Αριστερά ομολόγα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αριστερά ομολόγα

Η χθεσινή έξοδος στις αγορές περιέχει για όλους μια πικρή  διαπίστωση.

Χάσαμε σχεδόν τρία  χρόνια με κραυγές και λεονταρισμούς και χθες, επιτέλους, καταφέραμε να επιστρέψουμε  στο σημείο που ήταν η χώρα με την Κυβέρνηση Σαμαρά  τον Απρίλιο 2014. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν είχε ξεκινήσει την τραγωδία της  «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και συνέχιζε από το σημείο που πήρε τη σκυτάλη από την τότε κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε γλυτώσει το τρίτο μνημόνιο, όπως και αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια  και θα ήταν σήμερα εκτός προγράμματος με τη στήριξη μιας πιστωτικής γραμμής από την ΕΕ.  

Η σύγκριση της χθεσινής έκδοσης με αυτήν της κυβέρνησης Σαμαρά δεν είναι δυνατή. Τότε το ΔΝΤ  χαρακτήριζε  «μη βιώσιμο»  το χρέος, σήμερα «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το μέτρο σύγκρισης είναι το αντίστοιχο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων και η  διαφορά του spread ανάμεσα στο 2014 και το 2017, δείχνει ότι το επιτόκιο της χθεσινής έκδοσης θα έπρεπε να είναι  στο 4,1%-4,2% για να έχει η Κυβέρνηση την άνεση να μιλά για κόστος ίδιο με αυτό του ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το υψηλό όμως κόστος της έκδοσης δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Η Ελλάδα πριν το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το πρόγραμμα  πρέπει να έχει πρόσβαση και χρηματοδότηση  από τις αγορές  για να έχει σοβαρές πιθανότητες να αποφύγει ένα ακόμη μνημόνιο. Και υπό αυτή την οπτική, ακόμη και μια ακριβή έκδοση όπως η χθεσινή, αθροίζεται θετικά στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Κλείσιμο
Για να μην πάνε όμως και πάλι οι προσπάθειες και τα χρήματα των ελλήνων πολιτών χαμένα,  καλείται  τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τη φύση του και να ενεργήσει ως ένα αστικό κόμμα. Πρέπει όχι μόνον να αποδεχθεί ότι δεν βαράει τον ζουρνά και χορεύουν οι αγορές, αλλά  να αναγνωρίσει ότι πρέπει να συμβιβάζεται με τη λειτουργία και τις απαιτήσεις  των αγορών. Πρέπει να προχωρήσει σε δύο –τρείς μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις όπως υπέδειξε ο Γ. Στουρνάρας. Πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες της τρίτη αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες. Πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον Δημόσιο τομέα που παραμένει αναποτελεσματικός. Πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίσει συνθήκες πολιτικής ομαλότητας που  ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Το υψηλό κόστος της χθεσινής έκδοσης είναι ασήμαντο με την προυπόθεση  ότι αποτελεί την πρώτη, μιας σειράς κινήσεων που βοηθούν τη χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.  Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ρίξει και πάλι στο τσάμικο και στην αντίσταση  στους δανειστές σπαταλώντας χρόνο με συνεχείς τριβές, είναι αρκετά ακόμη εκατομμύρια πεταμένα  από το παράθυρο.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ