PROTOTHEMA

Blogs

Τέλος τα Capital Controls για τους συνταξιούχους

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ερώτηση:  υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι που να παίρνουν πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα;

Απάντηση:  Όχι, εκτός ίσως από τους μετακλητούς  του κόμματος ή κάποιους (πολλούς) 50ρηδες συνταξιούχους πρώην ΔΕΚΟ, τραπεζών κλπ.
 
Άρα, γιατί τόσος «πόνος» που με τα νέα δεδομένα για τα Capital Controls, μειώθηκαν στα 1800 ευρώ το μήνα οι αναλήψεις μετρητών, αντί 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες; Πόσους αφορά το «σπόρ»; Μόλις 163.120 φορολογούμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν άλλωστε πως βγάζουν 22.000 το χρόνο (1.800 το μήνα).
 
Αν δεν ήταν τόσο σεμνοί και ταπεινοί οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας, θα μπορούσαν να έλεγαν πως πλέον σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι μπορούν κάθε 1η του μηνός να παίρνουν μετρητά στο χέρι ολόκληρο το μηνιάτικό τους. Τέλος δηλαδή τα capital controls για τα γεροντάκια, τιμή στα περήφανα γηρατειά. Ποιος θα έλεγε κακή κουβέντα για την απόφαση για τα capital controls;
 
Αυτό αν έλεγαν, μπορεί να τέλειωνε η κουβέντα. Όχι που βγάλανε ανακοίνωση, για να πουν ότι …βοηθούν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις έχουν και λογιστήρια που ξέρουν καλά πόσο πολύ τις έχει …βοηθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 
Θα τέλειωνε όμως πράγματι η κουβέντα; Θα αρκούσε δηλαδή να βγει άλλο ένα «non paper» (από αυτά που βγάζει «με το κιλό» το Μαξίμου) για να το «παπαγαλίζουν» οι βουλευτές στα κανάλια, βάζοντας φυσικά και όλες τις γνωστές γλοιώδεις «σάλτσες» πως είναι αριστεροί και θέλουν να βοηθάνε τον λαό και ήθελαν να δώσουν και 13η ή 14η σύνταξη, αλλά δεν τους αφήνουν οι κακοί δανειστές και τα Μνημόνια;
 
Ούτε αυτοί δεν τόλμησαν να εκστομίσουν κάτι τέτοιο. Τέτοια «αριστερή ανάλυση» της πραγματικότητας –μετά από 2,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ- μόνον ο Κιμ Γιονγ Ουν θα την «αγόραζε»…
 
 
Πώς να ξεχάσει κανείς ότι:
 
1ον: Τα capital controls δεν ήταν στο Μνημόνιο –ούτε καν σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Capital Controls ήταν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 και την υπέγραψε ο Βαρουφάκης. Ο οποίος μάλιστα έλεγε τότε πως… δεν είναι καν «capital controls»,  με το επιχείρημα ότι μπορούσες να βάλεις πχ 10.000 ευρώ στο αμάξι και να τα βγάλεις στη Βουλγαρία χωρίς έλεγχο στα σύνορα! Για ποια χαλάρωση στα capital controls μιλάμε; Αφού δεν υπάρχουν capital controls, τραπεζική αργία ήταν και πέρασε (bank holiday το λέγαμε τότε)  …
 


2ον: Μετά και τον νόμο Κατρούγκαλου, τουλάχιστον το 50%  των παλαιών συνταξιούχων (1,1 από τους συνολικά 2,1 εκατομμύρια) δεν παίρνουν ούτε 850 ευρώ σύνταξη. Για αυτούς, τα Capital Coltrols είχαν «λήξει» ουσιαστικά κι από πέρυσι, όταν τον όριο πήγε από 420 ευρώ την εβδομάδα σε 840 ανά δύο εβδομάδες και, άρα, έπαιρναν ολόκληρη τη σύνταξη «μια και έξω» και όχι σε 2 δόσεις το μήνα.
 

3ον: (και κυριότερον;) μετά τον νόμο Αχτσιόγλου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο,  οι νέοι συνταξιούχοι πλέον δεν παίρνουν ούτε καν 840 ευρώ καθαρά στο χέρι!  Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2017,  οι συντάξεις που πήραν (μεικτά) 6.280 νέοι συνταξιούχους που πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους, ήταν -κατά μέσο όρο- 595 ευρώ από το πρώην ΙΚΑ, 478 ευρώ από το Δημόσιο, 500 από τον πρώην ΟΑΕΕ, 715 ευρώ από το πρώην ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 400 ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, 314 από το ΝΑΤ και 345 από τον ΟΓΑ (στοιχεία Φεβρουαρίου από το σύστημα ΗΛΙΟΣ).
 
Αν τα ξεχάσουμε βέβαια όλα αυτά, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην κυβέρνηση είναι καλοί άνθρωποι και θέλουν να σώσουν τον κόσμο, για αυτό φρόντισαν να απαλλάξουν από τα capital controls τους συνταξιούχους, κόβοντας «μαχαίρι» τις υπέρογκες συντάξεις που έπαιρναν ως τώρα.
 
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε…  

932 πέρασαν, 643 απομένουν...13/08/201710:59

Θεωρώντας ως ημερομηνία των αμέσως προσεχών εθνικών εκλογών την 19η Μαίου 2019, (ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών), απομένουν 643 ημέρες μέχρι την εκδίωξη με τις κλωτσιές από την εξουσία της πανάθλιας συγκυβέρνησης συριζανέλλ, (την οποία κατέλαβε την 25η ΙανοΥΑΡΊΟΥ 2015), ενώ έχουν ήδη παρέλθει 932 ημέρες.

Απάντηση
Μαρία12/08/201714:43

Και για ποια άρση capital controls μιλάμε αφού στην ουσία δεν μπορούμε να βγάλουμε τις συντάξεις μας γιατί δεν θα μπορούμε μετά να πληρώνουμε με κάρτα?????

Απάντηση
Δημητρης12/08/201713:50

Εκατό Εβδομήντα χίλ. Ευρό τον μήνα περνάει ο Κορέα της ξεφτίλα και δεν μιλάει κανένας ντροπή μας

Απάντηση
Ζ12/08/201713:00

Yπαρχουν όμως και συνταξιούχοι ή μισθωτοί που εκτός μισθού και συντάξεως έχουν και καταθέσεις τις οποίες δεν μπορούν να αγγίξουν.Η τραπεζική πίστη βασίζεται στην εμπιστοσύνη στην ελευθερία μετακίνησης του χρήματος και στην εχεμύθεια,και τους τρείς αυτούς πυλώνες διάλυσε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ,με τα capital controls ο τότε υπουργός"θαύμα" του συριζα γιανης βαρουφακης διάλυσε την τραπεζική εμπιστοσύνη και την ελευθερία στην μετακίνηση χρήματος και η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας την εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να βάζει χέρι αυθαίρετα στα λεφτά του κόσμου δεσμεύοντας λόγ/σμους για μικροποσα (αυτοί που χρωστάνε τα πολλά έχουν αδειάσει τους λόγ/σμους τους ) κ για μικρόφειλες διάλυσε την εμπιστοσύνη κ τη. εχεμύθεια αφού πλέον η τράπεζα έχει ρόλο κρστικου χαφιε.Ποιος λοιπόν θα ξαναβαλει λεφτά σε ελληνική τράπεζα υπό αυτές τις συνθήκες;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία