Μόνο με μαγιά, δεν φουσκώνει το ζυμάρι...
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Μόνο με μαγιά, δεν φουσκώνει το ζυμάρι...

Όπως στον αθλητισμό, έτσι και στην πολιτική, ο θρίαμβος από την αποτυχία απέχει ελάχιστα.

Πολλοί που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν πριν κόψουν το νήμα του τερματισμού είδαν, ξαφνικά την επιτυχία να χάνεται.

Το ίδιο ισχύει και για τον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς.

Πολλοί βιάζονται να πανηγυρίσουν για την αναμφίβολη επιτυχία της μαζικής συμμετοχής, σαν να κέρδισαν ήδη όλους όσους πήγαν στην κάλπη, ως ψηφοφόρους.

Κλείσιμο
Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Όσοι πήγαν να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, πήγαν διότι θέλουν να δουν ένα νέο κόμμα της κεντροαριστεράς να ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα το ψηφίσουν κι όλοι, όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών.


Πρώτα από όλα, το 35% των ψηφοφόρων της περασμένης Κυριακής, ψήφισαν υποψήφιο που έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Από αυτούς δεν θα φύγουν όλοι, αλλά δεν θα παραμείνουν κι όλοι.

Κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, είχαν πάει να ψηφίσουν και στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Άλλοι πήγαν γιατί θέλουν μια δυνατή κεντροαριστερά παρότι στις εκλογές θα ψηφίσουν Ν.Δ. για να σιγουρέψουν πως θα απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι πήγαν για να το έχουν “δίπορτο”. Κι άλλοι πήγαν, γιατί πάνε όπου δουν κάλπη!


Η επιτυχία όμως είναι πως πήγαν. Ενώ την προηγούμενη φορά δεν είχαν πάει...


Για να παραμείνουν λοιπόν οι περισσότεροι “ως μαγιά” για το φούσκωμα της κεντροαριστεράς, πρέπει πρώτα να δούμε πως θα κινηθεί ο νέος αρχηγός. Και τι θα κάνει για να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια που δείχνουν να απομακρύνονται μετά τα πρώτα αποτελέσματα.

Δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά δεν είναι κι εύκολο...

Η επιτυχία της μαζικής συμμετοχής στον πρώτο γύρο, οφείλεται ακριβώς σε αυτό: Πως δέκα υποψήφιοι συστρατεύθηκαν σε μια κοινή προσπάθεια να επανασυσπειρώσουν ένα κόσμο, που απομακρύνθηκε επειδή σιχάθηκε τις ίντριγκες και τα αλληλομαχαιρώματα σε μια παράταξη που κάποτε ήταν κυρίαρχη.

Τώρα η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί από τους δύο μονομάχους και να ολοκληρωθεί από τον νικητή, αλλά κι από τον ηττημένο της άλλης Κυριακής.

Οι 210.000 ψηφοφόροι, είναι βέβαιο οτι θα είναι λιγότεροι στον Β' γύρο. Αρκεί να μην είναι πολύ λιγότεροι. Και κυρίως να μην απογοητευθούν και πάλι, από τους χειρισμούς των πρωταγωνιστών.

Οι 210.000 ψηφοφόροι είναι η μαγιά που μπορεί να ξαναφουσκώσει το ζυμάρι της κεντροαριστεράς. Αλλά μη κάνει κανείς το λάθος να πιστέψει, πως επειδή βρήκε τη μαγιά, το ζυμάρι θα φουσκώσει οπωσδήποτε...  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ