Τι φέρνει ο νέος προυπολογισμός
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τι φέρνει ο νέος προυπολογισμός

Κάθε χρόνο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται σταθερά καθώς προστίθενται και  νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ο προυπολογισμός του 2018  δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς προβλέπει νέα φορολογικά έσοδα 951 εκατ. ευρώ.

Είναι ένας ακόμη προυπολογισμός λιτότητας και οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να σηκώσουν τα βάρη.

Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (από 1,6% φέτος) και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή 7,051δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο προυπολογισμός προβλέπει μείωση του κονδυλίου για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία ενώ θα εισπραχθούν 2,1 δισ. επιπλέον κρατικά έσοδα σε σχέση με φέτος. Φυσικά αυξάνονται και οι φόροι  περιουσίας και ΕΝΦΙΑ όπου  προβλέπεται να εισπραχθούν 179 εκατ ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος.

Οι συνταξιούχοι είναι από τα μεγαλύτερα θύματα  καθώς το κοινωνικό μέρισμα που θα πάρουν το επόμενο διάστημα  θα το διαδεχθεί τον Ιανουάριο η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 δικαιούχους. Eπιπλέον  έπεται στη διάρκεια του 2018 ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάσει τον νόμο Κατρούγκαλου και οροφή για τις νέες περικοπές το 18%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα επηρεαστούν περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι με μεσοσταθμική μείωση 14%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες  είναι επίσης με την πλάτη στον τοίχο, καθώς κι αυτοί εκτός από τη φορολογική επιδρομή έχουν να αντιμετωπίσουν και την ασφαλιστική.

Κλείσιμο
Είναι βέβαιο ότι  ο λογαριασμός  των απλήρωτων χρεών στην εφορία θα συνεχίσει να μεγαλώνει και το 2018. Ο νέος προυπολογισμός εξασφαλίζει ότι και το 2018 θα είναι επίσης μια χρονιά συσσώρευσης απλήρωτων φόρων και μαζικών κατασχέσεων. Το ερώτημα είναι πως με αυτές τις συνθήκες  η οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%; Το πιθανότερο είναι ότι θα επαναληφθεί η φετινή συνεχής αναπροσαρμογή επί τα χείρω του στόχου. Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί  από τα γεγονότα πιθανόν να πυροδοτήσει και πολιτικές εξελίξεις  προς το τέλος του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network