Διαφορές και ομοιότητες του Χίτλερ με τον Στάλιν
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Διαφορές και ομοιότητες του Χίτλερ με τον Στάλιν

Σε τι διαφέρουν και σε τι μοιάζουν ο Χίτλερ με τον Στάλιν; Το ερώτημα σ' αυτή την απλοϊκή μορφή υποκρύπτει ένα άλλο, πολύ πιο σημαντικό ερώτημα: σε τι διαφέρει ο "Εθνικοσοσιαλισμός των Ναζί" από τον "σταλινικό σοσιαλισμό" και σε τι μοιάζουν;

Οι διαφορές τους είναι πολλές και ποικίλες, επειδή κανένα καθεστώς δεν είναι πανομοιότυπο με κανένα άλλο. Ποτέ. Διαφορές υπάρχουν ακόμη κι ανάμεσα στη μοναρχία της Βικτωρίας της Βρετανίας και του Ναπολέοντα Γ' της Γαλλίας. Οι διαφορές λοιπόν ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν αφορούν τις συνέπειες της πολιτικής τους πάνω τόσο στους δικούς τους όσο και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς και άλλους λαούς. Συνοπτικά κι επί της ουσίας: 

Ο Χίτλερ, με την επικράτησή του στις εκλογές του 1933, οργάνωσε τη δικτατορία των εθνικοσοσιαλιστών (Ναζί) και το Γ' Ράιχ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κηρύχθηκαν εκτός νόμου, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι των Ναζί κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Τα εγκλήματα των χιτλερικών κατά της ανθρωπότητας ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

1.
Κλείσιμο
Η κήρυξη και η διεξαγωγή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε συμμαχία με τον Μουσολίνι της Ιταλίας και τον αυτοκράτορα Χιροχίτο της Ιαπωνίας κόστισε στην ανθρωπότητα 80 εκατομμύρια νεκρούς. Από αυτούς τα 57 εκατομμύρια ήταν πολίτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Σοβιετική Ένωση με 20 εκατομμύρια νεκρούς, η Κίνα με 17,5 εκατομμύρια, η Γερμανία με 8 εκατ. κι ακολουθούν Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα κλπ. Συνολικά η Ευρώπη είχε 35 εκατομμύρια νεκρούς. Επίσης αναγκάστηκαν σε μετακίνηση 30 εκατομμύρια άνθρωποι, που βρέθηκαν χωρίς στέγη και τροφή στο τέλος του πολέμου.

2.
Η Ευρώπη στο τέλος του πολέμου είχε μετατραπεί σ' έναν σωρό ερείπια. Στη Σοβιετική Ένωση καταστράφηκαν 6 εκατομμύρια σπίτια, στην Πολωνία το 80% της βιομηχανίας, στη Γαλλία υπέστησαν ζημιές όλα τα λιμάνια και καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, στην Ελλάδα κάηκαν 160.000 σπίτια και πυρπολήθηκαν 1.700 χωριά. Πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λένινγκραντ, η Δρέσδη, η Χιροσίμα, το Ναγκασάκι και εκατοντάδες άλλες ισοπεδώθηκαν εντελώς. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης έπεσε στο μισό. Το βιοτικό επίπεδο των λαών υπέστη ολοκληρωτική καθίζηση, όπως και το ηθικό επίπεδό τους. Η βαρβαρότητα επέστρεψε στη Γηραιά Ήπειρο.

3. Το ολοκαύτωμα ή "Η τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος" ήταν το αποκορύφωμα της ναζιστικής θηριωδίας. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κι εξοντώθηκαν συστηματικά. Μαζί τους εξοντώθηκαν χιλιάδες Ρομά, Σίντι, ομοφυλόφιλοι, μασόνοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, Σλάβοι, συνδικαλιστές, κομμουνιστές, αντιστασιακοί και άλλοι Ευρωπαίοι.
Ο Στάλιν επικράτησε στην Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων κόντρα στη γνώμη του Λένιν το 1923, καθώς ο Εμφύλιος Πόλεμος έβαινε στο τέλος του και η αντιπολίτευση - Μενσεβίκοι, Εσσέροι, Σοσιαλεπαναστάστες, Ριζοσπάστες κλπ. - είχε ηττηθεί. Ο Στάλιν επιδόθηκε στην προσπάθεια να επικρατήσει στο Κόμμα των Μπολσεβίκων και στην ΕΣΣΔ που είχε ιδρυθεί τον προηγούμενο χρόνο (1922) κι εξαπέλυσε εκστρατεία εξόντωσης των αντιπάλων του, με πρώτο τον Λ. Τρότσκι.

1) Κατάργησε αμέσως τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) του Λένιν κι επανέφερε τον Κρατικό Καπιταλισμό χωρίς Αγορά. Επέβαλε την υποχρεωτική κολεκτιβοποίηση (κολχόζ, σοβχόζ κλπ.) στην αγροτική παραγωγή, εξαπολύοντας τον «Πόλεμο κατά των Κουλάκων". Ακολούθησε ο λιμός στην Ουκρανία και τη Ρωσία (1931-1934) με 6-7 εκατομμύρια νεκρούς. Με την κολεκτιβοποίηση 10 εκατομμύρια αγρότες εκδιώχθηκαν από τη γη τους κι άλλα 2-3 εκατομμύρια συνελήφθησαν κι εξορίστηκαν. 

2) Στην περίοδο της Μεγάλης Τρομοκρατίας (1936-1938) οπότε έγιναν και οι Μεγάλες Δίκες εκτελέστηκαν ένα (1) εκατομμύριο άνθρωποι και 4-6 εκατομμύρια στάλθηκαν σε στρατόπεδα αναγκαστικής εργασίας απ΄όπου επέτρεψαν ελάχιστοι. Στις μεγάλες δίκες συνελήφθησαν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου ένα (1) εκατομμύριο εκτελέστηκαν, μεταξύ των οποίων οι : Καμένεφ, Ζηνόβιεφ, Μπουχάριν, Ρικόφ, ο στρατάρχης Τουχατσέφσκι κλπ. Συνολικά καταδικάστηκαν κι εξοντώθηκαν: τα 8 από τα 10 μέλη το Πολιτικού Γραφείου και τα 18 από τα 31 μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος των Μπολσεβίκων – οι περισσότεροι καθοδηγητές της επανάστασης επί Λένιν. Επίσης καταδικάστηκαν κι εξοντώθηκαν οι 10 από τους 15 κομισάριους (υπουργούς) της κυβέρνησης. 

3) Ένα (1) εκατομμύριο άνθρωποι συνελήφθησαν για «πολιτικά εγκλήματα» την περίοδο 1946-1953, ενώ 10-12 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν στην περίοδο του πολέμου (1941-1945). 

4) Στην περίοδο της αντεπίθεσης του Ερυθρού Στρατού για την κατάληψη του Βερολίνου, η Σοβιετική Ένωση ενσωμάτωσε την Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία. Κι επέβαλε το δικό της καθεστώς στις χώρες που κατάκτησε: Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία κι Ανατολική Γερμανία. Οι διάδοχοι του Στάλιν Ν. Χρουστσόφ και Λ. Μπρέζνιεφ επενέβησαν με τα τανκς στην Ανατολική Γερμανία (1953), Ουγγαρία (1956), Τσεχοσλοβακία (1968) και ο Ερυθρός Στρατός στο Αφγανιστάν (1980) απ’ όπου αποχώρησε το 1989, λίγο πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ. 

Συνολικά, λέει ο Ρόι Μεντβέντεφ, ο Στάλιν στην περίοδο 1924-1953 εξόντωσε πάνω από 20 εκατομμύρια σοβιετικούς πολίτες. Άλλοι ιστορικοί μιλούν για 35, 50 και 60 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Οι διαφορές λοιπόν ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν συνοψίζονται στο ότι ο Χίτλερ εξαπέλυσε έναν παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ο Στάλιν όχι. Τα θύματα του Χίτλερ προέρχονται από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς: 20 εκατ. Σοβιετικοί νεκροί, 6 εκατ. Εβραίοι, καθώς και Πολωνοί, Γιουγκοσλάβοι, Έλληνες κλπ. 

Ο Στάλιν όταν νίκησε στον πόλεμο κατέκτησε 10 ξένες χώρες, όπου επέβαλε το καθεστώς του. ΟΙ νεκροί και τα θύματα του Στάλιν στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Σοβιετικοί πολίτες: αγρότες, εργάτες, κομμουνιστές, κλπ. Οι διωγμοί των Κοζάκων, Τατάρων, Ποντίων, Εβραίων κλπ. δεν πήραν τον χαρακτήρα εθνοκάθαρσης η ολοκαυτώματος…..

Οι ομοιότητες του ναζισμού και του σταλινισμού αφορούν τη φύση της εξουσίας τους, την οποία επέβαλαν με άγρια τρομοκρατία. Το μίσος κατά της δημοκρατίας είναι το άλλο κοινό χαρακτηριστικό. Ο Χίτλερ κατέστρεψε τη δημοκρατία συστηματικά κι ο Στάλιν δεν την άφησε καν να φυτρώσει στην ΕΣΕΔ αν και έχει καθήκον ως κομμουνιστής να τη στερεώσει. Η άγρια τρομοκρατία τους κατάργησε τα πολιτικά και φυσικά δικαιώματα τόσο των λαών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών λαών. 

Η όμοια φύση της δικτατορίας του Χίτλερ και του Στάλιν πηγάζει από το γεγονός ότι με τρομοκρατία επέβαλαν την εξουσία του ενός! 

Στη μονοκρατορία τους οι ίδιοι είναι ουσιαστικά νομοθέτες, κυβερνήτες και δικαστές. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τη θέληση και τον καταραμένο εγωισμό τους. Μονάρχης χωρίς στέμμα: Κάιζερ ή Τσάρος χωρίς στέμμα. 

Η εξουσία τους ήταν βάρβαρη κι αιματηρή για τους λαούς της Ευρώπης. Και τις εργαζόμενες τάξεις. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι εξουσιομανείς: Μουσολίνι, Φράνκο, Χόρτι, Σαλαζάρ, Μπατίστα, Ι. Μεταξάς, Γ. Παπαδόπουλος, Μάο, Χόντζα, Τσαουσέσκου, Κάστρο, Πολ-Ποτ, Κιμ Γιονγκ Ουν και πολλοί άλλοι. Πραξικοπηματίες ή επαναστάτες καταλήγουν δικτάτορες και τύραννοι που καταλύουν τις ελευθερίες των λαών και καταργούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τάξεων…

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα