Νέος κύκλος συναίνεσης με μεταρρυθμιστικό πρόσημο
Αντώνης Ζαΐρης

Αντώνης Ζαΐρης

Νέος κύκλος συναίνεσης με μεταρρυθμιστικό πρόσημο

Στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθεί κανείς να προκαλέσει και να διεγείρει την κοινωνία με παρελθοντικούς όρους ιδεολογικής διχαστικής αντιπαράθεσης υποκινώντας τα δεξιά, αριστερά ή κεντροαριστερά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων, μάλλον κινείται σε λάθος κατεύθυνση και, το κυριότερο, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στην πατρίδα του.

Στη σημερινή εποχή των επαναλαμβανόμενων, χρηστικών αρκετές φορές, μνημονίων και της διεθνούς οικονομικής εποπτείας της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια εξαιτίας της σπάταλης και κακής λειτουργίας της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας, οι πολιτικές ηγεμονίες των μονοκομματικών κυβερνήσεων κρίνονται πιθανόν αναποτελεσματικές, ενώ ταυτόχρονα ο πολιτικός χρόνος διακυβέρνησης κονταίνει και η αμφισβήτηση του εκλογικού σώματος κορυφώνεται σύντομα μετά την παρέλευση σχεδόν τριμήνου από την ανάληψη της εξουσίας.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη θεσμική κατά βάση κρίση και δευτερευόντως κοινωνική, πολιτική και οικονομική. Χρειάζεται, λοιπόν, σοβαρές δομικές παρεμβάσεις από σοβαρούς πολιτικούς ηγέτες που διαθέτουν αρετές και πολιτική τόλμη να ανοίξουν και να προχωρήσουν το κεφάλαιο «μεταρρυθμίσεις» αψηφώντας εντελώς το πολιτικό κόστος και την πελατειακή λογική. Η εικόνα μιας Δημοκρατίας περισσότερο αντιπροσωπευτικής, παραγωγικής και συμμετοχικής είναι αυτή που οφείλει να δώσει ρόλο και θέση στον πολίτη.

Μια μεταρρυθμιστική Δημοκρατία περιεκτική και ποιοτική που δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια διαφόρων ελίτ που τη χρησιμοποιούν για εξυπηρέτηση προσωπικού οφέλους και συμφερόντων.

Κλείσιμο
Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία η ταλαιπωρία της Κεντροαριστεράς που αναζητά νέα ταυτότητα και πολιτικό αφήγημα για να επαναπροσεγγίσει το κομματικό της ακροατήριο, αλλά ούτε η Κεντροδεξιά που μελετά τρόπους και μεθοδολογία επανασύνδεσης με τη λαϊκή της παράδοση, επιδιώκοντας νέες κοινωνικές συμμαχίες, μεγάλες ρήξεις και ανανέωση του κομματικού της προφίλ.

Και ακόμη περισσότερο δεν ενδιαφέρει την κοινωνία ο περισσότερος ή λιγότερος φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός με κοινωνικό πρόσημο, που στην πράξη «σκοντάφτει» στις άτεγκτες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Την κοινωνία όμως την ενδιαφέρει να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η μείωση των δυσβάσταχτων φορολογικών βαρών και η άρση των εμποδίων για απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις και το επιχειρείν στη χώρα.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, χρειάζονται όλοι καθώς τα προτάγματα είναι πολύπλοκα και απαιτητικά για να μπορέσει η χώρα να βγει από το τούνελ της ύφεσης στο ξέφωτο της ανάπτυξης. 

Πολιτική στόχευση πρέπει να είναι η ανάπτυξη με δικαιοσύνη, κοινωνικό πρόσημο και ευαισθησία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το μέσο δε για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης είναι οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις και τα όπλα για την επίτευξη αυτών των μεταρρυθμίσεων, η επίμονη προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους, το πολιτικό θάρρος για αντιμετώπιση συνεχών συγκρούσεων και αντιδράσεων και η προετοιμασία της κοινωνίας για τη μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα.

Ο Λόρενς Ολιβιέ έλεγε ότι αν θες να γίνει κάτι, ο μόνος τρόπος είναι να το κάνεις! Και ήρθε η ώρα ως κοινωνία να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να το κάνουμε. Αν μπορούμε να το κάνουμε και ποιοι θα βγουν μπροστά. Να αποδεχτούμε αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε. Και, το βασικότερο, να κατανοήσουμε επιτέλους κατά προτεραιότητα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αλλάξει. Για να αποφασίσουμε στη συνέχεια να το κάνουμε! 

* Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network