Αριστερά - δεξιά ούνα ράτσα
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Αριστερά - δεξιά ούνα ράτσα

Πρωτοφανές. Εξωφρενικό. Απίστευτο. Σαν ανέκδοτο. Και μάλιστα κρύο. Αμερικανικό. Κι όμως, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ότι είναι. In other words, «το φαίνεσθαι και το είναι»!

Η κατηγορία του «φαίνεσθαι» περιλαμβάνει το κάτωθι μενού: κοκορομαχίες στη Βουλή. Αλληλοκατηγορίες στα τηλεοπτικά talk shows. Θανατερές μπηχτές στις κομματικές ανακοινώσεις. Διαχωρισμός της κοινωνίας σε δύο κομματικά μαντριά προβάτων. Και αφθονία υπονοούμενων, λοιδοριών, απειλών, ακόμα και κοσμητικών επιθέτων. Να λούζει ο ένας τον άλλον!

Ολα αυτά τυλιγμένα με δύο διαφορετικές, γυαλιστερές συσκευασίες. Κατ’ ευφημισμόν τις λένε πολιτικές. Ετσι, για να διαφέρουμε, ρε παιδιά! Στην πραγματικότητα είναι μία. Με δύο όψεις. Η «αριστερή» του Αλέξη Τσίπρα. Και η «δεξιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φανταστείτε τώρα το σύστημα. Ποιο σύστημα; Η εσωτερική, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομική ελίτ. Φανταστείτε, λοιπόν, το σύστημα σαν ζωντανό πρωταγωνιστή. Μοναδικό σολίστα. One man show δηλαδή. Και φανταστείτε τον ενδεδυμένο με παλτό από εξαιρετικά επεξεργασμένο κασμίρ!

Παλτό με δύο τσέπες. Από δω η δεξιά και απ’ την άλλη η αριστερή τσέπη. Από καιρού εις καιρόν, για να ζεσταθεί, χώνει τις παλάμες του στις τσέπες. Ενίοτε τις χώνει για να βγάλει χαρτομάντιλο. Ενίοτε και βαμβακερό μαντίλι υψηλής ύφανσης. Διακοσμημένο με τα αρχιγράμματα του ονόματός του. Οπως W.S. Δηλαδή Wolfang Schäuble. Οπως D.T. Δηλαδή Donald Trump.

Αυτοί, λοιπόν, οι σολίστες χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα για διάφορους λόγους. Να σφουγγίσουν τη μύτη τους, να καθαρίσουν το στόμα τους, να κουνήσουν το μαντίλι τους, να φτύσουν τη ροχάλα τους. Αλλά και για άλλους. Ας πούμε να βγάλουν το προφυλακτικό τους. Ισως από τις τσέπες του παντελονιού τους. Ισως από τις δύο κωλότσεπές τους. Κάπως έτσι!
Κλείσιμο
Οι διπλές αυτές τσέπες λειτουργούν συμπληρωματικά. Συγκοινωνούντα δοχεία. Εξωτερικά είναι τοποθετημένες σε αντίθετα σημεία. Στην πραγματικότητα, ό,τι δεν έχει η μία το έχει η άλλη. Προς εξυπηρέτηση των στιγμιαίων αναγκών του εκάστοτε σολίστα!

Παράδειγμα: η Δεξιά πιέζει ασφυκτικά την Αριστερά για επαναφορά στην κανονικότητα του μνημονίου. Εγινε. Συμμορφώνεται η Αριστερά. Η Δεξιά πιέζει ασφυκτικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εγινε. Η Δεξιά πιέζει ασφυκτικά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εδώ να δεις με πόση ταχύτητα θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα!
Η Δεξιά πιέζει ασφυκτικά για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Αυτό κι αν έγινε. Σαρωτική η σκούπα για την εξάθρωση της βαριάς εγκληματικότητας. Μέχρι και τον νεαρό αναρχικό παρασκευαστή βομβοδεμάτων  βρήκανε. Μέχρι και τον Λεμπιδάκη ελευθερώσανε. Μέχρι και τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου μπαγλαρώσανε.

Οσο πιέζει η Δεξιά τόσο συμμορφώνεται η Αριστερά. Και όσο συμμορφώνεται η Αριστερά τόσο η χώρα πορεύεται στον μονόδρομο της μνημονιακής κανονικότητας. Παράδειγμα, η αναθεώρηση και προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Τα παραδείγματα πολλά. Αφθονα. Καθημερινά. Και όσο πληθαίνουν τόσο η αριστερή μοιάζει φτυστή στη δεξιά τσέπη. Ακόμα και στη χωρητικότητα. Ακόμα και στις ραφές. Σε όλα. Σαν δίδυμες αδερφές. Από το ίδιο σπέρμα και την ίδια μήτρα γεννημένες.

Ρε συ, μπας και ο Κυριάκος είναι ο φροντιστής, ο δάσκαλος και ο παιδονόμος του Αλέξη; Δεν εξηγείται διαφορετικά. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Και ο αθεόφοβος μαθαίνει και αφομοιώνει γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Λες δηλαδή στο τέλος της τετραετίας ο μαθητής να ξεπεράσει τον φροντιστή; Λες να τον αναγκάσει να καθίσει τέσσερα χρόνια στα θρανία; Με την εξής, του Αλέξη, συμβουλή: μάθε, Κυριάκο, γράμματα και άσε την γκρίνια και τα κλάματα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ