Ανήκει στην ελληνική παράδοση το γνήσιο υπογραφής;
papastathis_argyris

Αργύρης Παπαστάθης

Ανήκει στην ελληνική παράδοση το γνήσιο υπογραφής;

Η αρχαιότητα μάς παρέδωσε τον Παρθενώνα, τον Αισχύλο, τον Όμηρο. Και είμαστε υπερήφανοι.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες δεν μας παρέδωσε ούτε το γνήσιο υπογραφής στα ΚΕΠ, ούτε τη «στρόγγυλη» σφραγίδα, ούτε τον αριθμό πρωτοκόλλου της αγαπημένης μας δημόσιας υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε χωρίς να προδώσουμε τις ρίζες μας.

Στην Ευρώπη, η άλλοτε Σοβιετική Εσθονία το έκανε ήδη από το 2002 με την κάρτα πολίτη. Αντί για την πατροπαράδοτη ουρά του ελληνικού κράτους, το οποίο παραμένει προσκολλημένο στη λογική της δεκαετίας του 1950, στην Εσθονία ο πολίτης χρησιμοποιεί τη ψηφιακή υπογραφή και μπορεί από το σπίτι του να συναλλάσσεται με το Δημόσιο με απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια μέσω Διαδικτύου.

Στη χώρα μας, όπου ακόμη και η αυτονόητη αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο και η ατελείωτη χαρτούρα δικαιολογεί απολύτως αντιπαραγωγικές θέσεις εργασίας (ακόμη και για ανθρώπους με προσόντα που θα ήθελαν να προσφέρουν), κάθε αλλαγή και προσπάθεια εκσυγχρονισμού ισοδυναμεί για πολλούς με την παράδοση «των ιερών και των οσίων της φυλής μας» στο Σατανά, ή στην καλύτερη περίπτωση (αν είναι κανείς λίγο τυχερός) στον Μεγάλο Αδελφό.

Κλείσιμο
Βεβαίως, θα αντιτάξει κάποιος, αν καταργηθεί όλο αυτό το χαρτομάνι των 50s θα χάσουμε τις ζοχάδες και την κοινωνικοποίηση στις ουρές, θα μειωθεί ο τζίρος στα τυροπιτάδικα, στο Μετρό και στα ταξί τα οποία μας πηγαινοφέρνουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Σωστό.

Διότι αυτό που κάνουμε εμείς με κέφι και χαρά κάθε πρωί, δηλαδή τον γύρο της πόλης για να μαζέψουμε πιστοποιητικά από τη μια δημόσια υπηρεσία και να τα πάμε στην άλλη (εφόσον δεν «μιλάνε» μεταξύ τους), θα έχει ήδη γίνει από το ίδιο το κράτος. «Άλλη χάρη το μόνοι μας» θα πει κάποιος, «νιώθεις ότι κάτι έκανες, αν δεν βρέξεις... δεν πιάνεις ψάρι». Ίσως.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Εσθονία που έχει αυτές τις μέρες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτιαξαν μια ηλεκτρονική εφαρμογή με την ονομασία x-road η οποία επιτρέπει στις υπηρεσίες του κράτους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η φορολογική δήλωση γίνεται ακόμη και μέσω εφαρμογής στο κινητό, εφόσον όλα τα στοιχεία είναι προσυμπληρωμένα με ευθύνη του ίδιου του κράτους. Ο πολίτης ελέγχει απλά αν είναι σωστά…

Kαι εδώ, βέβαια, υπάρχει αντίλογος. Στην Εσθονία έχει κρύο και το χειμώνα νυχτώνει από τις 3 το απόγευμα. Άρα πού να τρέχουν; Σωστό κι αυτό...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα