Κεντροαριστερά: Μπροστά και πολιτικά...
antipas

Γιάννης Αντύπας

Κεντροαριστερά: Μπροστά και πολιτικά...

Μπροστά και αριστερά ή μπροστά και κέντρο; Ιδού η απορία. Ιδού και η απάντηση: μπροστά και πολιτικά. Με λύσεις και όχι με θεωρίες. Με αποτελέσματα και όχι με διακηρύξεις.

Οι διαφορετικές τοποθετήσεις Σταύρου Θεοδωράκη- Γιώργου Καμίνη ή της Φώφης Γεννηματά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με εκείνες του Γιάννη Μανιάτη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Ραγκούση είναι κάτι σαν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Ανήκουν στην παράταξη. Χωρίς διαφορετικές απόψεις δε θα υπήρχε παράταξη. Θα ήταν ένα μονολιθικό κόμμα. Και η προοδευτική παράταξη είχε πάντα περισσότερους πρωταγωνιστές από όσους η ίδια μπορούσε να αντέξει και η χώρα να καταναλώσει.

Δεκτές όλες οι προσφορές. Για να έχει ο κόσμος να συγκρίνει και να κρίνει. Καλοδεχούμενοι και ο δικηγόρος Πόντας, ο επικοινωνιολόγος Τζιώτης και ο καθηγητής Γάτσιος. Προσθέτουν στο εγχείρημα. 

Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά αυτή είναι η ιστορία του κέντρου στη χώρα μας. Ενός κέντρου που μερικές φορές έπαιρνε κλίση δεξιά και άλλες φορές αριστερά. Ούτε αυτό θα αρέσει σε κάποιους, αλλά τι να κάνουμε. Φανατισμοί εδώ δεν χωράνε. Και δε θα βοηθήσει το σενάριο του μέλλοντος αν μένουμε κολλημένοι στο να γράφουμε και να ξαναγράφουμε την ιστορία του χθες. Η κεντροαριστερά είναι παράταξη, είναι εργαλείο και όχι εξωραϊστικός σύλλογος. 

Κλείσιμο
Το στοίχημα για τους αρχηγούς είναι διπλό: να προτείνουν λύσεις για να βγει η χώρα από την κρίση και να αποκαταστήσουν έτσι το κύρος και τη χρησιμότητα της πολιτικής. Μόνο έτσι θα κάνουν ξανά την παράταξή τους μεγάλη και θα στηρίξουν την απειλούμενη δημοκρατία μας. 

Αυτό οφείλει να κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει επιλέξει για τον εαυτό του τον ρόλο του σχολιαστή από την εξέδρα. Μέχρι στιγμής έχει κάνει δύο απαξιωτικές δηλώσεις για τη διαδικασία και τους υποψήφιους. Μόνο που δεν έχει φωνάξει ακόμη σε κάποιον...«τι παλτό είναι αυτός»! 

Αν ήθελε να είναι υποψήφιος όφειλε να θέσει υποψηφιότητα. Πρόβλημα για τα 2000 ευρώ δεν έχει, ούτε και για τις 1000 υπογραφές. Από τη στιγμή που δεν το έκανε θα πρέπει να έχει τη στοιχειώδη μεγαλοψυχία να αφήσει τη σκηνή σε όσους ρίσκαραν για να τη διεκδικήσουν. Άλλωστε, ο ίδιος ήταν για δεκαετίες στην πρώτη γραμμή. Με καλές και κακές στιγμές. Προσωπικά δε θα κάνω το λάθος να απαξιώσω το έργο του στα ελληνοτουρκικά ή τις προτάσεις εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου (διαύγεια, αξιολόγηση κοκ) επειδή έριξε το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα στο «όρος Μνημόνιο». Μπορεί και να έχει δίκιο. Να μην είχε άλλη επιλογή. Αλλά δεν θα το βρει σκάβοντας τον λάκκο στους επόμενους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network