Αριστερά όπως λέμε... Νεοφιλελευθερισμός
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Αριστερά όπως λέμε... Νεοφιλελευθερισμός

Ακουσα και εγώ το περίεργο παιχνίδι των λέξεων που έκανε ο πρωθυπουργός  μιλώντας στην συνέντευξη της  ΔΕΘ.

Είπε ότι το καινούργιο δίπολο που δημιουργείται στην πολιτική ζωή της χώρας είναι η Αριστερά και η Δεξιά. Και ενώ για την Δεξιά δεν είχε πρόβλημα αφού έβαλε σ ένα καζάνι ρεύματα και ιδέες από τη λαϊκή Δεξιά, την ακροδεξιά, τον φιλελευθερισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, για την Αριστερά το προσπέρασε μιλώντας μόνο για το όνομα της.

Τι είναι ακριβώς για τον κ. Τσίπρα η Αριστερά; Έχει καμιά σχέση με την μέχρι τώρα  διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; 

Δηλαδή εάν η Αριστερά του κ. Τσίπρα είναι τα δύο μνημόνια που φόρτωσε στον ελληνικό λαό, η μείωση των συντάξεων, η μείωση των μισθών, ο εργασιακός μεσαίωνας, η μείωση του αφορολόγητου των φτωχών στρωμάτων, η κατάρρευση του κοινωνικού Κράτους, τότε ποια ακριβώς είναι η Δεξιά;

Σε τι ακριβώς διαφέρει για παράδειγμα αυτό το είδος της διακυβέρνησης με το νεφιλελευθερισμό. Σε δύο σημεία θα μου πείτε. Στους μεγάλους φόρους και στο μεγαλύτερο Κράτος.  

Μιλάμε δηλαδή για έναν στρεβλό νεοφιλελευθερισμό ο οποίος καταργεί κάθε εργατικό δικαίωμα, αυξάνει τους φόρους- όχι μόνο στους πλούσιους- δημιουργεί ένα κράτος τέρας και τυλίγει όλες αυτές τις αντιφατικές του ενέργειες με τον μανδύα του Αριστερού.
Κλείσιμο

Όταν το δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού εφαρμόστηκε με βία από την σχολή του Σικάγο η πολιτική αυτή συμπυκνωνόταν στην πλήρη ασυδοσία της αγοράς, στην κατάρρευση του κοινωνικού Κράτους και στις χωρίς όριο ιδιωτικοποιήσεις. Ακριβώς αυτό γίνεται και τώρα, χωρίς φυσικά να έχει καταλυθεί η Δημοκρατία. Ποια είναι η διαφορά; Η υψηλή φορολογία!

Ο οικονομολόγος του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να δώσει μία ονομασία στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη και στο λεξικό της κρίσης του Γιάννη Βαρουφάκη τέτοια περίπτωση δεν θα βρούμε.
Επειδή όμως στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας μίλησε για το νέο δίπολο Αριστερά – Δεξιά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας ορίσει τι σημαίνει για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του η  Αριστερά.

Και τίθεται αυτό το ερώτημα γιατί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έχει ανοίξει΄μια μεγάλη συζήτηση για το τι είναι Αριστερά.  Για το τι ακριβώς σημαίνει σ έναν κόσμο  όπου κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα CDO και τα CDS.
Απλά ερωτήματα. 
 
- Πώς σκέφτεται η σύγχρονη Αριστερά τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς;

- Τι κράτος θέλει και πού προσανατολισμένο;

- Ποιους τομείς της οικονομίας θέλει Δημόσιους και ποιους ιδιωτικούς; Πώς και με ποιους σκέπτεται την ανάπτυξη;

Η συζήτηση στα βασικά αυτά θέματα έχει ξεκινήσει. Τα ερωτήματα και οι απορίες πολλές.

Μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά και το μπλοκάρισμα της σοσιαλδημοκρατίας, η συζήτηση για τη νέα δημοκρατική αριστερά έχει ξεκινήσει.

Οι λεκτικοί ακροβατισμοί του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας είναι αποπροσανατολιστικές για τη σημερινή συζήτηση.
Εκτός εάν ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να μας εξηγήσει τις σημερινές διαφορές της Αριστεράς που αναφέρει και  της Σοσιαλδημοκρατίας.

Πάντως κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση σας χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων, καταργεί και τα τελευταία  δικαιώματά τους, στερεί από τα φτωχά στρώματα και την ύστατη ελπίδα  και τα περιθωριοποιεί κοινωνικά.

Όπως και να την ονομάσετε αυτή την πολιτική, είτε Αριστερά είτε Δεξιά, θα είναι ανάλγητη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ