Νοοτροπίες ολοκληρωτικών καθεστώτων στον στίβο
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Νοοτροπίες ολοκληρωτικών καθεστώτων στον στίβο

Στον ρυθμό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου κινείται ο φίλαθλος κόσμος

Μεγάλες επιδόσεις, ανατροπές, αγώνες γεμάτοι ένταση και εκπλήξεις. Όμως η παγκόσμια ομοσπονδία έκανε το μεγάλο λάθος. Ο αποκλεισμός από το τελικό των 400 μέτρων του Ισαάκ Μακουάλα από τη Μποτσουάνα που ήταν το μεγάλο φαβορί   με την δικαιολογία γιατί είχε...ίωση  προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και διχασμό. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις αφού η παγκόσμια ομοσπονδία με το έτσι θέλω στην ουσία στέρησε από έναν αθλητή το μετάλλιο που είχε πολλές πιθανότητες να ήταν και το χρυσό. Το  χειρότερο είναι ότι με την απόφασή της αυτή άνοιξε τον δρόμο προς την κορυφή στον νοτιοαφρικανό αθλητή Γουέιντ Βαν Νίεκερκ ο οποίος θεωρείται το αγαπημένο παιδί του στιβικού κατεστημένου.

 Ο Μακουάλα διαμένει σε ξενοδοχείο του Λονδίνου όπου έπαθαν τροφική δηλητηρίαση 30 άτομα αθλητές και παράγοντες. Όμως η Αρχίατρος των αγώνων έκρινε ότι ήταν ίωση και ενώ έκανε ο Μακουάνα  προθέρμανση για τον τελικό τον ενημέρωσαν ότι...αποκλείστηκε για  να μην κολλήσει και τους υπόλοιπους  αθλητές. Βέβαια το ίδιο δεν συνέβει με άλλους αγωνιζόμενους που είχαν αρρωστήσει!!! Το τραγελαφικό ήταν ότι δεν είχε ενημερωθεί η αποστολή της Μποτσουάνα για τον αποκλεισμό και το έμαθαν σε απευθείας σύνδεση από το BBC!

Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και της κατακραυγής η ΙΑΑΦ αποφάσισε χθες να του επιτρέψει του Μακουάλα να τρέξει....μόνος του σε ένα έκτακτο -εκτός πργράμματος- προκριματικό γύρο στα 200 μέτρα. Ο αθλητής έκανε χρόνο κάτω από 22.53 τρέχοντας μόνος του και πέρασε στα ημιτελικά! Εκεί έκανε καταπληκτική κούρσα και πέρασε στο τελικό που είναι προγραμματισμένος για σήμερα. Ο φίλαθλος κόσμος τον αποθέωσε και στις δύο του κούρσες. Υπάρχει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο  ίδιος ο αθλητής δήλωσε ότι αν τον έλεγαν Γιουσέιν Μπόλτ ή Μο Φάρα δεν θα είχε αποκλειστεί. Η συμπεριφορά της ΙΑΑF, που θυμίζει ολοκληρωτικό καθεστώς έπληξε τη διοργάνωση και έβγακε στην επιφάνεια όλη τη νοσηρότητα που υπάρχει στον πρωταθλητισμό εκεί που τα χρήματα είναι πάρα πολλά,  το ίδιο και τα συμφέροντα. Κατέδειξε τα παιχνίδια που γίνονται παρασκηνιακά και η ευκολία με την οποία θυσιάζονται αθλητές και καταστρέφονται καριέρες. Είτε έγινε εσκεμμένα είτε από λάθος το αποτέλεσμα μετράει. Έπαιξαν οι "σοφοί" του στίβου με την αθλητική ζωή ενός αθλητή, χαρακώνοντας την εικόνα του στίβου που ταλανίζεται από σοβαρότατα σκάνδαλα ντόπινγκ. Ο βασιλιάς των αθλημάτων κατ' εμέ, αφού στον στίβο στηρίζονται ΟΛΑ τα αθλήματα, βρίσκεται σε κρίση.       
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ