Θα ξεθάψει και την ΔΕΚΑ ο Σύριζα
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Θα ξεθάψει και την ΔΕΚΑ ο Σύριζα

Μπορεί ο σημερινός πρωθυπουργός να μην έχει ιδέα απο επιχειρήσεις, εργασία, ελεύθερη αγορά, αλλά κατάλαβε ότι, πρέπει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα. Προσοχή, όχι ότι θα βοηθήσει, αλλά να φανεί πως ενδιαφέρεται. 

Ατυχής, όμως, η επιλογή της Apivita, μιας εταιρείας που χρωστά τον τζίρο της σε δάνεια και προσδοκά στην εξαγορά της από την Ισπανική Puig. Όσο για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι προφανές πως η Γαλλία είναι ισχυρή και στο τέλος θα αποκτήσει όσα θέλει. Σε ποιά κατάσταση, όμως, βρίσκεται η δίκη μας χώρα ; Μια ασθμαίνουσα οικονομία, ίσα που πηγαίνει το καράβι. Θα λειτουργούσε κανονικά αν άρχιζε η μείωση των φόρων, εξέλιξη αδύνατη με την σημερινή διακυβέρνηση συνοθύλευμα.Τρεις είναι οι κύριοι καταλύτες : η εξυγίανση στα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΑΕΠ. Αν προχωρήσει η εξυγίανση τα κόκκινα δάνεια και η σημερινή διακυβέρνηση πωλήσει 2-3 εμβληματικές επιχειρήσεις, τότε θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα. Εξάλλου, 1% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να βρεθεί εύκολα με την κεκτημένη ταχύτητα του τουρισμού. 

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Μπορεί ο έγκλειστος του Μαξίμου να συνεχίσει το ξεπούλημα σε κόκκινα δάνεια – ιδιωτικοποιήσεις ή θα φρενάρει και θα δώσει την σκυτάλη στην αντιπολίτευση ; Για ορισμένους ναί, διότι λ.χ είναι ικανός να κτίζει ο ίδιος το καζίνο στο Ελληνικό. Αν μάλιστα οι Σύριζα- ΑΝΕΛ ανακαλύψουν και το χρηματιστήριο, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και η “κόκκινη” ΔΕΚΑ,  και να έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως έχει δείξει το παρελθόν. Απο την άλλη πλευρά, οι κοινωνικές αντιδράσεις απο τους πλειστηριασμούς ή τις κατασχέσεις δεν έχουν αποτιμηθεί σωστά, όπως και το γεγονός ότι χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν πληρώνονται κανονικά. Ο τέταρτος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες. Ορισμένοι, εντός και εκτός Ελλάδος επιμένουν σε θεραπεία-σοκ, με μια νέα 4η στην σειρά ανακεφαλαιοποίηση. Πιθανότατα, δεν θα προκύψει η ανακεφαλαιοποίηση και η άσκηση της ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review) διότι αυτή θα σήμαινε και 4ο Μνημόνιο.

Η εξέλιξη, όμως, τους 6-8 επόμενους μήνες θα δείξει αν θα παραδώσει με εκλογές την διακυβέρνηση της χώρας. Αν προκύψουν νέα μέτρα και νέες απαιτήσεις απο τους δανειστές- εν μέσω εκρηκτικού κλίματος- η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη. Σε 10 -15 ημέρες θα έλθουν οι απαντήσεις και απο το Βερολίνο. Εν τω μεταξύ, είναι προτιμότερο ο Τσίπρας να μην ξέρει που πέφτει το χρηματιστήριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ