Ο Σκουρλέτης ποντάρει για ψήφους στα μαζικά ρουσφέτια
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ο Σκουρλέτης ποντάρει για ψήφους στα μαζικά ρουσφέτια

«Και οι συμπολίται μου έχουν εις το εξής περισσότερα δικαιώματα εις τας μικράς εκδουλεύσεις μου» έγραφε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος σε επιστολή του προς  τους Μεσολογγίτες και γενικότερα τους κατοίκους της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στα «Ελληνικά Χρονικά», αρ. 2 της 7 Ιανουαρίου 1825. 

Ο Αλ. Μαυροκορδάτος, που δημοσίευσε την πρόθεσή του να κάνει ρουσφέτια στους συμπολίτες του, δεν ήταν ο μεγαλύτερος ρουσφετολόγος της εποχής. Το αντίθετο, μάλλον, εκσυγχρονιστής πολιτικός ήταν στην εποχή του. Οι μεγαλύτεροι ρουσφετολόγοι της εποχής ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Γεώργιος Κουντουριώτης και όλοι σχεδόν οι πολιτικοί της περιόδου. 

Το ρουσφέτι ήταν παράδοση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και συνήθης τρόπος εκδήλωσης της εύνοιας Βασιλιάδων, αυτοκρατόρων, ηγεμόνων, αρχόντων. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, όμως, τείνει να καταργηθεί και ν' αντικατασταθεί συστηματικά από την αξιολόγηση, την αντικειμενική κρίση και τους διαγωνισμούς. 

Κλείσιμο
Στην Ελλάδα όμως αυτό το κατάλοιπο των βασιλιάδων και των αρχόντων συνεχίζει να κυριαρχεί σε προσλήψεις και διορισμούς, σε αντικαταστάσεις και άνοδο στην ιεραρχία... 
Μάλιστα, τώρα, εκτός από ατομικά ρουσφέτια κάνουν και μαζικά ρουσφέτια και μάλιστα θεσμικά (με το νόμο). Πολιτική με μαζικά και θεσμικά ρουσφέτια έκανε ο Α. Παπανδρέου, ο Κωστάκης Καραμανλής, ο Πρ. Παυλόπουλος. Ο Κων. Μητσοτάκης έκανε πολλά ατομικά ρουσφέτια επειδή τα θεωρούσε πιο αποτελεσματικά. Οι δύο μεγάλοι κομματικοί στρατοί στο κράτος και την κοινωνία δημιουργήθηκαν επί Α. Παπανδρέου και Κωστάκη Καραμανλή. 

Ο τελευταίος μεγάλος εκπρόσωπος του μαζικού και θεσμικού ρουσφετιού είναι ο Πάνος Σκουρλέτης. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως υπουργός της ανεργίας γρήγορα εξελίχθηκε σε υπουργό του μαζικού ρουσφετιού. Προσπάθησε να κλείσει τα ορυχεία χρυσού και να στείλει στην ανεργία πάνω από 2.000 εργάτες. Όταν δεν τα κατάφερε να τους κάνει όλους άνεργους, τους έκανε μαθήματα σταλινικής ταξικής πάλης. Έτσι από το πολυτελές γραφείο του στο υπουργείο κατηγόρησε αυτούς που δούλευαν στα λαγούμια κάτω από τη γη ότι δεν είχαν... ταξική συνείδηση. 

Ως υπουργός ανεργίας μάλιστα υποσχέθηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Μπορεί να μην τα κατάφερε για όλους, όμως για τους υπαλλήλους του κράτους τα κατάφερε να ανεβάσει τον εισαγωγικό μισθό για τους με μόρφωση δημοτικού στα….780 ευρώ! Στον ιδιωτικό τομέα, βέβαια, νέοι με πτυχίο ΑΕΙ και 4-5 χρόνια προϋπηρεσία αμείβονται μόνο με 500 και 600 ευρώ μεικτά! 

Το μεγάλο έργο του Π. Σκουρλέτη είναι, όμως, η προσπάθειά του να διορίσει και να μονιμοποιήσει 30.000 υπαλλήλους που οι συμβάσεις τους ορισμένου έργου ή χρόνου έληξαν ή έληγαν. Η πρωτοβουλία του για τη δημιουργία κομματικού στρατού ναυάγησε στο Ανώτατο Δικαστήριο που ακύρωσε τον αντισυνταγματικό νόμο του. Αλλά αντί να καταλάβει το λάθος του, ως γνήσιος σταλινικός, κατηγόρησε τους δημάρχους ότι δεν εφάρμοσαν το άρθρο 24. Για έναν σταλινικό πάντα φταίνε οι άλλοι. 

Μπορεί να απέτυχε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Τον Σεπτέμβριο, λέει ότι θα φέρει νέο νόμο για τους διορισμούς και τις προσλήψεις. Στο μεταξύ έφερε νέο νομοσχέδιο στη Βουλή που μοιράζει μικρά ρουσφέτια σε πολλές ομάδες υπαλλήλων και λειτουργών σε περίοδο κρίσης : επιδόματα μουσικά και άλλα, έξοδα κινήσεως, αντιμισθίες, μικροπροσλήψεις και τα ρέστα. Φυσικά, απ΄ το μυαλό του δεν περνά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση των Δήμων και των Περιφερειών, που σημαίνει λιγότερο χαρτοβασίλειο, λιγότερους υπαλλήλους, μικρότερη γραφειοκρατία, αναξιοκρατία και διαφθορά. 

Επίσης αρνείται την ανάμειξη ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αποκομιδή κι επεξεργασία των σκουπιδιών. Ούτε η ανακύκλωση, ούτε η παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα τον ενδιαφέρει αν πρόκειται να το κάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οπότε ένα μεγάλο μέρος από τα σκουπίδια θα πηγαίνει σε νόμιμες και παράνομες χωματερές και η Ελλάδα θα πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης συνδυάζει τα δυο χειρότερα χαρακτηριστικά του Έλληνα πολιτικού: είναι από ιδεολογία φανατικός οπαδός του σταλινικού κρατισμού κι από κουτοπονηριά Βαλκάνιου πολιτικάντη υπερασπιστής της μαζικής ρουσφετολογίας. Δηλαδή είναι υπέρ των μαζικών προσλήψεων και μονιμοποιήσεων χωρίς γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ενώ μισεί τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις. 

Ο Π. Σκουρλέτης και ο σαγρέ συνάδελφος του Π. Πολάκης έχουν βαλθεί μαζί με άλλους υπουργούς να κάνουν την Ελλάδα …Σοβιετία, σύμφωνα με δήλωση του δεύτερου. Προφανώς δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμη ότι η Σοβιετία έχει πεθάνει πριν 27 χρόνια κι ο τάφος της χορτάριασε. Πάει τελείωσε, διαλύθηκε, τετέλεσται. Η Κίνα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, καθώς και η ίδια η Ρωσία εγκατέλειψαν τον κρατικό καπιταλισμό χωρίς αγορά και προχώρησαν στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας τους, τουλάχιστον. Ακόμη και η Κούβα του Ραούλ Κάστρο απέλυσε ένα (1) εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους. Αυτά τα νέα δεν έφτασαν ακόμη στα υπουργικά γραφεία;

Βέβαια όλοι σχεδόν οι υπουργοί πιστεύουν ότι οι ρουσφετολογικοί διορισμοί μπορούν να διασώσουν μερικές χιλιάδες ψήφους. 
Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Ο κρατικός συντεχνιακός συνδικαλισμός δεν έχει τέτοιες λεπτότητες. Πάει πάντα με τον νέο ηγεμόνα για να εξασφαλίσει τα προνόμια του.

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας 

    




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ