Λοταρία: Τύχη ή σκάνδαλο;
sofia-nikolaou

Σοφία Νικολάου

Λοταρία: Τύχη ή σκάνδαλο;

Αναρωτήθηκα αν πρέπει να αισθάνομαι τυχερή με τις κληρώσεις του Υπουργείου.

Δεν μπορεί, σκέφτηκα, σε μία από τις μηνιαίες κληρώσεις, ακόμα και στατιστικά να το δεις, θα είμαι μία εκ των χιλίων που θα δει στο λογαριασμό της χίλια ολόκληρα, αφορολόγητα και ακατάσχετα ευρώ. Η επαγγελματική διαστροφή είναι χούι, όμως, που φεύγει μετά την ψυχή κι έτσι αποφάσισα να διαβάσω πιο προσεκτικά αυτήν την περιβόητη Υπουργική Απόφαση που περιμένει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Δεν είναι απλά μία σκανδαλώδης ρύθμιση, είναι ένας καλά αρματωμένος δούρειος ίππος!

Το άρθρο 5 της Απόφασης μας ενημερώνει για τους δικαιούχους συμμετοχής στις κληρώσεις: Όσοι έχουν Α.Φ.Μ. και είναι άνω των 18 ετών. Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον, παρουσιάζει η δεύτερη παράγραφος του άρθρου αυτού, όπου, όπως αναφέρει, ο συμμετέχων, διά νομοθετικής επιταγής, παρέχει ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση στην επεξεργασία των προσωπικών του στοιχείων. Κάθε συναλλαγή, αν αυτή δεν γίνει με μετρητά, θα μπαίνει αυτομάτως στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που υπάγεται απ’ ευθείας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι Τράπεζες, δηλαδή, θα είναι υποχρεωμένες, σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης, να αποστέλλουν μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου μήνα όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο τον προηγούμενο μήνα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, αλλά και συναλλαγές μέσω web banking).

Αρκεί, άραγε, η εισαχθείσα υποχρέωση τήρησης των ανωτέρω στοιχείων μόνο για τις ανάγκες των κληρώσεων; Γιατί έπρεπε να ξαναθυμίσει ο νομοθέτης την χιλιοειπωμένη δέσμευση εχεμύθειας (άρθρο 5, παράγραφος 3), για όσους λαμβάνουν γνώση των στοιχείων; Οι υπέρμαχοι, βέβαια, αυτής της … «τζογαδόρικης» πλευράς της κυβέρνησης, θα χρησιμοποιήσουν σίγουρα και το άρθρο 8 της εν λόγω Απόφασης, όπου χορηγείται η δυνατότητα εξαίρεσης από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων «οποτεδήποτε» και το δικαίωμα αντίρρησης στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων. Με τον τρόπο, όμως, που είναι καταστρωμένη η Απόφαση, εκείνο που αντιλαμβάνεται κάποιος είναι πως όλοι όσοι είμαστε άνω των 18 και έχουμε Α.Φ.Μ., είμαστε αυτοδικαίως συμμετέχοντες και μάλιστα έχουμε
παράσχει στο Κράτος το δικαίωμα να λαμβάνει γνώση απάντων των συναλλαγών, οπουδήποτε κι αν γίνονται αυτές και οτιδήποτε κι αν αυτές αφορούν! Κι αν κάποιος επιθυμεί να εξαιρεθεί, διότι δεν θέλει να μαθαίνουν όλοι τι αγοράζει, θα μπορεί να το κάνει «οποτεδήποτε», χωρίς, όμως, η Απόφαση να μας περιγράφει και τον τρόπο.
Κλείσιμο

Από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, δηλαδή, δώσαμε όλοι στο Κράτος τη συναίνεσή μας να μάθει όλες τις συναλλαγές μας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε μικρομάγαζο του κόσμου, ό,τι κι αν είναι αυτό, όσο προσωπικό κι αν είναι. Ο Υπουργός, δηλαδή, αποφάσισε για εμάς ότι θέλουμε να μάθουν όλοι που πήγαμε, τι αγοράσαμε, ακόμα και με ποιον ήμαστε! Τι είπατε; Δεν μας ρώτησαν; Μην άγχεστε! Μπορεί να κερδίσετε χίλια ευρώ. Δεν θέλετε να μάθουν όλοι προσωπικές σας στιγμές; Ζητήστε να εξαιρεθείτε. Πώς; Τι να σας πω. Η απόφαση λέει «οποτεδήποτε», αλλά δεν λέει τον τρόπο. Αλλά τα στοιχεία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα διαβιβασθούν από τις Τράπεζες για όλους και για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή που έγινε τον Οκτώβριο.

Προσέξτε, λοιπόν, καλοί μου συνάνθρωποι, διότι ο Οργουελικός Μεγάλος Αδελφός είναι πλέον κάπου εδώ τριγύρω μας. Δεν μπαίνει μόνο στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, δεν ζητάει μόνο σε στοιχεία εικοσαετίας να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, πλέον θέλει να μαθαίνει και τι ακριβώς αγοράζεις. Τις μύχιες σκέψεις σου, τα θέλω σου, τις επιθυμίες σου, ενδεχομένως ακόμα και πράγματα που κανείς δεν θέλεις να μάθει.

Από τη στιγμή που έχουμε αυτοδικαίως παράσχει την ρητή κι ανεπιφύλακτη συναίνεσή μας στην επεξεργασία των προσωπικών μας στοιχείων, ο παρακάτω τίτλος είναι μάλλον μία προβολή στο μέλλον: «Ο νικητής μας για τον μήνα αυτό είναι ο Γιώργος, που στις 15 Οκτωβρίου 2017 αγόρασε από την Ομόνοια μία υπέροχη ποικιλία σατέν γυναικείων εσωρούχων. Ο Γιώργος πλήρωσε με κάρτα τα εσώρουχά του. Γίνε σαν τον Γιώργο». Σχήμα υπερβολής, αλλά σε μια κυβέρνηση ανίκανων τζογαδόρων, έχουμε μάθει να τα περιμένουμε όλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ