Το οικονομικό θαύμα του κ. Τζανακόπουλου
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Το οικονομικό θαύμα του κ. Τζανακόπουλου

Ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι εκ της φύσεως του, άχαρος και προϋποθέτει αυτός που τον υποδύεται, να μπορεί να λέει με απόλυτη φυσικότητα τα μεγαλύτερα ψέματα και τερατολογίες αλλά και να καταπίνει το αυθόρμητο γέλιο που προκαλούν, όσα ακούνε τα αυτιά από το δικό του στόμα.

 Ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύει  όποτε εμφανίζεται, πως τόχει. Με σοβαρότητα και στόμφο λέει αυτά που του είπαν να ανακοινώσει και με μια επιτηδευμένη σοβαροφάνεια δείχνει να τα πιστεύει,  σε σημείο να στοιχηματίζει κιόλας. 

Είπε λοιπόν χθες εισαγωγικά, πριν περιλάβει το αγαπημένο του μόνιμο  θέμα της επίθεσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως η ελληνική οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και πως στο τέλος του 2017 θα προσεγγίσει το 2%.

Κι είναι ο μόνος μαζί με τον προϊστάμενο του, που μιλούν για 2% ανάπτυξη ( το 2,7% του προϋπολογισμού έχει ξεχασθεί από καιρό) καθώς μια ώρα πριν, ο ΟΟΣΑ στη έκθεση του έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,1% όπως πάνω -κάτω προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οίκοι αλλά και οι δανειστές. Άλλωστε μέχρι τον Απρίλιο που θα έχουμε τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει που λέει και ο Ζουράρης.

Κλείσιμο
Η ανεργία είπε, πως έχει περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες  και σημειώνεται ρεκόρ 15ετίας στο επίπεδο των νέων προσλήψεων. Προφανώς ή εμείς ή αυτοί, ζούμε σε άλλη χώρα και δεν βλέπουμε τα ίδια πράγματα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για ρεκόρ και κάμψη της ανεργίας όταν οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης των 360 ευρώ και ωρομίσθιους των 100 ευρώ μηνιαίως! Και πλακίτσες με αυτούς τους ταλαίπωρους συνανθρώπους  μας, δεν σηκώνει για κανένα, μα για κανένα λόγο.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, είπε, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Αυτό πάλι που το είδε γιατί εμείς  απ' ότι βλέπουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι ακόμα στην κατηγορία”σκουπίδια” που ουδείς τα θέλει στο χαρτοφυλάκιο του. Γι αυτό και η πρόσφατη προστατευμένη έξοδος στις αγορές, πέτυχε(!) επιτόκιο 4,6 % όταν οι δανειστές μέσω του προγράμματος μας δίνουν επιτόκιο 1% περίπου.
Εκτός αν ο κ. εκπρόσωπος μπέρδεψε την Ελλάδα με την Πορτογαλία η οποία όντως έχει φύγει από την κατηγορία των “σκουπιδιών” και δανείζεται με επιτόκια ανάλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 Αυτοί όμως, δεν μίλησαν ούτε απείλησαν ποτέ να σκίσουν τα μνημόνια αλλά κάθισαν όλοι μαζί, τα εφάρμοσαν, συνεργάστηκαν με τους δανειστές τους και σήμερα βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών τους. Ενώ η δική μας κυβέρνηση απλά  φαντάζεται την  έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή μόνη και ουδείς άλλος.

Χθες εξάλλου, ο πρόεδρος του Euroworking group,  χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα, έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν και για το 18 και για το 19 αλλά και το 20. Όπως  στην ψύχρα είπε, πως η χώρα θα είναι σε επιτροπεία για πολλά ακόμα χρόνια.
Αφού λοιπόν ο κ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του, μας λένε πως τον επόμενο Αύγουστο τελειώνουν τα μνημόνια, ποιος μας υποχρεώνει να πάρουμε κι άλλα μέτρα στα επόμενα χρόνια αλλά και να παραμείνουμε  σε πολυετή επιτροπεία; Προφανώς κάποιο νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν. Αρκετά λοιπόν με το παραμύθι της επιστροφής στην κανονικότητα.

Όσο για τους πανηγυρισμούς του εκπροσώπου, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που σημείωσαν  υψηλό δεκαετίας με εισροή 2,1 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 16, θα τον παρακαλούσαμε να μας τις ονοματίσει αυτές τις επενδύσεις γιατί αν εννοούν την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων(1,4 δισ.) και κάποιων άλλων ιδιωτικοποιήσεων που άλλοι τις σχεδίασαν και τούτη η κυβέρνηση απλά τις καθυστερούσε όσο μπορούσε όπως καλή ώρα με το Ελληνικό, ε τότε το  χοντραίνουν πολύ το δούλεμα και δεν θα τους βγει σε καλό.

Και το θετικό momentum που βλέπουν μόνο αυτοί,τελεί υπό την  αίρεση της 3ης αξιολόγησης που και πάλι μόνο αυτοί βλέπουν πως θα κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο και μακάρι για τη χώρα, για μια έστω φορά να εννοούν αυτό που λένε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ