Νέο πολιτικό αφήγημα - Με κινηματικό χαρακτήρα ή από τον καναπέ;
vgontzas_antonis

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Νέο πολιτικό αφήγημα - Με κινηματικό χαρακτήρα ή από τον καναπέ;

Υπάρχει μια βαθιά και ιστορική κόπωση στους λαούς της Γης.

 Τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν κάποια ιστορική, πολιτική και πολιτισμική αναφορά. Αυτό είναι δικαιολογημένο. 

Κατέρρευσαν τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, χωρίς ούτε μια ντουφεκιά υπεράσπισής τους. Και αντικαταστάθηκαν από πολιτικό προσωπικό χωρίς βαθιές ιδεολογικές ρίζες. Και, καμιά φορά, χωρίς πλήρη κατανόηση των βασικών κανόνων της δημοκρατίας.
 
Αντίστοιχα, η ηγέτιδα της Δύσης ενέπλεξε αστόχαστα μεγάλες περιοχές του κόσμου στην κόλαση της ένοπλης βίας. Και μόνη της δεν κατάφερε να αποσοβήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση με κανόνες και ιδέες που μέχρι τότε πρέσβευε.

Κλείσιμο
Στην Ευρώπη τα συναφή ιδεολογικο-πολιτικά ζητήματα οξύνθηκαν. Οι πιο σημαντικές οικονομικά χώρες περιέπεσαν στη δίνη ενός διλήμματος. Πώς να διατηρήσουν το κοινωνικό κράτος (για το οποίο η Ευρώπη δικαιολογημένα επαίρεται) και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες μιας αναπόφευκτης, σχεδόν, παγκοσμιοποίησης. Εναν σκληρό ανταγωνισμό, ιδίως από τις χώρες της Ανατολής (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία). Αυτό επιχειρήθηκε να θεραπευτεί με τη μείωση του εργατικού κόστους και την επιβολή μιας διαρκούς λητότητας. Στις περισσότερες χώρες του Νότου η λιτότητα σφιχταγκαλιάστηκε με μια τερατώδη ανεργία και έμπρακτη αμφισβήτηση του κράτους πρόνοιας.

Στην Ελλάδα βυθιστήκαμε απότομα και ραγδαία σε μια εγκληματική ανθρωπιστική κρίση, η οποία, από την έναρξή της, δεν εξηγήθηκε με θάρρος και τόλμη στον ελληνικό λαό. Η οποία ενοχοποίησε το σύνολο σχεδόν των υπαρκτών πολιτικών δυνάμεων που στην προσπάθειά τους να μετακυλίσουν ευθύνες τελικά αυτοενοχοποιήθηκαν. Η κρίση αυτή, μάλιστα, συμπληρώνει ήδη μία δεκαετία χωρίς ορατά ίχνη ελπίδας για μια αληθινή έξοδο. 

Αυτή την ιδεολογικο -πολιτική κρίση την έχει πληρώσει κυρίως ο χώρος του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς. Η σημερινή δημοσκοπική απήχησή του μετά βίας έχει υπερβεί τον μονοψήφιο αριθμό μολονότι η πρόσκληση της κυρίας Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα και την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει αποκτήσει δυναμική από τη συμμετοχή όλων σχεδόν των πολιτικών φορέων του χώρου και όλων σχεδόν των προσωπικοτήτων που έχουν ή επιδιώκουν να παίξουν ηγετικό ρόλο.

Τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την κοινή γνώμη μια καινοτόμος πρόταση: να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς καμιά προϋπόθεση, ακόμη και με το κινητό τους τηλέφωνο από μακριά, οπουδήποτε της Γης, χωρίς φυσική παρουσία στην κάλπη. Το σκεπτικό είναι απλό. Μια τέτοια καινοτομία θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της νεολαίας καθώς και των Ελλήνων του εξωτερικού. 
Η κυρία Γεννηματά, αυτή που πήρε και την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του χώρου, έχει καταθέσει μια πλήρη πρόταση. Από τη μια, να ψηφίζουμε όλοι μας οπουδήποτε της Γης στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα. Ανεξάρτητα από το σε ποιους καταλόγους του όποιου δήμου είμαστε εγγεγραμμένοι. Και μάλιστα με online αυτόματη διαγραφή του εκλογέα από τους εκλογικούς καταλόγους ώστε να αποτρέπεται και να αποθαρρύνεται η όποια απόπειρα διπλοψηφίας ή άλλης δολιο­φθοράς. Από την άλλη, εξαρχής δεν αποκρούει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Απαιτεί όμως εγγυήσεις του αδιάβλητου και της ακεραιότητας του συστήματος.

Από πολλούς αποκρούεται η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση και ασφάλεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση από την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του υποψήφιου εκλογέα πριν τις εκλογές σε επιλεγμένα για την ταυτοποίηση τμήματα ή προξενεία. 
Δεν είναι της παρούσης η ανάπτυξη των θέσεων εκείνων που αντιτίθενται στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Κάθε νέα καινοτομία εφαρμόζεται πρώτα πιλοτικά. Και σε μικρότερο αριθμό προσώπων. Στη μόνη χώρα στον κόσμο που εφαρμόστηκε, την Εσθονία, επιχειρήθηκε αρχικά η πιλοτική εφαρμογή και μάλιστα σε πολύ χαμηλού επιπέδου διαγωνιστικές διαδικασίες. Και εισήχθη στις εθνικές τους εκλογές μετά από χρόνια με την απαραίτητη υποχρέωση της φυσικής παρουσίας του εκλογέα σε υπηρεσίες ή Αρχές αρκετές ημέρες πριν από τις εκλογές. Και οπωσδήποτε σε κανένα από τα σοσιαλιστικά ή προοδευτικά κόμματα δεν έχει εισαχθεί η καινοτομία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

Πολύ λίγοι συζητάμε ένα σημαντικό, κατά την άποψή μου, αντεπιχείρημα στην εισαγωγή αυτής της καινοτομίας. Η νέα ιστορική αφετηρία για τον νέο πολιτικό φορέα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και σύμπραξη των προοδευτικών πολιτών και όλων αυτών που πιστεύουν στα ιδανικά της Κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς. 

Με την πεποίθηση της ασυναγώνιστης πολιτικής κληρονομιάς του καθενός μας. Με ετοιμότητα πρόσκτησης του λειτουργικού νέου και καινοτόμου. Και με στοιχεία κινηματικού χαρακτήρα. Οχι από τον καναπέ και το τηλεοπτικό κοντρόλ.
Ετσι δεν ήταν πάντα στην Κεντροαριστερά; 

* Δικηγόρος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK