Τo “Ευγενίδειο Θεραπευτήριο” και η αλήθεια
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Τo “Ευγενίδειο Θεραπευτήριο” και η αλήθεια

Την δεκαετία του ‘80 ,ένας ευπατρίδης γιατρός, ( την εποχή εκείνη και παλαιότερα, υπήρχε αυτό το είδος…), ο Αριστείδης Ευγενίδης, με την διαθήκη του, δώρισε την κλινική του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το “Ευγενίδειο Θεραπευτήριο”που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, διοικείται ΔΣ που ορίζει το Πανεπιστήμιο και είναι στελεχωμένο από κορυφαίους πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται εκεί νόμιμα, αλλά και από υψηλού κύρους ιδιώτες γιατρούς. Διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμόκαι παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ασθενείς, με πολύ χαμηλό κόστος.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος, για την βραχεία νοσηλεία του πρωθυπουργού στο νο0σηλευτικό αυτό ίδρυμα . 

Τα ερωτήματα πού μπαίνουν.

Κλείσιμο
  -Πώς πήγε ο Πρωθυπουργός στο Ευγενίδειο;

Απλά επέλεξε τον γιατρό του, (όπως προφανώς είχε το δικαίωμα ως ασθενής).Ένα διακεκριμένο  πανεπιστημιακό χειρουργό, που έχει τη δυνατότητα χειρουργεί νόμιμα και στο “Ευγενίδειο”

Άλλωστε , το ίδιο είχε κάνει και ο εν ενεργεία τότε πρωθυπουργός, αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Επέλεξε τον γιατρό του και νοσηλεύθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο “Ωνάσιο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο”, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με καθεστώς περίπου ανάλογο με το “Ευγενίδειο”. Το Ωνάσιο από την εποχή εκείνη, κατά προνομιακό τρόπο, ευρίσκεται κάτω από την διαχρονική προστασία του κράτους.  Χρηματοδοτείται  αλλά και απαλλάσσεται  από το ασφυκτικό clawback, δηλαδή την αναγκαστική επιστροφή του 40%(!) των εσόδων από τα νοσήλεια του ΕΟΠΠΥ.Η υποχρέωση όμως αυτή, ισχύει για το “Ευγενίδειο”,αλλά και για τα αμιγώς  ιδιωτικά θεραπευτήρια , τα οποία, παρόλα αυτά, συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας της χώρας μας…. 

 -Γιατί ο πρωθυπουργόςμε δήλωσή του, υπονόησε ότι το “Ευγενίδειο”είναι δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα;


Η δήλωση αυτή ,δεν απέχει στην ουσία από την πραγματικότητα και επομένως από την αλήθεια. Αφού το“Ευγενίδειο” είναι ιδιοκτησία του  Πανεπιστημίου Αθηνών…

 -Γιατί οι εργαζόμενοι του Ευγενδείου, με την ευκαιρία της νοσηλείας του πρωθυπουργού, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την χρονική καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους;


Έχουν δίκιο .. Το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εύρωστο οικονομικά, μέχρι την αρχή της οικονομικής κρίσης…Μέχρι να συσσωρευτούν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη από τα ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΠΥ, από  το ασφυκτικό clawback  και από την πολύμηνη καθυστέρηση των πληρωμών του ΕΟΠΠΥ που ήδη ανέρχεται σε 6 μήνες!.. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι του “Ευγενιδείου” βρίσκονται τώρα στους 2.5 μήνες πιο πίσω από τις πληρωμές τους και προς το τέλος του έτους,φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει καθυστέρηση. Στο παρελθόν, η καθυστέρηση στην μισθοδοσία  έφτανε μέχρι και τους 7 μήνες…

     -Τι γίνεται με τα “σκάνδαλα” του παρελθόντος;
Καταγγελίες που αφορούν οικονομικές ατασθαλίες που συνέβησαν στο θεραπευτήριο και αναφέρονται 5-10 χρόνια πριν, όπως είναι φυσικό διερευνώνται από την δικαιοσύνη και ελπίζουμε σύντομα ότι θα διαλευκανθούν.

… Γιατί τα γράφω και πως τα γνωρίζω αυτά;

       Συμβαίνει αυτή την περίοδο να συμμετέχω στο ΔΣ του“Ευγενιδείου” (ως πρόεδρος), τοποθετημένος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επομένως, μετά λόγου γνώσης μπορώ να καταθέσω τα ακόλουθα :
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών , και ειδικότερα η παρούσα πρυτανική αρχή, έχει κάνει και κάνει ότι είναι δυνατόν ,όχι μόνο να κρατηθεί το νοσηλευτήριο όρθιο, αλλά και να αναπτυχθεί . Αυτό επιτάσσει και το πνεύμα της διαθήκης  του Αριστείδη Ευγενίδη , αλλά και το κύρος του ιστορικότερου πανεπιστημίου της χώρας μας…
Το Ελληνικό κράτος όμως ,οφείλει να καλύψει νομοθετικά (και επομένως οικονομικά…) το νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα.
Να κάνει δηλαδή ,ότι έχουν κάνει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για το “Ωνάσιο”, από την δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα..
Γιατί μπορεί ο Αριστοτέλης Ωνάσης να ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα στον χώρο του , ενώ ο Αριστείδης Ευγενίδης να ήταν ένας άσημος γιατρός…
Και γιατί μπορεί το “Ωνάσιο Ίδρυμα” να είχε και να έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις ελληνικές κυβερνήσεις σε σχέση με το ιστορικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας… 
Αλλά η αξία της ευεργεσίας και του ευεργέτη ήταν και είναι πάντα  η ίδια!

*Ο Χριστόδουλος  Ι. Στεφανάδης
Είναι καθηγητής Καρδιολογίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα