Ποια έσοδα – Ποιες ιδιωτικοποιήσεις
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ποια έσοδα – Ποιες ιδιωτικοποιήσεις

Χτες κιόλας μια ανάρτηση στο facebook του «μόνιμου» (η εξαίρεση στο γενικό κανόνα…) ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα με έκανε να πιστέψω, έστω και για δευτερόλεπτα, ότι ζω σε μιαν άλλη χώρα.

Η ανάρτηση του αφορούσε μια ακόμη βράβευση έργου ΣΔΙΤ – για την ακρίβεια το τρίτο έργο ΣΔΙΤ που βραβεύεται διεθνώς , μετά τα Σχολεία της Αττικής, τα Απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας και τα  Ευρυζωνικα Δίκτυα της υπαίθρου. Μάλιστα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων η ελληνική βράβευση έγινε στο πλαίσιο του «European Broadband Awards 2017» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο ΣΔΙΤ των ευρυζωνικών δικτύων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η ίδια η βράβευση έχει την αξία της για πολλούς λόγους. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για την επένδυση (με κοινωνικά αλλά πρωτίστως αναπτυξιακά χαρακτηριστικά) έρχεται από την πηγή της χρηματοδότησης δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί τη μεγαλύτερη και καλύτερη απόδειξη ότι τα λεφτά έπιασαν τόπο!

Για την ιστορική καταγραφή και μόνο, το  εθνικής κλίμακας έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Αγροτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές» (Rural Broadband), πρώτευσε στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

Και με το πέρας της αναγνώσεως τελειώνει και η αισιοδοξία και η περηφάνια …Ξανά στα ίδια. Και τι δεν θα έδινα για ένα ανάλογο post από έναν από τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Οικονομικών ή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις επιδόσεις μας στις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (σε μετοχές και ακίνητα).  Δεν το πάω στα πρόσωπα, άλλωστε το internet και το facebook έχουν ζωή που υπερβαίνει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Το πρόβλημα δυσανεξίας του πολιτικού προσωπικού με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι διαχρονικό και φτάνει στη ρίζα του πολιτικού συστήματος που θεωρεί ότι η εξουσία των υπουργών κλπ εξαρτάται από την έκταση του κράτους και των περιουσιακών του στοιχείων.
Κλείσιμο

Σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες οι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές αλλά και αρκετοί νοήμονες βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  θα αποπειραθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα ποσά που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Αν τα καταφέρουν…

Και πάλι, όμως, το θέμα δεν είναι αυτά καθ΄αυτά τα ποσά αλλά η επιλογή των πολιτικών που οδηγούν σε αποτελέσματα. Και οι πολιτικές μαζί με τους ικανούς, αποφασισμένους και στρατευμένους στην υπόθεση αυτή πολιτικούς λείπουν. Το έλλειμμα φαίνεται καθημερινά και σε όλους τους τομείς δράσης.

Πρόσφατα ένας εκ των υπουργών που αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις στις εταιρείες λειτουργίας των μεγάλων έργων υποδομής κάλεσε γνωστό παράγοντας της αγοράς επικοινωνίας για να αναλάβει να περάσει το έργο του στο λαό…  Κολλημένοι – ως προς την αντίληψη- με τις κορδέλες των εγκαινίων δεν είναι δυνατόν ούτε καν αφήγημα για το Ελληνικό, το Αεροδρόμιο  Ελευθέριος Βενιζέλος, την Εγνατία, τις Μαρίνες να φτιάξουν – όσο για τις πωλήσεις, αυτές … next year και βλέπουμε.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα