‘Δεν….Προσδοκώ Ανάστασιν Νεκρών’
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

‘Δεν….Προσδοκώ Ανάστασιν Νεκρών’

Ένα από τα  δόγματα  της Χριστιανικής πίστεως είναι η Ανάσταση των νεκρών.

Στο σύμβολο της Πίστεως, όπως είναι γνωστό, αναφέρεται: “προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος”. 

Και στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο γράφεται: “οι νεκροί ακούσονται της φωνής του Υιού του Θεού και οι ακούσαντες ζήσονται”. Δηλαδή οι νεκροί θα ακούσουν την φωνή του Χριστού και όλοι θα ζήσουν, θα αναστηθούν.

Γιατί τα γράφω αυτά;
Γιατί πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρα και συνδέονται με πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην πολιτική ζωή της χώρας μας, όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες που κυβερνώνται από δημοκρατικά πολιτικά συστήματα, το φάσμα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να καλύπτει όλες τις πολιτικές τάσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.  Και αυτές οι τάσεις εκτείνονται από το δεξιό μέχρι το αριστερό άκρο. Το φάσμα αυτό, περιλαμβάνει ακόμα και πολιτικούς σχηματισμούς πέρα από το δημοκρατικό τόξο, προς τα δεξιά ή τα αριστερά.. Σχηματισμούς που ενώ η δημοκρατία τους αφήνει να λειτουργούν (και αυτό είναι το μεγαλείο της !), ιδεολογικά είναι απέναντι στην δημοκρατία και το κεκτημένο της !

Κλείσιμο
Στην χώρα μας επομένως, για να λειτουργήσει καλύτερα το πολίτευμα, χρειάζεται να υπάρχει ένας αξιόπιστος πολιτικός χώρος και λόγος, στο παραδοσιακό κέντρο. Ένας πολιτικός χώρος δηλαδή, που θα προσπαθεί να ισορροπήσει  μεταξύ της πατριωτικής δεξιάς και μιας ιδεοληπτικής αριστεράς. 

Μιας δεξιάς, που στον ιδεολογικό πυρήνα της έχει το εθνικό συμφέρον, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοκρατία και την ισόρροπη κοινωνική ανάπτυξη στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομίας. Της δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και τώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και μιας αριστεράς, που στον πυρήνα της έχει ιδεολογικά πρότυπα από ένα τραυματικό παρελθόν (τραυματικό τόσο για την ίδια, όσο και για την χώρα μας), που πιστεύει όχι στην αξιοκρατία, αλλά στην ισοπέδωση, και που πιστεύει ότι οι οικονομικές δραστηριότητες και οι επενδύσεις, αποτελούν κάτι κακό που θα πρέπει να εξορκίζεται, γιατί πάντα υποκρύπτει την ανομία… 

Και που πιστεύει επίσης , ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έλθει με …αλλαγή της Ευρώπης κατά τρόπο μεταφυσικό!

Σε αυτόν το παραδοσιακό κεντρώο χώρο, στην χώρα μας, μετά την μεταπολίτευση, αλλά και λίγο πριν…, λειτούργησαν πολιτικοί σχηματισμοί, που δυστυχώς δεν έπαιξαν τον ιστορικό ρόλο που τους αναλογούσε, αν και βρέθηκαν αρκετές φορές στην εξουσία. 

Η αρνητική συνεισφορά τους στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία, ήταν πολύ μεγαλύτερη από την όποια θετική.  Ασύμμετρες ρήξεις, πολώσεις, παλινωδίες, ανερμάτιστες πολιτικές, εξαγγελίες που δεν πραγματοποιήθηκαν, ιδεολογική ασάφεια και τελικά διαφθορά… Ο χώρος αυτός, ήταν επόμενο να καταρρεύσει με πάταγο.

Πολλοί, καιροσκοπικά, τον εγκατέλειψαν και αναζήτησαν στέγη αλλού. Στέγη τους δόθηκε απλόχερα, από τον νέο πολιτικό σχηματισμό που αναπτύχτηκε στον αριστερό χώρο, αλλά που συνεχώς μεταλλασσόταν και ακόμα μεταλλάσσεται για να κρατηθεί στην εξουσία. 
Άλλοι εγκατέλειψαν την πολιτική, ενώ άλλοι υπέστησαν την τιμωρία του ποινικού νόμου…
Σήμερα, γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης και διεύρυνσης αυτού του κεντρώου ή για άλλους, κεντροαριστερού πολιτικού χώρου.

Ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις και πολιτικό προσωπικό, προσπαθούν να ενωθούν και να συστήσουν ένα ευρύ πολιτικό σχηματισμό, που θα μπορέσει να λειτουργήσει αξιόπιστα στον ιστορικό κεντρώο χώρο.

… Μια δεκάδα ετερόκλητοι υποψήφιοι αρχηγοί! Οι περισσότεροι λειτούργησαν στην πολιτική τα τελευταία χρόνια ή και τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότεροι χωρίς επιτυχία. Ο κάθε ένας περιγράφει το δικό του αφήγημα, αλλά με ασάφεια και όχι πειστικά.  Εκτός από τους υποψήφιους αρχηγούς, παρουσιάζονται ξανά στο προσκήνιο, και άλλοι παράγοντες, επονομαζόμενα “στελέχη”, δραπέτες από το “χρονοντούλαπο της ιστορίας” …,  που ενώ  λειτούργησαν στο πολιτικό προσκήνιο στο παρελθόν και απέτυχαν, θέλουν να επανέλθουν ως σωτήρες!  

… Η ιατρική επιστήμη, έχει κάνει τεράστιες προόδους στην αναμέτρηση της με τον θάνατο.
Σήμερα μπορούμε και μιλάμε για θεραπεία του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου.. Και αυτό έγινε εφικτό, κυρίως με την χρήση σωτήριων ηλεκτρικών συσκευών που εμφυτεύονται στο σώμα του ασθενούς, των απινιδωτών.

Τον πολιτικό όμως θάνατο, η ιατρική μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύω στην ανάσταση των πολιτικά νεκρών…
Γιατί δεν συμφέρει και τους ίδιους. 

Αφού, σε άλλο σημείο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει:  
“Έρχεται ώρα, εν ή πάντες οι εν τοις μνημείοις ακούσονται της φωνής του υιού του Θεού και εκπορεύσονται οι τα αγαθά πράξαντες εις ανάστασιν ζωής, οι δε τα φαύλα πράξαντες εις ανάστασιν κρίσεως”
… Δηλαδή, αυτοί (οι πολιτικοί), που έπραξαν τα φαύλα, θα αναστηθούν για να υποστούν την κρίση..
Του λαού!

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Είναι καθηγητής Καρδιολογίας 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ