PROTOTHEMA

Blogs

Η ακαταμάχητη γοητεία της βλακείας

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ο τόπος μας έβγαλε τα μεγαλύτερα μυαλά αλλά και μεγάλους βλάκες.

Και οι βλάκες εντοπίζονται ειδικά στη σύγχρονη εποχή. Λες και για να γίνει ισοζύγιο ευφυΐας με την αρχαιότητα η συγχρονη Ελλάδα τοποθέτησε χαρακτηριστικούς βλάκες σε πόστα εξουσίας. Με αφορμή αυτή την πικρή διαπίστωση καταθέτω μια σειρά αφορισμών για το πάντα επίκαιρο θέμα της βλακείας.


Στη σύγχρονη Ελλάδα ξεκινάμε με μια βασική αρχή: βλάκες είναι πάντα οι άλλοι. Διακρίνουμε σε εκείνους τη βλακεία αλλά όχι και στον εαυτό μας. Οπως διακρίνουμε στους άλλους τον φασισμό αλλά ποτέ σε εμάς.
Η βλακεία είναι ένα μυστήριο. Εμφανίζεται έστω και μία φορά ακόμη και στους πιο έξυπνους. Ο βλάκας νικάει γιατί προκαλεί τρόμο. Εχει για πάντα το αβαντάζ του αιφνιδιασμού.
Ο βλάκας είναι δυνατός γιατί είναι γοητευτικός. Η βλακεία γοητεύει γιατί έχει αυτοπεποίθηση. Ο βλάκας έχει αυταπάτες και μετά τις ομολογεί νιώθοντας σπουδαίος. Γοητεύεται με την ειλικρίνειά του για το πόσο έπιασε κορόιδο τον εαυτό του.
Δεν είναι ανίκητος ο βλάκας αρκεί να τον εντοπίσεις, να κρατήσεις απόσταση ασφαλείας και να τον αφήσεις να αυτοκαταστραφεί. Πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο τους. Η συσπείρωση. Τους είναι ενστικτωδώς εύκολο να βρουν το κοπάδι τους.

Το μεγάλο δυναμωτικό του βλάκα είναι ότι δεν του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να ’χει άδικο. Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει.Υπέροχα επικίνδυνος. 
Η έλλειψη χιούμορ είναι ο σκληρός πυρήνας του βλάκα. Διότι αν είχε στοιχειώδη αίσθηση του χιούμορ, δεν θα έπαιρνε τον εαυτό του τόσο σοβαρά, οπότε θα έπαυε να ’ναι και βλάκας. Απ’ όλους τους κλέφτες, οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή σου κλέβουν τον χρόνο σου. Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία.

Δεν πρέπει να δίνουμε σε ανθρώπους με ηλίθιες απόψεις την ικανοποίηση της οργής μας. Ενας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο ηλίθιος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο. Το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα είναι μια ηδονή υψηλής αισθητικής.
Η αναφορά ενός ηλιθίου τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει. Μεγαλύτερος ηλίθιος από αυτόν που τα ξέρει όλα είναι αυτός που διαφωνεί μαζί του. Εάν λογομαχείς με έναν βλάκα, καλό είναι να αναρωτηθείς μήπως κάνει κι εκείνος το ίδιο.
Ο εγωισμός είναι το αναισθητικό που απαλύνει τον πόνο της ηλιθιότητας. Η ευφυΐα έχει τα όριά της, αλλά η βλακεία δεν έχει αυτό το μειονέκτημα. Το μυστικό του δημαγωγού είναι να φαίνεται τόσο ηλίθιος ώστε οι ακροατές του να νομίζουν ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο εκείνος.Καταλαβαίνεις τον ανόητο από τη μανία που έχει για περιττές ακριβολογίες.
Η φιλονικία εξομοιώνει τους ανόητους με τους σοφούς και οι ανόητοι το ξέρουν αυτό. Μη βλέπετε σαν κακία εκείνο που εξηγείται πλήρως από τη βλακεία. Από όλες τις βλακείες η πιο επικίνδυνη είναι η δικιά μου γιατί δεν μπορώ να την αντιληφθώ.

κατερίνα20/11/201708:10

τουλάχιστον να αναφέρουμε την βιβλιογραφία όταν παραθέτουμε λόγια άλλων..π.χ.Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.Bertrand Russell, 1872-1970 , Βρετανός φιλόσοφος.

Απάντηση
Trelantonis09/08/201714:17

Το καλό είναι ότι όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους!...

Απάντηση
Ενδιαφερον!03/08/201709:26

Ενδιαφερον κειμενο οπως ενδιαφερον και το κειμενο του Χαριτοπούλου.Τελικα η βλακεια ειναι πεδίο μεγάλης ανάλυσης!!!!!!!!

Απάντηση
Εγχειρίδιο Βλακείας του Διονύση Χαριτόπουλου.02/08/201721:12

Εγχειρίδιο Βλακείας του Διονύση Χαριτόπουλου. Το μέγεθος και οι αυλακώσεις του εγκεφάλου που χώρισαν τους ανθρώπους από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο χωρίζουν και τους ίδιους (με την επίδραση και του περιβάλλοντος όπου αναπτύσσονται) , ανεξαρτήτως φυλής , χρώματος , φύλου , πλούτου , σπουδών , ιδεολογίας , σε δύο βασικές κατηγορίες : στους ΕΞΥΠΝΟΥΣ και στους ΒΛΑΚΕΣ. Αν και η μεταξύ τους διάκριση δεν είναι δύσκολη , όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία δεν το λένε και όσοι ανήκουν στη δεύτερη δεν το ξέρουν. Η βλακεία είναι απρόβλεπτη. Εχει τόση ποικιλία εκδηλώσεων, όσοι και οι βλάκες που ο καθένας ξεχωριστά είναι μια αστείρευτη πηγή εμπνεύσεων. Η μήτρα της ευφυίας και της βλακείας ήταν ανέκαθεν αντικείμενο σκυλοκαυγά. : γεννήθηκαν ή έγιναν; Έτσι βγήκαν από τα γεννοφάσκια τους ή τους γάνωσε το μυαλό ο κόσμος όπου φύτρωσαν; Με δύο λόγια , η νόηση είναι κληρονομική (γονίδιο) ή επίκτητη; (περιβάλλον). Νοητικά ο καθένας μας κληρονομεί ένα ορισμένο οικόπεδο , μικρό ή μεγάλο. Αν σου αναλογούν 200 τετραγωνικά , ανάλογα με το περιβάλλον μπορείς να κτίσεις παράγκα ή να φτιάξεις μια χαρά μεζονέτα , αλλά είναι αδύνατον να σηκώσεις πυραμίδα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία