Ο μποναμάς του Τσίπρα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ο μποναμάς του Τσίπρα


Σε περίπου 30-40 ημέρες από τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά φανών και λαμπάδων να μοιράσει το περίφημο πλέον «δώρο» εν είδει κοινωνικού μερίσματος. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς και σε ποιους θα διανεμηθεί το ποσό των 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ, όπως επίσης και ποιες θα είναι οι ενστάσεις της τρόικας, την οποία λογικά αυτή τη φορά θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση, αφού πλέον τείνει να γίνει η «επίσημη αγαπημένη κυβέρνηση» των δανειστών όλων των εποχών.

Εχω, όμως, να παρατηρήσω τα εξής: πρώτον, το πλεόνασμα που θα μοιραστεί δεν είναι πραγματικό πλεόνασμα της δημοσιονομικής χρήσης του έτους που φεύγει, γιατί απλούστατα το κράτος (με εντολή της κυβέρνησης) δεν έχει εξοφλήσει τις τρέχουσες οφειλές του προς τρίτους, ιδιώτες, ώστε ό,τι του μείνει να το μοιράσει ως δώρο.

Χρωστάει σε επιχειρήσεις επιστροφή φόρων, ΦΠΑ κ.λπ. μερικά δισ. ευρώ, όπως επίσης χρωστάει και περίπου 13.500 συντάξεις σε φτωχούς ανθρώπους που ενώ έχουν βγει στη σύνταξη δεν την έχουν πάρει ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις τους οφείλεται από διετίας.

 Επομένως, απλώς ψηφοθηρεί και λαϊκίζει δίνοντας ένα δήθεν κοινωνικό μέρισμα όπου θέλει αντί να δώσει τα χρήματα που χρωστάει σε όσους τα οφείλει. Και σε κλινικάρχες να τα οφείλει (που οφείλει κι εκεί αλλά και σε πολλούς άλλους ακόμα μικρότερους επιχειρηματίες) φυσικά και πρέπει να τα δώσει γιατί αυτό είναι το σωστό και γιατί και αυτοί με τη σειρά τους θα τα δώσουν στην αγορά που τα χρωστάνε. Ολοι έχουν εργαζομένους και θα ήθελαν να τους πληρώσουν με τα οφειλόμενα από το Δημόσιο.

Πάνω απ’ όλα θα έπρεπε να εξοφλήσει τους συνταξιούχους που περιμένουν μήνες να πληρωθούν και δεν έχουν να φάνε. Τρόποι να παρακαμφθούν τα νομικά ζητήματα που ενδεχομένως προκύπτουν γι’ αυτό υπάρχουν -και πάντα θα υπάρχουν- για μια κυβέρνηση.

 Δεύτερον, η διανομή όποιου πλεονάσματος δεν θα έπρεπε παρά να γίνει διά της επιστροφής φόρων στην κοινωνία και εξ αντανακλάσεως σε όλη την οικονομία. Ας διαλέξουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες μεσαίων εισοδημάτων που φορολογήθηκαν αγρίως φέτος να τους επιστρέψουν κάτι ως ένδειξη σωστής και ορθολογικής πολιτικής. Αυτό άλλωστε επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (65%), όπως φαίνεται από τη σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα».

Το να στοχεύουν πολιτικά την πελατεία τους και να μοιράζουν τα χρήματα που πλήρωσαν όλοι οι Ελληνες με την υπερφορολόγηση δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ψηφοθηρικά, εκτός βέβαια από άδικο και παράλογο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ