Η απειλή και η «φυλακή» του Τσίπρα
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Η απειλή και η «φυλακή» του Τσίπρα

Το συνονθύλευμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ συγκροτήθηκε σε μια πολύ απλή βάση

Ο υπουργός Άμυνας και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά, εξ αυτού λόγου, ο πρώτος απέκτησε μια ιδιότυπη ελευθερία κινήσεων.  Άλλωστε, η ικανότητά του να έρχεται σε επαφή με επιχειρηματίες (κ. Ιβαν Σαββίδης) ή να διαπραγματεύεται, ως μεσάζοντας, πωλήσεις εταιρειών, είναι αξιοθαύμαστη. Ακόμη πιο αξιοθαύμαστο είναι το πώς ξεχωρίζει τους ισχυρούς χορηγούς. Αρκετοί κάτοικοι της Βουλιαγμένης θυμούνται ακόμη τις επαφές του κ. Καμμένου στην καφετέρια Aqua Marina, όπου δρούσε ως μεσάζοντας για να αποκτηθεί μια εταιρεία απο τον κ. Σαββίδη.

Η συμπεριφορά, όμως, του κ. Καμμένου απο καιρό έχει ξεπεράσει όλα αυτά που ισχύουν για τους ομολόγους του στον Δυτικό κόσμο. Δεν μπορεί λ.χ ένας υπουργός Άμυνας να παίζει ρουλέτα σε ένα καζίνο του Λονδίνου, όπου αρκετοί γνωρίζουν ότι μπορείς να καταθέσεις χρήματα στο τραπέζι, να κερδίσεις και να εισπράξεις με απόδειξη το ποσό στην γωνία της αίθουσας. Αυτό μπορούν να το κάνουν παίκτες συγκεκριμένων εθνικοτήτων για τους λόγους τους. Όχι ένας υπουργός ευρωπαϊκής χώρας. Με αυτή την mentalité λοιπόν φθάσαμε στην συναλλαγή με το Αραβικό κράτος, όπου εμπλέκεται ένας μεσάζοντας (Β. Παπαδόπουλος), ο οποίος συνδέεται με συγγένεια με τον κ. Ιβαν Σαββίδη, επιχειρηματία της νέας αριστερής «καλής» διαπλοκής, ο οποίος «κληρονόμησε», μεταξύ άλλων και μια εφημερίδα με έντονο κόκκινο χρώμα.
Όταν, όμως, στα έγγραφα των βλημάτων υπάρχει και η υπογραφή του πρωθυπουργού επιστρατεύθηκε και η απειλή έναντιον βουλευτών.

Η δεκαετής κάθειρξη για την δημοσίευση κρατικών εγγράφων, είναι ακόμα κάτι πρωτοφανές που μετέρχεται το συνονθύλευμα. Η εκτελεστική εξουσία απειλεί το νομοθετικό εκλεγμένο θεσμό. Eν ολίγοις, «θα σας πάμε φυλακή».  Δημοκρατικά, με προοδευτικό πρόσημο όπως λένε. Άλλωστε, οι απειλές, οι δικαστικές διώξεις εναντίον επιχειρηματιών κ.λπ. έχουν καταστήσει την Ελλάδα άντρο παρανόμων. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει τι λέει, κυρίως στον δημόσιο λόγο. Nα κάθεται στην γωνία. Η «φυλακή», όμως, του κ. Τσίπρα η οποία έπρεπε να είχε ανάπτυξη 2,3% και παραπάνω, αύξησε το χρέος στα 344 δισ. απο 321 δισ. ευρώ και επέφερε 100 δισ. ζημιά (τράπεζες, λιτότητα, QE). Συνεπώς, το περιβάλλον που έφτιαξε αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Ήδη οι πρώτοι ψιθυρίζουν την διαφοροποιήση τους, μήπως κληρονομήσουν το απόκομμα απο το συνονθύλευμα.       
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα