“Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι χώρος και οι Έλληνες είναι λαός,δεν είναι πληθυσμός”.
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

“Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι χώρος και οι Έλληνες είναι λαός,δεν είναι πληθυσμός”.

Διάβασα ένα εξαιρετικό άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Α. Σαμαρά , ο οποίος δικαιώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο για τις επιλογές του.

Το άρθρο αναφέρεται κυρίως στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Γράφει σε ένα σημείο: « Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι χώρος. Και οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι “πληθυσμός” »…
Πραγματικά…
Χώρα, είναι ένας όρος που αναφέρεται  σε μια γεωγραφική περιοχή. Ο όρος αυτός περιέχει τις έννοιες του έθνους και  του κράτους.

Χώρος, είναι ένας όρος που προσδιορίζει το περιβάλλον. Με  την γεωγραφική του έννοια, ο όρος αυτός προσδιορίζει μια περιοχή χωρίς σαφή όρια, η ποία μπορεί να μεταβάλλεται, αφού δεν προσδιορίζεται όπως η χώρα, από ιστορικά, εθνολογικά και ανθρωπολογικά δεδομένα.  
Λαός είναι το σύνολο ατόμων που αποτελούν ένα έθνος λόγω κοινής φυλετικής προέλευσης, κοινής  ιστορίας, κοινών πολιτιστικών παραδόσεων και κοινής θρησκείας και γλώσσας.
Ενώ πληθυσμός, είναι ένα άθροισμα ατόμων που κατοικούν σε μια περιοχή και τα οποία δεν έχουν απαραίτητα τα παραπάνω συνεκτικά στοιχεία, δηλαδή κοινή προέλευση, κοινή ιστορία , παραδόσεις , θρησκεία και γλώσσα. 

Κλείσιμο
…Η Ελλάδα είναι χώρα. Χώρα,  γνωστή από την αρχαιότητα, με σύνορα που μπορεί κατά την διάρκεια των αιώνων να άλλαζαν, που μπορεί να κατελήφθη από τους Τούρκους για τετρακόσια χρόνια, αλλά ποτέ δεν έπαυσε  να αποτελεί μια χώρα. Μια χώρα που κατοικούσαν και κατοικούν οι Έλληνες. Ένα έθνος με κοινά ανθρωπολογικά στοιχεία, όπως έδειξαν ακόμα και πρόσφατα ανθρωπολογικές και γενετικές επιστημονικές μελέτες. Που έχουν κοινές πολιτιστικές παραδόσεις, κοινή θρησκεία και γλώσσα. 

Επομένως για την πατρίδα μας, μιλάμε για μια ιστορική χώρα και ένα ιστορικό λαό. 
Αυτό είναι σημαντικό να εμπεδωθεί από όλους , τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. 
Και τούτο, γιατί αν περάσει η αντίληψη ότι η χώρα μας είναι απλά ένας γεωγραφικός χώρος , όπως αναφέρεται π.χ. ο χώρος της Μέσης Ανατολής, το επόμενο βήμα είναι να θεωρηθεί από το αμείλικτο διεθνές περιβάλλον, ότι τα σύνορα του χώρου αυτού μπορεί κάλλιστα να μεταβληθούν, όταν τα συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη το υπαγορεύσουν… 
Και αν περάσει η αντίληψη ότι στην χώρα μας κατοικεί ένας ετερόκλητος πληθυσμός με διαφορετική προέλευση, πολιτισμό, θρησκεία και γλώσσα, τότε ενδεχόμενα κακόβουλα σχέδια των ισχυρών, μπορεί ευκολότερα να πραγματοποιηθούν. 

Σήμερα, όσο ποτέ, είναι απαραίτητη η συσπείρωση στις έννοιες Ελληνική πατρίδα και Ελληνικός λαός.

Γιατί μετά την τραγωδία της Κύπρου, που οι Τούρκοι με το πρόσχημα της τουρκικής μειονότητας που υποτίθεται ότι κινδύνευε, κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του ελληνικού, από την εποχή του Ομήρου,  νησιού, νέες σύγχρονες απειλές διαφαίνονται , με το ίδιο πρόσχημα, ότι δηλαδή ξένες μειονότητες υπάρχουν και καταπιέζονται μέσα στα σύνορα της πατρίδας μας…

Οι Τούρκοι εστιάζουν στην ανατολική Θράκη, όπως για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται με το προκλητικό πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου αντιπροέδρου. Αλλά οι ίδιοι άσπονδοι φίλοι μας, εστιάζουν και στα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμα και στις βραχονησίδες του αρχιπελάγους μας… Οι Αλβανοί έχουν θέσει υπό διωγμό την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, και θέτουν θέμα Τσάμηδων και γενικότερα συνόρων με την Ελλάδα…   
Η συσπείρωση επομένως γύρω από την Ελληνική πατρίδα δεν είναι εθνικισμός. Είναι πατριωτισμός. Εθνικισμός είναι να μισείς τους άλλους λαούς. Ενώ πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου.

Και η συσπείρωση στην Ελληνική πατρίδα, δεν απαιτεί μόνο λόγια. Απαιτεί διαρκή έργα. Απαιτεί συνεχείς μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στο Ελληνικό κράτος και στη Ελληνική κοινωνία, ούτως ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική γαλήνη και οικονομική ανάπτυξη. 

Η συσπείρωση απαιτεί σεβασμό στις πολιτιστικές παραδόσεις του λαού. Απαιτεί σεβασμό στην Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική παιδεία και την Ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία. 
Απαιτεί τελικά πατριωτισμό ! Και όχι διχαστικές πρακτικές στο επίπεδο της κοινωνίας  και της πολιτικής ζωής , όπως κατ’ εξακολούθηση γίνεται σήμερα, ιδιαίτερα από τους κυβερνώντες.
Η Ελλάδα μια αγκαλιά για όλους!
 Όχι μόνο για τους υμετέρους. Όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τους  μετανάστες… 
  

* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης 
Είναι καθηγητής καρδιολογίας    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ