Η κριτική ανεβάζει τις πωλήσεις
aggelini_mina

Μίνα Αγγελίνη

Η κριτική ανεβάζει τις πωλήσεις

Η αντιπαράθεση των «New York Times» με τον Τραμπ έχει απογειώσει τις συνδρομές στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Τα έσοδα αυξήθηκαν 11,2% αντισταθμίζοντας την τρύπα από τις διαφημίσεις

Η εφημερίδα «New York Times», κόκκινο πανί για τον Ντόναλντ Τραμπ, διάγει περίοδο παχιών αγελάδων. 

Η διαμάχη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας με τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο της απέφερε καρπούς, σκορπώντας χαμόγελα τόσο στην ιδιοκτησία όσο και στους εργαζόμενους. 
Το πρώτο τρίμηνο του 2017 -ο Τραμπ ορκίστηκε τον Ιανουάριο- απέκτησε 348.000 νέους συνδρομητές στην ηλεκτρονική της έκδοση, αριθμό ρεκόρ, όπως έσπευσε να ανακοινώσει η διεύθυνση.  Και στο δεύτερο τρίμηνο, όμως, οι «New York Times» τσίμπησαν ακόμα 114.000 συνδρομητές. Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος ανέφερε ότι στις 25 Ιουλίου οι συνδρομητές μόνο στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της εφημερίδας ανήλθαν σε 2,3 εκατομμύρια, ενώ έναν χρόνο πριν δεν ξεπερνούσαν τα 1,4 εκατομμύρια. 

Κάνοντας μια ακτινογραφία των νέων συνδρομητών της εφημερίδας για το πρώτο τρίμηνο, οι 308.000 ενημερώνονται από τo site των NYT αλλά οι υπόλοιποι 40.000 έχουν πρόσβαση μόνο στα σταυρόλεξα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Mαρκ Τόμσον.
Τα έσοδα από τις έντυπες εκδόσεις ή τις συνδρομές στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα αυξήθηκαν κατά 11,2% σε έναν χρόνο, φθάνοντας τα 242 εκατ. δολάρια, αντισταθμίζοντας την «τρύπα» από τα διαφημιστικά έσοδα.

«Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση και επέτρεψε στην εφημερίδα να διεκδικεί, λίγο προτού εκπνεύσει ο Μάρτιος, τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια συνδρομητές μόνο στην ηλεκτρονική της υπηρεσία καταγράφοντας αύξηση 62% μέσα σ’ ένα έτος», επισημαίνει ο Τόμσεν.
Κλείσιμο
Τον περασμένο Απρίλιο o Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Οι New York Times σε πολύ δύσκολη θέση... Είναι μια ντροπή για τα μέσα ενημέρωσης. Δεν με καταλαβαίνουν εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια. Να αλλάξει ο νόμος περί δυσφήμησης». 

Οι ΝΥΤ είχαν αποκαλύψει το σημείωμα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ του είχε ζητήσει να κλείσει την έρευνα για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και της Ρωσίας, είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ, με τη διεύθυνση της εφημερίδας να τρίβει τα χέρια της.
«Ψέματα... Είστε ψεύτες», έσπευσε να γράψει στο Instagram εμφανώς ενοχλημένος o πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ενημερώθηκε για το άρθρο της εφημερίδας. 

Το περίεργο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά να διατηρεί με την εφημερίδα σχέση πάθους και μίσους. Από τη μια επικρίνει δριμύτατα το περιεχόμενό της και την ίδια ώρα κυνηγά τους δημοσιογράφους της για να παραχωρήσει συνεντεύξεις.

 Η εμβληματική «Γκρίζα Κυρία» της αμερικανικής δημοσιογραφίας ιδρύθηκε το 1851 και εκδίδεται στη Νέα Υόρκη. Είναι η τρίτη εφημερίδα σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ μετά τις «USA Today» και «Wall Street Journal». Τον Φεβρουάριο του 2013 η εφημερίδα κατέγραφε κυκλοφορίες 1.317.100 φύλλων για την καθημερινή και 1.781.100 για την κυριακάτικη έκδοση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ