ΣΔΙΤ ή οι αμαρτίες του πολιτικού προσωπικού
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

ΣΔΙΤ ή οι αμαρτίες του πολιτικού προσωπικού

Προχθές κιόλας στη στήλη Επίτροπος στο φιλόξενο newmoney.gr δημοσιεύθηκε ένα μικρό σε έκταση κείμενο που συνδύαζε την είδηση με τον απαραίτητο και αναγκαίο σχολιασμό της: «Η πρώτη έγκριση έργου ΣΔΙΤ που δίνεται από τη παρούσα κυβέρνηση αφορά σχολεία στη Κρήτη. Η έγκριση αυτή ως κίνηση είναι από μόνη της σημαντική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ριζικά αντίθετος με την προώθηση έργων ΣΔΙΤ.

Οι καιροί αλλάζουν όπως και οι επιλογές. Έτσι, η Διυπουργική ΣΔΙΤ ενέκρινε το έργο "8 Σχολεία στα Χανιά και ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, στο κέντρο της πόλης των Χανίων και της ενοποίησης του με τον Δημοτικό Κήπο". Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, περιλαμβανομένης και της συντήρησης και υπηρεσιών διαχείρισης (καθαριότητα, φύλαξη) φθάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή θα είναι ο Δήμος Χανίων. Στο σημείο αυτό μια μικρή λεπτομέρεια. Γενικός γραμματέα του Δήμου είναι ο Δημήτρης Φραγκάκης, ένας από τους πλέον έμπιστους και παλαιούς συνεργάτες του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αλλά, ας αφήσουμε για λίγο τα του ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε μαζί ένα ταξιδάκι στο …μέλλον. Back to the future. 2005. Ένας χρόνος μετά από το σωτήριο έτος 2004. Το έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η τότε κυβέρνηση –πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης- φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το σχέδιο νόμου με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας – πλειοψηφία της Βουλής-  γίνεται ο νόμος  3389/2005.

Η τότε αντιπολίτευση – ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ.Α. Παπανδρέου και τα κόμματα της Αριστεράς πάνω απ΄όλα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ- αντιδρούν.

Κλείσιμο
Σε ένα σημείωμα που φαίνεται πως εκφράζει τις θέσεις του Γ.Αλογοσκούφη διαβάζω: «Με το πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), (νόμος 3389/2005), προγραμματίστηκαν σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Προγραμματίστηκαν 327 νέες υποδομές σε όλη την Ελλάδα, μέσω 52 έργων ΣΔΙΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανερχόταν σε €5,7 δις. Τα έργα αυτά, τα οποία προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Μετά τις εκλογές του 2009, τα έργα αυτά εγκαταλείφθηκαν».

Βεβαίως, μετά τις εκλογές μπορεί τα συγκεκριμένα σχέδια να μην προχώρησαν αλλά το ΠΑΣΟΚ – κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου- αλλάζει στάση απέναντι στις ΣΔΙΤ. Μάλιστα, επί εποχής Παπανδρέου επιλέγεται και ο τεχνοκράτης Νίκος Μαντζούφας για την θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ ο οποίος έκτοτε παρά τις κυβερνητικές αλλαγές παραμένει αμετακίνητος. 
Κάποια στιγμή εν μέσω Μνημονίων η μηχανή παραγωγής συμβάσεων ΣΔΙΤ ξαναπαίρνει μπροστά και είναι η μοναδική πηγή για καινούργιο χρήμα για επενδύσεις σε υποδομές (κυρίως σχολεία αλλά και πρωτοποριακά έργα τηλεματικής). Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ της καθολικής δομικής αντιπολίτευσης μιλάει για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και άλλα ηχηρά…

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα –μετά και το ζεστό καλοκαίρι του 2015- επιλέγει να παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων (που στο μεταξύ δεν έχαναν ευκαιρία για να ευλογήσουν και να αποθεώσουν οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο Μοσκοβισί και η Κρέτσου). Από μακριά, δίχως να ενοχλεί. Καθεστώς σιωπηρής ανοχής…

Λίγο οι Επίτροποι, λίγο τα κεφάλαια των διεθνών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών οργανισμών, λίγο … ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να μετακινείται από το καθεστώς της σιωπηρής ανοχής σε εκείνο της αποδοχής και της ενεργητικής δράσης.

Συμπέρασμα; Όχι, μόνο ένα. Το πρώτο είναι το «χάσιμο» χρόνου, ευκαιριών, επενδύσεων. Και όταν χάνονται επενδύσεις χάνονται μαζί τους και δουλειές, εισοδήματα, ΑΕΠ στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα. Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με τις κουλτούρες του πολιτικού προσωπικού. 15 χρόνια παλινωδιών στη βάση πολιτικάντικων τοποθετήσεων. Το τρίτο έχει να κάνει με την κοινωνία των πολιτών αλλά και τις τοπικές ηγεσίες. Ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι ένα πολιτικό στέλεχος της φιλελεύθερης παράταξης που σήμερα δουλεύει στη τοπική αυτοδιοίκηση. Γραμματέας στο Δήμο Χανίων. Παλιός και έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γνώριζε τις ΣΔΙΤ. Ήταν και είναι υπέρμαχος για εκείνες. Πήρε πρωτοβουλίες.  Αγωνίστηκε. Δικαιώθηκε. Τα Χανιά θα έχουν νέα σχολεία αλλά και νέες δουλειές και νέα εισοδήματα και πάνω από όλα, νέες παραγωγικές δραστηριότητες με το λιγότερο δυνατό δημόσιο χρήμα.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο συμπέρασμα: Να μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ