PROTOTHEMA

Blogs

Ε όχι και Ανδρέας ο yes man

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο Ανδρέας φέρει μεγάλη ιστορική ευθύνη για όσα σήμερα συμβαίνουν.

Σε μια μικρή ανασκόπηση των 36 ετών από την αναρρίχηση του στην εξουσία λόγω και της αντίστοιχης επετείου, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπήρξε ο ηγέτης - ιστορικός εισηγητής του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Εκείνος που ηθικά διάβρωσε τη χώρα αν και πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως βοήθησε τα χαμηλά στρώματα να περάσουν σε μια νέα φάση οικονομικής ευμάρειας, με τρόπο όμως άγαρμπο και στρεβλό. Ήταν το πολιτικό πρόσωπο που δίχαζε αντί να ενώνει και που φέρει την ευθύνη για την πρώτη σημαντική οικονομική κατρακύλα του τόπου.


Παρά ταύτα σε μια σειρά εθνικών του επιλογών είχε ενδιαφέρον. Το περίφημο "η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες" όντως το πίστευε αν και το υπηρέτησε με ανάλογο λαϊκισμό σέρνοντας την πατρίδα σε επιλογές τύπου Καντάφι και τροφοδοτώντας έναν στείρο αντιμαμερικανισμό που διαρκεί χρόνια. Σε μείζονες κρίσεις υπήρξε δυναμικός. Και διαπραγματευτικά παρουσίαζε μια αξιοσημείωτη δεινότητα. Κοινώς, δεν ήταν ένας "εύκολος παίκτης". Αντιτάχθηκε στη Θάτσερ, πετροβόλησε τον Ρέιγκαν, διαφώνησε με τον Κολ. Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ενέργειες του απομόνωσαν την Ελλάδα, ο ίδιος είχε ένα διακριτό στίγμα. Μια προσωπικότητα.

Τα παραπάνω λοιπόν καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με έναν πρωθυπουργό - παρία. Έναν ηγέτη που σαν φτερό στον άνεμο τρέχει δεξιά και αριστερά παρακαλώντας για βοήθεια μόνο και μόνο για να βγάλει μια φωτογραφία με κάποιον ισχυρό ηγέτη μήπως και τονώσει την εγχώρια ηγετικότητα του (βλέπε Ομπάμα, Μακρόν) και που εκλιπαρεί αυτούς που έβριζε (Τραμπ, Μέρκελ). Που με την υπόθεση των F 16 ουσιαστικά μετέτρεψε τη χώρα μας σε μια 100% φόρου υποτελή χώρα, δίχως να κρατά καν τα προσχήματα. 

Κι αυτό το λέμε καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάθε τρεις και λίγο επιδιώκει να φανεί όμοιος του Ανδρέα. Ένας ...Τσιπρανδρέου όπως γράφαμε στο παρελθόν. 

Δεν λέμε. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε δύσκολα μέτρα και υπερβολικές απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών. Όμως κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν υπέγραψε την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας για 100 χρόνια παρά ο Αλέξης Τσίπρας. Κανένας δεν υπόσχεται δεξιά κι αριστερά ανά τον πλανήτη αγορές οπλικών συστημάτων ή άλλων υπηρεσιών και τεχνολογιών προς ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία όταν ο λαός περνάει δύσκολα. Κανένας δεν τόλμησε να ντιλάρει την παραμονή του στην εξουσία με δισ. ευρώ αγορών προς ξένες δυνάμεις. Κι αυτός που δήθεν παρουσιαζόταν ως "εθνικά υπερήφανος μαχητής" είναι που τώρα κάνει τα πάντα, που υπογράφει τα πάντα για να διασωθεί. 

Κάποιοι αποκαλούσαν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως "προδότες" και "Γερμανοτσολιάδες". Πως άραγε θα πρέπει να χαρακτηριστεί σήμερα ένας πρωθυπουργός που ενώ κόβει συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο, επιβάλλει χαράτσια στους επαγγελματίες, για να δείξει την υποταγή του υπογράφει συμφωνίες ίσες με έναν ΕΝΦΙΑ για την άμυνα; Που αντί να ζητήσει άλλου τύπου γεωστρατηγικές βοήθειες από τη σύμμαχο ΗΠΑ δίχως πλάνο, δίχως στρατηγική ανοίγει το πορτοφόλι; Που μέσα σε δύο χρόνια ξεχνάει την όποια ιδεολογία είχε και από το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" σαν γιουσουφάκι σπεύδει να πει "συνεταιράκια των λαών Αμερικάνοι"; Όχι λοιπόν. Ακόμα και με τον λαϊκιστή Ανδρέα που τόσο στοίχισε στη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία μα καμία σχέση. Δεν υπάρχει σύγκριση σε δύο μεγέθη εντελώς ανόμοια. Ο ένας εθνικά τουλάχιστον είχε μια υπερηφάνεια. Επιδείκνυε έναν χαρακτήρα. Ο τωρινός πρωθυπουργός είναι απλά ένας "νομάρχης", ένας φόρου υποτελής πολιτικός που έδωσε τα πάντα με αντάλλαγμα να παραμείνει για λίγους μήνες ακόμα στη θέση του. Είναι ένας ...yes man για να θυμηθούμε την πασοκική ορολογία των 80s τον οποίο αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και βρισκόταν στη Βουλή θα κατακεραύνωνε.

GEORGIA.19/10/201722:37

Κύριε Μαρκόπουλε, Ανδρέας και Τσίπρας είναι η ίδια όψη του ίδιου αντεθνικού νομίσματος. Και οι δύο μπρός στην αρρωστημένη δίψα τους για εξουσία, θυσίασαν σαν την Ιφιγένεια την Ελλάδα.Υπερχρέωσαν την χώρα και τον υγειή ιδιωτικό τομέα και τα χρήματα της μεγάλης φορολογικής αφαίμαξης τα δώρισαν,τα μοίρασαν στα άθλια κομματοσκυλά τους.Ό Ανδρέας στους ρουφίανους και παρασινοχαφιέδες του ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας στα άπλυτα γουρούνια, τα κομματόσκυλα και τους Ισλαμιστές παράνομους μετανάστες, που απαρτίζουν τον άθλιο ΣΥΡΙΖΑ.Και οι δύο ήταν άνθρωποι με φασιστικές ιδέες και αντιλήψεις, σχεδόν σαν δικτάτορες τύπου Λατινικής Αμερικής και Μέσης Ανατολής.Και οι δύο δούλεψαν έναν λαό υπανάπτυκτο, χωρίς παιδεία, έναν τριτοκοσμικό και διαπλεκόμενο λαό.Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.Ή Ελλάδα σήμερα είναι τελευταία χώρα σε όλα στην Ε.Ε.Όπως ο λαός της Ελλάδας πλήρωσε πανάκριβα το γκομενιλίκια, τα χειρουργεία στο Χέρφιλντ τα διαζύγια, τους γάμους και τις κηδείες του Ανδρέα, ο ίδιος λαός θα πληρώσει πανακριβα τις κωλοούμπες, τα μνημόνια και το ξεπούλημα του Τσίπρα.Με καθαρά κομματικούς συμβολισμούς βγαίνει το συμπέρασμα ότι το πολιτικό κέντρο και τώρα η αριστερά, η αλλιώς η κεντροαριστερά στο συνολό της έχουν καταστρέψει και χρεοκοπήσει την Ελλάδα.Καληνύχτα αξιότιμε κύριε Μαρκόπουλε.

Απάντηση
ΑΛΕΧ Γ19/10/201722:25

( Όμως κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν υπέγραψε την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας για 100 χρόνια παρά ο Αλέξης Τσίπρας.) Απλά θυμίζω ότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί από την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας κατέστρεψαν - χρεοκόπησαν . (Πως άραγε θα πρέπει να χαρακτηριστεί σήμερα ένας πρωθυπουργός που ενώ κόβει συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο, επιβάλλει χαράτσια στους επαγγελματίες, για να δείξει την υποταγή του υπογράφει συμφωνίες ίσες με έναν ΕΝΦΙΑ για την άμυνα;) Παντός όχι το ίδιο με τους προηγουμένους πρωθυπουργούς που μας οδήγησαν όχι στο ΜΠΑΦΟ αλλά στον ΤΑΦΟ

Απάντηση
MARINA.19/10/201722:19

Αγαπητέ Δημήτρη.Ό Τσίπρας είναι ένα άθλιο κακέκτυπο του Ανδρέα Μινέικο Παπανδρέου στο ψέμα, τον λαικισμό και την πολιτική απάτη.Είναι ένα τερατούργημα του Ανδρέα,αυτού που έγινε η αρχή της υπερχρέωσής μας.Λένε κάποιοι αδαείς ότι ο Ανδρέας σαν διαπρεπής Εβραίος οικονομολόγος του Μπέρκλευ έκανε υποτιμήσεις του Εθνικού μας νομίσματος,τότε της Δραχμής και αυτό αυτομάτως έφερνε αύξηση στην ζήτηση.Είναι μεγάλο λάθος.Σαν οικονομολόγος γνωρίζω ότι το Εθνικό εξωτερικό χρέος της χώρας μας ήταν σε Δις Δολλάρια και με τις συνεχείς υποτιμήσεις από τον Ανδρέα το εξωτερικό χρέος αύξανε ραγδαία αφού η δραχμή ήταν πολύ αδύνατη απέναντι στο αιώνια κερδοσκοπικό Αμερικανικό νόμισμα.Έτσι κάπως ξεκίνησε η Ελληνική χρεοκοπία την οποία ολοκλήρωσε το κακέκτυπο του Ανδρέα,ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του γιού του Τζέφρυ Μινέικο Παπανδρέου, του υπαλλήλου της Νέας Τάξης, του Γιάνη Βαρουφάκη τον τραγικό Ιούλιο του 2015. Από τον Τρικούπη στον Ανδρέα και από τον Σβόλο στον Τσίπρα.Έτσι για να δικαιώνουν κάποιοι και να χαρακτηρίζουν σαν καλύτερη οικονομική περίοδο, την περίοδο της χούντας 1967-1974.Αυτή είναι η μεγάλη οικονομική ζημιά του Ανδρέα, του Αβουρή, του Καραμανλή του Τσίπρα και της μεταπολίτευσης στο συνολό της.Ίσως πολλά να άλλαζαν άν οι Σταμουλοκολάδες, οι άθλιοι πρασινορουφιάνοι του Λαλιώτη και τραμπούκοι του ΠΑΣΟΚ δεν σταμάταγαν τον Κωντσαντίνο Μητσοτάκη το μακρυνό πιά,1993. Καλό βράδυ κύριε Δημήτρη, καταπληκτικά αληθινό το σχόλιο σου.

Απάντηση
ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 19/10/201716:54

Δημήτρη ο τσιπροπινόκιο είναι εικόνα και ομοίωση του γεροξεκούτη της Εκάλης. Άπλα ο ολετήρας Παπανδρέου ήταν πιο τυχερός γιατί μπορούσε να δανειστεί εύκολα κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς δημιουργώντας τον σύγχρονο Νεοέλληνα που μόλις τελείωσε η μάσα στράφηκε στον Τσίπρα. Τα υπόλοιπα είναι να έχουμε να λέμε.....

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία