PROTOTHEMA

Blogs

Ο Τσίπρας και τα παλαμάκια στο ζεϊμπέκικο του Κουρουμπλή

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Το ζεϊμπέκικο ήταν χορός ανδρικός. Λεβέντικος με ρίζες κατά τον Γιάννη Τσαρούχη στους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι με σπαθιά χόρευαν αντικριστά βγάζοντας αλαλαγμούς.

 Ένας χορός θεϊκός, που ταίριαζε τη λέξη Ζευ (τον Δία ο οποίος συμβόλιζε το πνεύμα) με τη λέξη «μπέκος» (το σώμα και την ύλη δηλαδή), που σημαίνει «ψωμί» και από τη ρίζα του βγαίνει η «μπουκιά».


Με τα χρόνια ο χορός εκφυλίστηκε, όπως πολλά πράγματα στη χώρα μας. Ξαφνικά γυναίκες άρχισαν να τον χορεύουν. Όχι πως υπάρχει κάτι απαγορευτικό. Όμως όπως το τσιφτετέλι είναι χορός αισθησιακός και καθαρά γυναικείος που δεν ταιριάζει σε άνδρες, έτσι και στις πίστες είδαμε γυναίκες να χορεύουν το «έμαθα πως είσαι μάγκας» ή το «μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους …άνδρες». Αντίστροφα άνδρες έσπαγαν τη μέση και λικνιζόμενοι σαν να είναι η Ζωζώ Σαπουτζάκη έχασαν κάθε ίχνος ανδροπρέπειας.
Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη.

Θυμάμαι στα τηλεοπτικά παράθυρα των αρχών της δεκαετίας του ’90, υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζουν τις χορευτικές τους ικανότητες και τα προσωπικά τους πάρτι να γίνονται θεάματα, με στόχο την κατάδειξη της σοσιαλιστικής τους λεβεντοσύνης και του πασοκικού τότε κουτσαβακισμού. Ήταν η περίοδος των «πολιτιστικών κέντρων» και της Ρίτας Σακελλαρίου. Του Βαγγέλη Γιαννόπουλου και του άχαρου πηδηχτού ζεϊμπέκικου του Άκη Τσοχατζόπουλου και μετά του ΓΑΠ. Δεν ξέρανε οι έρημοι πως το ανδρικό και σωστό ζεϊμπέκικο χορεύεται αργά. Υπερήφανα. Με τα χέρια κυρίως κι όχι με τα πόδια. Το μπέρδευαν σε μια εποχή ούτως ή άλλως μπερδεμένη και πολιτικά «τουρλού» με το τσάμικο, ενίοτε και με τον ικαριώτικο. Τόσο άσχετοι και τόσο μακριά από την καλώς εννοούμενη «μαγκιά».

Γιατί μάγκας δεν είναι αυτός που παίρνει μίζες. Δεν είναι αυτός που αλλοτριώνει μια χώρα και την εξελίσσει σε μπανανία. Δεν είναι εκείνος που από ασίκης, καραμπουζουκλής και ντερτιλής εξελίσσεται σε κουτσαβάκι.

Αυτά λοιπόν κι άλλα πασοκικά μου θύμισε το ζεϊμπέκικο του Παναγιώτη Κουρουμπλή ή παλιότερα της Όλγας Γεροβασίλη που εσχάτως έχει βγει από την …κυκλοφορία. Δεν θα σταθώ στο αν ο υπουργός Ναυτιλίας χόρευε στη γιορτή του εφοπλιστή που ρύπανε τον Σαρωνικό ή αν επρόκειτο για κοινωνική συναναστροφή στον ετήσιο χορό κάποιας Ένωσης βιομηχάνων ή επιχειρηματιών (αν κι εδώ οφείλει μερικές απαντήσεις για το πώς από σοσιαλιστής έφθασε να γίνεται τόσο κολλητός μαζί τους σε λίγους μήνες υπουργίας του) . Δεν θα μείνω στο αν όντως ο κ. Κουρουμπλής έλεγε ψέματα πως δεν γνωρίζει τον κ. Κουντούρη όταν στο ένα μέτρο η γυναίκα του επιχειρηματία βαρούσε παλαμάκια και τραβούσε βίντεο.
 
Θα σταθώ στο come back ενός πασοκικού αμιγώς κιτς και στο γεγονός πως ο υποτιθέμενα νέος σε ύφος και με ηθικό πλεονέκτημα πρωθυπουργός ανέχεται τέτοιες καταστάσεις. Πως ενώ έχει ρημάξει όλο το παράκτιο μέτωπο και – κυρίως – η λαϊκή περιοχή της Β’ Πειραιά στη Σαλαμίνα, το Πέραμα και το Κερατσίνι, αντί να αποδώσει ευθύνες και να επισκεφθεί την περιοχή, επιλέγει να χτυπάει παλαμάκια στο ζεϊμπέκικο του υπουργού του μιας και δεν τον αποδοκιμάζει. Αν αυτό είναι το «νέο» που θα σαρώσει το «παλιό», αν αυτό είναι «ηθικό πλεονέκτημα» τότε νομίζω πως όντως. Και το τσιφτετέλι είναι ένας ανδρικός χορός.

Θα μιλήσω για το ότι ένας υπουργός αντί να κρατήσει το κύρος της θέσης του υψηλά, αντί να έχει μεν σχέσεις με επιχειρηματίες σε θεσμικό όμως επίπεδο, γίνεται ξαφνικά κολλητός τους και χορεύει παρέα τους. Γιατί άλλο το διευκολύνω την επιχειρηματικότητα κι άλλο το γίνομαι και κολλητός μαζί της σπάζοντας τα στα μπουζούκια. Θα πω πως σε καιρό πενίας για χιλιάδες Έλληνες το να βγαίνει ένας υπουργός να διασκεδάζει και να διαφημίζει τη διασκέδαση του αυτή είναι προκλητικό. Είναι αποκρουστικό κι εν τέλει πολιτικά ηλίθιο. Όχι κύριε Κουρουμπλή. Δεν μπορεί να πολιτευόσουν από το 2012 μέχρι το 2015 με κραυγές για τη φτώχεια και τον πόνο του λαού και τώρα που πήρες την καρέκλα να το γλεντάς. Τότε δηλαδή το δάκρυ πήγαινε κορόμηλο ενώ τώρα όλα βαίνουν καλά και το έριξες έξω;
Όντως λοιπόν. Ο πρωθυπουργός ολοένα περισσότερο και θυμίζει ΠΑΣΟΚ. Παπανδρέου δεν ξέρω αν θυμίζει, όμως το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού και της αδιαφορίας, της επένδυσης στα χαμηλά ένστικτα της φυλής μας και του εκφυλισμού των 90s ολοένα περισσότερο το θυμίζει.

ΑΛΕΧ Γ28/09/201712:07

( Γιατί μάγκας δεν είναι αυτός που παίρνει μίζες ) Δηλαδή ΝΔ & ΠΑΣΟΚ αποδεδειγμένα !! ( Γιατί άλλο το διευκολύνω την επιχειρηματικότητα κι άλλο το γίνομαι και κολλητός μαζί της σπάζοντας τα στα μπουζούκια.) Ξανά ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ( siemens κλπ ) ( Εχει ρημάξει όλο το παράκτιο μέτωπο και κυρίως η λαϊκή περιοχή της Β Πειραιά στη Σαλαμίνα, το Πέραμα και το Κερατσίνι ) Η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ είχε ερευνηθεί το 2012 και το 2013 για υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων και είχε τελικώς απαλλαγεί με βούλευμα. ) Ξανά κυβέρνηση ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Μάλλον τα έχεις μπερδέψει ( εκτός αν το κάνεις επίτηδες )

Απάντηση
MARINA.27/09/201721:39

Κύριε Μαρκόπουλε είναι απορρίας άξιο πως ο αμετανόητος καταστροφέας του Σαρωνικού, ο προερχόμενος από το κλεφτοπασόκ Παναγιώτης Κουρουμπλής χορεύει ζειμπέκικο μάλιστα χωρίς σκύλο και δεν βλέπει την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε μιά δήθεν κυβέρνηση της αριστεράς και της οικολογίας στην οποία μετέχει.Είναι τόσο αλήτες και άθλιοι οι φασίστες του ΣΥΡΙΖΑ, που άν είχε γίνει αυτή η καταστροφή από την Νέα Δημοκρατία θα είχαν ξανακάψει την Αθήνα.Ή ευθύνη του Τσίπρα και για τον Καμμένο και τον Κουρουμπλή είναι προσωπική και τεράστια.Προχθές στην Βουλή ξέπλυνε το σκάνδαλο του Καμμένου και την περασμένη εβδομάδα ξέπλυνε από την πίσσα του πετρελαίου και τον Κουρουμπλή.Το να τρώει μεγάλους αστακούς, να πίνει σαμπάνια σε κρασοκατάνυξη και να χορεύει ζειμπέκικο ο Υπουργός Ναυτιλίας με φοροφυγά εφοπλιστή, συνιστά τον ορισμό της διαπλοκής.Όταν ο δοτός Πρωθυπουργός καλύπτει τέτοια τρομερά ποινικά εγκλήματα κορυφαίων Υπουργών του, τότε πιά δεν μιλάμε για Δημοκρατική κυβέρνηση αλλά για την Ελληνική εκδοχή της Κόζα Νόστρα.Καταπληκτικό άρθρο κύριε Δημήτρη.Τα λέτε ακριβώς όπως είναι.Το έχουμε ξαναπεί.Αυτή η αλήτικη κυβέρνηση δεν θα πέσει από μόνη της.Έχουν νοοτροπία φασίστα.Για να κρατήσουν την καρέκλα τους ο Τσίπρας και ο Καμμένος είναι ικανοί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε εμφύλιο σύρραξη και εκτροπή.Φυσικά και σε μια τέτοια χαώδη κατάσταση οι δύο Εθνοπροδότες σίγουρα δεν θα υποστηρίξουν τους Έλληνες.Τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει με το άνοιγμα των συνόρων στους Ισλαμιστές παράνομους μετανάστες φτάνει για να πείσει και τον πιό δύσπιστο με ποιανού το μέρος είναι αυτή η ξεβρακωμένη κυβέρνηση.

Απάντηση
SPARTA.27/09/201721:22

Αγαπητέ Δημήτρη.Το ζειμπέκικο από λεβέντικος και αντρικός χορός, έγινε ο χορός της κάθε λούγκρας και του κάθε προδότη.Ζειμπέκικο χόρευε ο προδότης Τζέφρυ Μινέικο Παπανδρέου με τον συγχωρεμένο Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. τον Ισμαήλ Τζέμ όταν ξεπούλαγε την Ελλάδα.Ζειμπέκικο χόρευε η Όλγα Γέμπελς Γεροβασίλη στο μαγαζί της φανατικής Συριζαίας και ατάλαντης αιδού Ραλλίας Χρηστίδου.Χόρευε ζειμπέκικο κυριολεκτικά πάνω στο αίμα των σκοτωμένων από τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ Ελλήνων πολιτών.Ζειμπέκικο χόρευε η παντελώς ανίκανη Ρένα Δούρου τον Ιούλιο του 2014 όταν κέρδισε την Νομαρχία Αττικής στις εκλογές του ψεύδους, πρόκριμα των δρομολογημένων Εθνικών εκλογών που προκάλεσε ο ολετήρας Τσίπρας έξι μήνες αργότερα.Το ζειμπέκικο η Δούρου το διδάχτηκε από τον καταδικασμένο για μίζες, τον πρώην Υπουργό και συνεργάτη της Άκη Τσοχατζόπουλο.Είναι αυτός που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον ελευθέρωσε παρά την βαριά καταδίκη του, προκειμένου να βγεί να πεί έναν καλό λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ.Να θυμήσουμε ότι όλα τα λαμόγια οι συνεργάτες του Άκη από το κλεφτοπασόκ, χορεύουν ζειμπέκικο στις πλάτες του Ελληνικού λαού έχοντας μετακομίσει από την θλιβερή και μόνη Χαριλάου Τρικούπη, στο διαφθορείο της Πλατείας Κουμουνδούρου.Καλό βράδυ.

Απάντηση
ip27/09/201721:15

Αν θυμάμαι καλά, επειδή γράφετε για καταστροφές κύριε Μαρκόπουλε, ο Καραμανλής δεν ήταν στο ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση
ip28/09/201720:28

Η ηθικά πλεονεκτούσα αριστερά είναι συνέχεια της καραμανλικής διακυβέρνησης φίλε μου.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία