Ντιμπέιτ για γέλια και για κλάματα
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Ντιμπέιτ για γέλια και για κλάματα

Λίγες μόνο ώρες μετά το περιβόητο και πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών για την κεντροαριστερά άρχισαν οι συγκρούσεις.

 Πολιτικές και επικοινωνιακές. Χτυπήματα κάτω από  την μέση και ερωταπαντήσεις που μοιάζουν με... ύβρεις.

Για τους περισσότερους αυτά είναι συνηθισμένα.. Ετσι μαλώνουν οι αρχηγοί, αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση σήμερα. 

Συμφωνώ. Όμως είμαι περίεργος. Ολοι αυτοί που τσακώνονται και συγκρόύονται με μανία , έχουν μάθει τι ακροατήριο έχουν ? Ξέρουν όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί του κόμματος χωρίς όνομα πόσοι τηλεθεατές είδαν την αναμέτρηση τους στη δημόσια τηλέραση? Ξερουν δηλαδή πόσοι άνθρωποι είδαν τις μεγαλοστομίες τους και τις ξύλινες αναφορές τους. Ελάχιστοι. Η τηλεθάση δεν ξεπέρασε το 3% και μερικές φορές κατέβηκε και στο 1% που αγγίζει μία τηλεόραση όταν είνα κλειστή. Καί μόνο αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν ασχολήθηκε. Μερικές δεκάδες χιλιάδες τηλεθεατών πέρασαν απο την αναμέτρηση των υποψηφίων και στη συνέχεια γύρισαν στα ριάλιτι , τα σίριαλ και τις ταινίες. Ποιό χαμηλά δεν γινόταν.

Κλείσιμο
Και επειδή φυσικά δεν φταίει πάντα ο τηλεθεατής – που ακούει τα πάντα για τις προτιμήσεις του- μήπως πρέπει να αναλογιστούν οι επίδοξοι αρχηγοί τι φταίει για αυτό το κατάντημα. Λίγα θα πω για την χθεσινή εικόνα. Ισως και μία μόνο λέξη θα μπορούσε να περιγράψει την χθεσινή εκπομπη . Παρακμή. Γραφικότητες , ημιμάθεια, αλαζονεία  έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής πρότασης. Ισως κάποιοι να ξέφυγαν απο αυτό και να τους αδικώ.. Μιλάω όμως για την συνολική εικόνα. Δυστυχώς πρέπει να πούμε την αλήθεια. Ολη αυτη η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού της κεντροαριστεράς έκανε κακό στην ευρύτερη παράταξη. Σαν την μαιμού ανέβηκε στο δένδρο και φάνηκαν τα οπίσθια της. 

Και ας αφήσουμε τη χθεσινή γελοιότητα που ονομάσθηκε πολιτική αναμέτρηση. Ας πάμε στα άλλα . Τι έχει κερδίσει ο χώρος απο το πανηγύρι που παρακολουθεί εδώ καί  περισσότερο απο ένα μήνα. Μόνο απαξίωση. Η αντιπαράθεση μετατράπηκε σε παιχνίδι αντιφάσεων. Απόδειξη ότι αυτός ο χώρος δεν είναι ενοποιημένος. 

Από το φιλελεύθερο προοδευτικό κέντρο μέχρι τον ριζοσπαστικό σοσιαλισμό και την ανανεωτική αριστερά υπάρχει δρόμος δύσβατος. Ισως και χθές να το καταλάβατε ότι η διαφοροποίηση ορισμένων με τον Μητσοτάκη είναι δύσκολη και μόνο λεκτική. Οι άλλοι απλώς δαιμονοποιούν την ΝΔ χωρίς να δίνουν έμφαση  στα χαρακτηριστικά του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. 

Η μόνη περίπτωση να αποτελέσει η κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία τον δεύτερο πόλο διαφορετικά δεν θα υπάρξει, είναι να κερδίσει τους ψηφοφόρους της που έφυγαν πρός τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σοσιαλδημοκρατία θα πάρει τον χώρο της μόνο εάν αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα λαικίστικο πυροτέχνημα με ημερομηνία λήξης , που δεν μπορεί να εκφράσει τα αδύνατα στρώματα και ταυτόχρονα αποδομήσει τη λύση του νεοφιλελευθερισμού. 

Ο νέος χώρος είναι αριστερά. Και αυτός ο χώρος έχει ανάγκη τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη που εγκλωβίστηκαν στις τάξεις του. Ο αφορισμός της Αριστεράς και των ιδεών της μάλλον ρίχνουν νερό στο μύλο του κυβερνώντος κόμματος. 

Το χτεσινό ντιμπέιτ θα περάσει στις πιό μαύρες σελίδες της ιστορίας της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι πραγματικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ας προχωρήσουν μπροστά συσπειρώνοντας τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Οι άλλοι ας συνεχίσουν στα ρηχά νερά της απολίτικης αντιπαράθεσης και στις συντεταγμένες του μεσαίου χώρου που θα κληθεί να γίνει – καθόλου σίγουρο- συμπλήρωμα προοδευτικών η συντηρητικών λύσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ