Παναθηναϊκός SOS: Μονόδρομος η χρεοκοπία, εάν δεν πει κανείς την αλήθεια...
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Παναθηναϊκός SOS: Μονόδρομος η χρεοκοπία, εάν δεν πει κανείς την αλήθεια...

Παναθηναϊκός, ώρα μηδέν. Ο ιστορικός σύλλογος περνάει τις πιο δύσκολες μέρες της ιστορίας του, όμως φαίνεται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει. Γιατί η πραγματική είδηση δεν είναι η «αποχώρηση» του Γιάννη Αλαφούζου, αλλά εκείνη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. 

Και αυτό, καθώς ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε τη μοναδική βιώσιμη πρόταση για την επόμενη μέρα της πράσινης «ΠΑΕ»: τη δημιουργία του «PAO Foundation», με τη συμμετοχή ισχυρών παραγόντων-φίλων της ομάδας, προκειμένου να μπορέσει απρόσκοπτα να κοιτάξει το μέλλον της, απαλλαγμένη από τα «βαρίδια» και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Όπως όμως ο ίδιος ο κ. Γιαννακόπουλος βγήκε και είπε το βράδυ της Παρασκευής, από την ημέρα που έκανε την σχετική πρόταση, δεν υπήρξε κανείς που να προσφερθεί να βάλει έστω ένα ευρώ. Συνεπώς, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είχε τίποτα παραπάνω να κάνει, από το να κλείσει (οριστικά;) τα σενάρια εμπλοκής του στην πολύπαθη ΠΑΕ.

Ποια είναι, όμως, τα σημερινά οικονομικά δεδομένα; Γι' αυτά, η ανακοίνωση Αλαφούζου, το βράδυ της Πέμπτης, δεν προσέφερε ουσιαστικά καμία πληροφόρηση, δεν έριξε κανένα φως. Το μόνο που έκανε ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΠΑΕ, ήταν να «ξυπνήσει» τον κόσμο του Παναθηναϊκού, που κοιμόταν τον... ύπνο του δικαίου, δίχως να γνωρίζει ότι η αγαπημένη του ομάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Όταν και εφόσον αποφασίσει ο κ. Αλαφούζος να μοιραστεί δημοσίως τα οικονομικά και εταιρικά δεδομένα της ΠΑΕ, τότε οι φίλοι του «τριφυλλιού» θα έχουν την πλήρη εικόνα για την κατάσταση του συλλόγου. Αυτήν την στιγμή, ωστόσο, η Παναθηναϊκή κοινωνία δεν έχει λάβει απαντήσεις σε μια σειρά από «καυτά» ερωτήματα, όπως:

- Πόσα χρωστάει ο Παναθηναϊκός;

- Σε ποιους;

- Μέχρι πότε πρέπει να πληρώνει;
Κλείσιμο

Όσο δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τόσο το άμεσο μέλλον του Παναθηναϊκού θα φαντάζει πιο ζοφερό. Και αυτό, γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εμφανιστεί να βάλει το κεφάλι του στον «ντορβά» -ούτε από την Ελλάδα ούτε από το εξωτερικό. Κανένα σχέδιο... επιβίωσης, πρώτα, και αξιοπρεπούς διαβίωσης (η ομάδα να συνεχίσει να αδειοδοτείται κανονικά για τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Super League και να πληροί τις αγωνιστικές προϋποθέσεις, προκειμένου να διεκδικεί την έξοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) δεν θα μπορεί να ευοδωθεί.

Άρα, το «Νο1» ζητούμενο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά της ΠΑΕ. Η δήλωση Αλαφούζου ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις υποχρεώσεις της έως ένα ποσό της τάξης των 20.000.000 ευρώ μπορεί να ακούγεται... ρομαντική, αλλά στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί το ποσό αυτό θα ακολουθεί πάντα τον κ. Αλαφούζο, εάν δεν το εξοφλήσει, επισείοντας νομικές ευθύνες. Ακόμα και αν η ομάδα, υποβιβαζόμενη, «σβήσει» μέρος των οφειλών της, αυτά τα 20 εκατομμύρια ευρώ θα «κυνηγάνε» τον κ. Αλαφούζο για τις οφειλές που δημιούργησε ως φυσικό πρόσωπο και τις εγγυήσεις που παρείχε σε ποδοσφαιριστές, προπονητές κ.ο.κ., έστω και αν ως κάτοχος των μετοχών εμφανίζεται μία κυπριακή «offshore» εταιρεία, της οποίας ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται άλλος -και όχι ο ουσιαστικός κάτοχος του 80% των μετοχών της ΠΑΕ.

Πόσες, λοιπόν, είναι οι οφειλές του Παναθηναϊκού; Τι χρέος παρέλαβε ο κ. Αλαφούζος και τι χρέος παραδίδει; -δίχως σε αυτά να υπολογίζεται έστω το μικρότερο δυνατό μπάτζετ, που θα απαιτηθεί για να «βγάλει» ο Παναθηναϊκός με αξιοπρέπεια τις επόμενες σεζόν. Γιατί το «ξεπούλημα» παικτών από το σημερινό ρόστερ ελάχιστη παράταση ζωής μπορεί να του δώσει, που να εκτείνεται πέραν της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου...

Φυσικά, η απεμπλοκή του Γιάννη Αλαφούζου από την «πράσινη» ΠΑΕ δεν είναι κάτι που θα συμβεί σήμερα, αύριο, άμεσα. Ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να μείνει «αφεντικό», μέχρις ότου εξασφαλιστεί η διάδοχη κατάσταση, μέχρις ότου βρεθεί λύση για την επόμενη μέρα.

Το πρόβλημα είναι ότι το μόνο, ίσως, πρόσωπο, που θα μπορούσε να ενώσει τους ισχυρούς Παναθηναϊκούς, αυτήν την στιγμή, και να τους πείσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μόλις έβαλε τέλος στα σενάρια εμπλοκής του στην ΠΑΕ. Θα ήταν αδύνατον, άλλωστε, να σηκώσει μόνος του το βάρος της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη μαζί, με χρέη μάλιστα που δημιούργησαν άλλοι.

Και αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν μπόρεσε να βρει επιφανείς φίλους του Παναθηναϊκού, για να τον στηρίξουν στο εγχείρημα διάσωσης του ιστορικού συλλόγου, είναι απορίας άξιο ποιος μπορεί να βρει. Σίγουρα, πάντως, όχι εκείνοι που δημιούργησαν την οικονομική «τρύπα» των περασμένων ετών...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ