Το δύσμοιρο το Ευγενίδειο...
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Το δύσμοιρο το Ευγενίδειο...

Έτσι είμαστε στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ένα ζήτημα εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση, ο καθένας το παρουσιάζει όπως θέλει. Και δεν υπάρχει περίπτωση στο τέλος να βγάλεις άκρη...

Το ίδιο συνέβη και με το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο στο οποίο χειρουργήθηκε ο πρωθυπουργός. Η επέμβαση πήγε καλά, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στα καθήκοντά του, αλλά το νοσοκομείο βρέθηκε ξαφνικά σε μια δίνη αρνητικής δημοσιότητας, επειδή ο καθένας προσπαθούσε να παρουσιάσει τα πράγματα όπως τον βόλευαν.

Την αρχή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, που αποχωρώντας από το Ευγενίδειο δήλωσε πως “το νοσοκομείο είναι δημόσιο κι αξίζει την εμπιστοσύνη μας και την στήριξή μας”.

Όμως το νοσοκομείο δεν είναι δημόσιο. Αλλά δεν είναι και ιδιωτικό, όπως υποστηρίζουν όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν πολιτικά το γεγονός, οτι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε ένα δημόσιο νοσοκομείο για να χειρουργηθεί.
Κλείσιμο

Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, είναι λοιπόν ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία και δεν μετέχει στις εφημερίες του ΕΣΥ. Όπως είναι και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Αλλά ιδιοκτήτης του δεν είναι ιδιώτης, αλλά το Πανεπιστήμιο Αθηνών που κατέχει το 99,6% των μετοχών του. Στο Ευγενίδειο, όπως και στο Ωνάσειο μπορεί να χειρουργηθεί οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, καθώς όλες δαπάνες καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Και δεν είναι για πλούσιους ασθενείς, όπως λένε, όταν το μονόκλινο δωμάτιο κοστίζει περίπου 100 ευρώ την ημέρα.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε εδώ, πως το νοσοκομείο δεν το επέλεξε ο πρωθυπουργός.

Το επέλεξε ο θεράπων ιατρός του, ο οποίος διέγνωσε μια επείγουσα κατάσταση στον επώνυμο ασθενή του, αλλά δεν μπορούσε να τον χειρουργήσει στο δημόσιο νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζεται, επειδή αυτό δεν εφημέρευε.


Αυτό που συνέβη λοιπόν, είναι οτι ο πρωθυπουργός χειρουργήθηκε από κορυφαίους πανεπιστημιακούς ιατρούς, σε ένα νοσοκομείο που δεν μετέχει στο ΕΣΥ, αλλά μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας, αρκεί ο γιατρός του να συνεργάζεται με το Ευγενίδειο. Όλος ο θόρυβος δημιουργήθηκε, επειδή ο πρωθυπουργός το εμφάνισε ως δημόσιο νοσοκομείο , επειδή δεν άντεχε πολιτικά να ομολογήσει οτι χειρουργήθηκε σε πανεπιστημιακή κλινική που δεν μετέχει στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Και για να μην εκτεθεί ο πρωθυπουργός για την ανακρίβειά του, συμπτωματικά χθες, κατέρρευσε κι η ιστοσελίδα του νοσοκομείου για να μην φαίνεται η νομική μορφή του.


Όλο το θέμα λοιπόν μέχρι τώρα, είναι ασήμαντο. Κι όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, το ασήμαντο έκρυψε το σημαντικό.

Διότι το σημαντικό είναι, πως σε αυτό το εξαιρετικό νοσοκομείο με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και το άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι είναι δυόμισι μήνες απλήρωτοι! Πριν από μερικούς μήνες, ήταν επτά μήνες απλήρωτοι, αλλά σιγά σιγά η μισθοδοσία τους εξομαλύνεται.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η κυβέρνηση δέχθηκε με το τελευταίο μνημόνιο να ισχύσει το περίφημο claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς να εξαιρεθούν ούτε οι πανεπιστημιακές κλινικές!

Δέχθηκε δηλαδή να επιστρέφονται από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, οι δαπάνες που υπερβαίνουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το Ευγενίδειο να επιστρέφει κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ, το 40% των εσόδων του.

Και μέχρι να χειρουργηθεί ο πρωθυπουργός κανείς δεν σκέφτηκε να εξαιρέσει το Ευγενίδειο από το claw back, ενώ το Ωνάσειο έχει ήδη εξαιρεθεί.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το Ευγενίδειο, επειδή δεν την συμφέρει, όπως δεν την συμφέρει να ομολογήσει οτι το Θεραπευτήριο δεν είναι δημόσιο, αν και στην ουσία δεν είναι ούτε ιδιωτικό.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι, πως ένα ακόμη νοσοκομείο στο οποίο χειρουργούνται Έλληνες ασφαλισμένοι, δυσκολεύεται να επιβιώσει, επειδή εξακολουθούν να εφαρμόζονται ακραίες “μνημονιακές” επιλογές, από κυβέρνηση και υπουργούς που έλεγαν οτι θα έσκιζαν τα μνημόνια.

Και δεν τα μαθαίναμε ποτέ εμείς οι κοινοί θνητοί, αν εφημέρευε την Παρασκευή, το δημόσιο νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζεται ο θεράπων ιατρός του πρωθυπουργού...

Για όλους τους άλλους λοιπόν, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Εκτός από το δύσμοιρο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, που σε δυο μέρες γνώρισε τόση αρνητική δημοσιότητα, όση δεν γνώρισε στα 42 χρόνια της λειτουργίας του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ