάντα.

Μπορεί να γλίτωσε την εξεταστική επιτροπή χθες η κυβέρνηση, αλλά δεν θα την αποφύγει μετά τις εκλογές, εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί σήμερα αυτό το πρόβλημα να μη φαίνεται μεγάλο σήμερα, αλλά θα γίνει μεγάλο στο μέλλον... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ