Η ιστορία δεν συγχωρεί το κρυφτό
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Η ιστορία δεν συγχωρεί το κρυφτό

Παραφράζοντας τον Γιούνγκ και την φράση του όποιος θέλει να γνωρίσει ττην ανθρώπινη ψυχή να αποχαιρετήσει τις μελέτες του και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοιχτη καρδια, θα λέγαμε ότι όποιος θέλει πραγματικά να γνωρίσει την ελληνική  κοινωνία πρέπει να περιπλανηθεί στις λεωφόρους και στα σοκάκια της.

Οποιος θέλει να γνωρίσει την κοινωνία μας πρέπει να πάει στα σχολεία , τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις φοιτητικές οργανώσεις , τα συνδικάτα, τα κόμματα που συνεδριάζουν με ιδρυματικές διαδικασίες, τους νέους στα καφέ, τους θρησκευόμενους στις εκκλησίες και στα μοναστήρια, τους επιχειρηματίες μικρούς κι μεγάλους που στενάζουν, τους νέους που μαζεύουν πτυχία αλλά δεν ελπίζουν πουθενά, τις φτωχογειτονιές που βασιλεύει, η ανεργία η ανέχεια και η απελπισία.

Ετσι μόνο γνωρίζεται και αποκρυπτογραφείται η κοινωνία μας και όχι μόνο απο τις ασκήσεις επι χάρτου που γίνονται στα κομματικά γραφεία.
Ο έλληνας πολίτης συνεχίζει να βλέπει τους πολιτικούς του μακρυά απο τα προβλήματα του. Τους βλέπει να μαλώνουν για θέματα που δεν τον απασχολούν και να του προσφέρουν μόνο τα θεάματα και όχι τον άρτο.

Γιατί οι πολιτικοι δεν κάνουν αυτό που τους προκάλεσε ο Γιούνγκ . Δεν μπαίνουν βαθιά στην κοινωνία και έτσι δεν μπορούν δρέψουν πλουσιότερες σοδειές γνώσης που θα οδηγήσουν στην εξέλιξη της. 
Κλείσιμο

Είναι αυτό που πολλές φορές γράφω για την μεγάλη απόσταση των πολιτικών με τις κοινωνίες.
Είτε αυτές αντιμετωπίζονται με ελιτίστικο και πατερναλιστικό τρόπο είτε ώς μέσα για την επίτευξη προσωπικών επιτυχιών .

Πολιτική μόνο μέσα απο τα γραφεία δεν γίνεταί. Ουτε όμως και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Ας πάρουμε τώρα την αντιπαράθεση που γίνεται στο χώρο της κεντροαριστεράς με αφορμή την ανάδειξη του νέου αρχηγού. 

Το πρώτο θέμα ΔΕΝ είναι η εξ αποπστάσεως ψηφοφορία αλλά η ανεργία , η υπανάπτυξη , η έλλειψη στρατηγικής στην οικονομία. 

Το βασικό θέμα δεν είναι που κατατάσσεις τον εαυτό σου και τι ταμπέλα του βάζεις αλλά ποιές είναι οι σχέσεις σου και κυρίως οι οικονομικές με το κέντρο της Ευρωπαικής Ενωσης. 
Δεν είναι κυρίαρχο θέμα οι επισκέψεις σε τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και συμβούλια αλλά το σχέδιο για την επόμενη επόμενη μέρα που θα τελειώσει το προγραμμα . Δηλαδή πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος  θα στηριχθεί μια νέα οικονομική πολιτική. Αυτη πρέπει να οριστεί . το NEW DEAL που έχει ανάγκη η κοινωνία

Η κεντροαριστερά έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Ν α ξαναπάρει την θέση που είχε στην ελληνική κοινωνία και να ηγεμονεύσει. Κινδυνεύει όμως να γίνει γραφική , περιθωριακή και να σβήσει. Οι πολιτευτές της πρέπει να καταλάβουν ότι παίζουν με την ιστορία και αυτή δεν συγχωρεί κρυφτούλια.

Και θα το πω ξεκάθαρα. Διαβάζω δηλώσεις ανακοινώσεις αλλά και άρθρα των υποψήφιων αρχηγών και αυτομάτως λέω , τι δουλειά μπορεί να έχει η κεντροαριστερά με αυτούς?
Τι δουλειά μπορεί να έχει με αυτούς που ετερροκαθορίζονται απο τον ΣΥΡΙΖΑ η τη Νέα Δημοκρατία. Τι δουλειά μπορεί να έχει με αυτούς που βλέπουν το αύριο τους ώς υπουργοί της Ν.Δ και ταυτίζονται με κάθε θέση της. Τι δουλειά μπορεί να έχει με αυτούς που πλήρως αλλοτριώθηκαν και δεν καταλαβαίνουν ότι μετέτρεψαν την κεντροαριστρερά σε ένα δορυφορικό κόμμα που δεν μπορεί να παίξει τον  κυρίαρχο ρόλο του.
Για να τελειώνουμε . Η κύρια αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας και της όποιας κοινωνίας δεν μπορεί να είναι ο λαικισμός και ο νεοφιλελευθερισμός!!!

Η κύρια αντίθεση σε πανευρωπαικό επίπεδο είναι μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων , στις οποπίες κυρίαχο ρόλο παίζουν οι σοσιαλδημοκρατικές και του νεοφιλελεθερισμού που παίρνει με την παγκοσμιοποίηση ακραίες μορφές. 

Η εμφάνιση του λαικισμού και της ανόδου του σε αρκετές χώρες είναι αποτέσμα των αδυναμιών των δημοκρατικών δυνάμεων να πείσουν τους λαούς ότι θα βγάλουν την Ευρώπη απο την κρίση.

Ομως η αντίθεση αυτή είναι πρόσκαιρη. Δεν είναι δομική. Είναι αποτέσμα αδυναμιών του πολιτκόυ συστήματατος. 
Ακόμα και το δίλημμα με τα σημερινά δεδομένα Αριστερά η Δεξιά είναι κίβδηλο.
Οι ευθυνες των υποψήφιων αρχηγών της κεντροαριστεράς είναι μεγάλες. 
Κάποιοι, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιοι επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν το μεγάλο. Και για πολιτικούς λόγους – βγάζουν σπυράκια με τους όρους σοσιαλδημοκρατία και κεντροαριστερά – αλλά και αντικειμενικούς δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν το νέο που θέλει η κοινωνία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ