PROTOTHEMA

Blogs

Θέλουμε να καταργήσουμε τις ουρές και την ταλαιπωρία;

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ολοι μας έχουμε σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ουρά για να κάνουμε μία συναλλαγή με το Δημόσιο. Ολοι μας έχουμε καταθέσει έγγραφα, δικαιολογητικά και πιστοποιητικά σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν εκδοθεί από άλλες ή ακόμα και από την ίδια δημόσια υπηρεσία στην οποία τα επανακαταθέτουμε.

Η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 1.300.000 κατοίκους, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια -και όχι άδικα- να θεωρείται χώρα-πρότυπο στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτό που έχουν πετύχει οι Εσθονοί είναι εντυπωσιακό. Μια χώρα που «γεννήθηκε» το 1991, δίχως μεγάλους πόρους, αντιλήφθηκε άμεσα πως δεν μπορούσε να συντηρεί έναν ευρύ και κοστοβόρο δημόσιο τομέα. 


Οπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το εγχείρημα, του οποίου τις εφαρμογές σήμερα υιοθετούν σχεδόν 40 χώρες, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν ήταν εύκολη και περιλάμβανε στάδια. Ξεκίνησε το 1996 και χρειάστηκε εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών στη χρήση των εφαρμογών και επιμονή στις νεότερες γενιές.  Πιο συγκεκριμένα, με έναν ασφαλή και απόλυτα διαφανή τρόπο σύνδεσαν όλες τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και ψηφιοποίησαν το σύνολο των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο. Πλέον, η φυσική παρουσία στο γκισέ απαιτείται μόλις για τέσσερα πράγματα: για την παραλαβή της ηλεκτρονικής ταυτότητας, την αγοραπωλησία γης, για να παντρευτείς και να χωρίσεις. Οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, την υποβολή φορολογικής δήλωσης, τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, το ιατρικό μητρώο, ακόμα και τους βαθμούς των παιδιών στο σχολείο, αν είσαι Εσθονός, έχεις την επιλογή να τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά. 

Είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο ακούγεται. Οι Εσθονοί κατάφεραν όχι μόνο να καταργήσουν στην πράξη τις ουρές και την ταλαιπωρία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και να φτιάξουν το πιο φιλικό κράτος στον κόσμο για υποψήφιους επενδυτές.

Σημείο-κλειδί ήταν η ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων, η οποία δημιούργησε το υπόβαθρο για τη μετάβαση στο Εθνικό Σύστημα Ταυτοτήτων. Μέσα από αυτό κάθε πολίτης υποχρεωτικά παραλαμβάνει νέου τύπου ταυτότητα με chip για την αποθήκευση βιομετρικών στοιχείων. Η ταυτότητα λειτουργεί ταυτόχρονα ως κάρτα υγείας, ασφάλισης, αποδεικτικό στοιχείο για τις τραπεζικές συναλλαγές, ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, διεθνές ταξιδιωτικό έγγραφο, πιστοποιητικό για την ψηφιακή υπογραφή, αλλά και αναγνωριστικό για όλες τις φορολογικές συναλλαγές. Με λίγα λόγια, μια κάρτα για τα πάντα. Ακόμα και για την εκλογική διαδικασία. Στις εθνικές εκλογές του 2015, μάλιστα, το 13% του πληθυσμού ψήφισε αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Οι υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και η συνεχώς αναβαθμιζόμενη κρυπτογράφηση έχουν αποτρέψει τις προσπάθειες «χακαρίσματος» των συστημάτων, ενώ ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα. Σε αυτά πρόσβαση μπορεί να έχει μόνο η αρμόδια για την τήρησή τους υπηρεσία και η Αστυνομία κατόπιν ειδικής άδειας, ενώ ο πολίτης ενημερώνεται ηλεκτρονικά πότε και ποια Αρχή αναζήτησε τα στοιχεία του.

Με λίγα λόγια, οι κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας, έχουν πετύχει ένα πρωτοφανές επίπεδο διαφάνειας, ανοικτότητας και προσβασιμότητας στη διακυβέρνηση, το οποίο σπεύδουν να υιοθετήσουν και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, προσφέρουν στους πολίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και κάτι πολύ σημαντικό, το μεγαλύτερο ποσό για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση καλύφθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους, με αποτέλεσμα η πλατφόρμα ψηφιακής διακυβέρνησης της Εσθονίας να είναι διαθέσιμη προς όλα τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να την υιοθετήσουν. 

Συνεπώς, σε μια Ελλάδα που χρειάζεται έναν νέο, σύγχρονο δημόσιο τομέα η μετάβαση στην ψηφιακή πραγματικότητα είναι ένα στοίχημα που αξίζει να βάλουμε. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε σε λίγα χρόνια τα γκισέ και η ταλαιπωρία στο Δημόσιο να είναι απλώς μια ανάμνηση.


* Βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΤΟΜ19/10/201722:56

Έτσι έλεγαν και οι τράπεζες: Πάρτε κάρτα για να μην περιμένετε στην ουρά στα ταμεία. Και τώρα περιμένουμε με την κάρτα στην ουρά του ΑΤΜ έξω ή στην ουρά του μηχανήματος πληρωμών μέσα στην τράπεζα!

Απάντηση
Ψήγματα Ορθοδοξίας19/10/201715:47

Φτηνές δικαιολογίες για να προωθηθεί το φακέλωμα. Και να φανταστεί κανείς ότι μόνο η χούντα ήθελε το φακέλωμα και οι υπόλοιποι αντιδρούσαν όλοι. Φτάσαμε στην εποχή που κάποια κόμματα εκθειάζουν και ζητούν το φακέλωμα. Πέρασαν και την ίδια την χούντα! Διαστροφή!

Απάντηση
Εμεις εδω.....18/10/201719:45

.....δε γουσταρουμε τετοια πραγματα.Εμεις εδω θελουμε εκατονταδες χιλιαδες οργανικες θεσεις στο δημοσιο να βολευουμε τους ψηφοφορους μας για λιγα χρονια και μετα να τους βγαζουμε στη συνταξη απ τα 50 ωστε να ξαναβολευουμε κι αλλους

Απάντηση
Νίκος Κωστόπουλος 18/10/201719:32

Όχι στην κάρτα του πολίτη οι Άγιοι μας τα έχουν πει όλα αυτά πχ ο Άγιος Πασιος και άλλοι ψάξτε να τα δείτε μην την πάρει κανείς, δεν θα τους περάσει! Αντίσταση και ανάκαμψη. Μετάνοια εξομολόγηση συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Εγώ που τα γράφω αυτά είμαι 25 χρονών, έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους Άγιους και τους Ήρωες του γένους μας. Μετάνοια εξομολόγηση και μην φοβάστε τίποτα!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία