Ελληνική και παγκόσμια οικονομία: O γρίφος των απλών μαθηματικών
Λεωνίδας Φιλιπππόπουλος

Λεωνίδας Φιλιπππόπουλος

Ελληνική και παγκόσμια οικονομία: O γρίφος των απλών μαθηματικών

Ακόμα κι όσοι δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις οικονομικών αντιλαμβάνονται όλο και πιο συχνά πως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο βασικός κορμός της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας βρίσκεται πλέον σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, με τις διεθνείς αγορές να έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στον «πρωτοστατούντα όλων» τομέα της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών.

Καθημερινά «ο μηχανισμός της αγοράς» αναρωτιέται εάνπαραδείγματος χάριν η βιομηχανία των ηλεκτρονικών είναι η μόνη αυτή τη στιγμή που ανήκει στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες βιομηχανίες και εάν όλοι οι άλλοι τομείς, που μπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί είτε ως ιδιοκτήτης, είτε ως επενδυτής, έχουν πλέον εκλείψει !!!!!!

Αρχικά να τονίσω πως και η οικονομία είναι ένα μέγεθος που υπόκειται σε νομοτελειακή κίνηση: έχει χαρακτηριστικά γέννησης, ανάπτυξης και φθοράς, αλλά διαθέτει και τη μοναδική ικανότητα να μπορεί να ανα – γεννηθεί επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους της και κυρίως επανεκτιμώντας της πηγές της.

Κλείσιμο
Κατά την άποψή μου υπάρχουν πέντε πεδία στα οποία η οικονομία μπορεί να αναθερμανθεί, αρκεί να τροφοδοτηθεί σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Συγκεκριμένα την αγροτική καλλιέργεια, την καύσιμη ύλη, τον ορυκτό πλούτο και τον τουρισμός. 

Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας. Ως χώρα που διαθέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στους περισσότερους από τους προαναφερθέντες τομείς μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οικονομικές δραστηριότητες στις ανωτέρω βιομηχανίες.
Συγκεκριμένα :

1.Αγροτική Οικονομία 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε ότι δεν αρκεί το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα με αγροτική παράδοση. Η αγροτική μας προγονολατρία δημιουργεί συχνά παρωπίδες στα μηνύματα των καιρών, λειτουργώντας μάλιστα ως ανασταλτικός παράγονταςστην οικονομική ανάπτυξη και εμποδίζοντας ως τροχοπέδη την εξέλιξη της αγροτικής μας οικονομίας. 
Εκ των πραγμάτων οι αγρότες μας , στους οποίους εύλογα έχουν δημιουργηθεί ανασφάλειες και ερωτήματα δεν είναι πλέον δυνατόν να καλλιεργούν στις ίδιες συνθήκες με τις προηγούμενες γενιές οι οποίες δεν είχαν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα, όπως ο υπερπληθυσμός  ή το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί φαινόμενα τύπου ElNinio κλπ., οφείλουν δε να σεβαστούν την τεχνολογία και την εξέλιξη προσαρμόζοντάς τες στις παρούσες ανάγκες τους. Πρέπει δηλαδή να συνειδητοποιήσουν ότι επειδή τα ανωτέρω φαινόμενα αυξάνουν τη ζήτηση των προϊόντων οφείλουν να εκσυγχρονιστούν και να στραφούν σε νέες πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Ενδεικτικά δε οι τάσεις στην αγορά δείχνουν ότι οι εταιρείες λιπασμάτων και κυρίως αυτές που παράγουν τα τρία βασικά συστατικά των αναγκών της γης  - άζωτο, φώσφορο και κάλιο σύμφωνα με έρευνες, είναι αυτές που θα αποδώσουν και θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την αύξηση ζήτησης αγροτικών προϊόντων, νομίζω δε ότι η χώρα μας διαθέτει τις προδιαγραφές να κινηθεί μια τέτοια βιομηχανία.

2.Πετρέλαιο

Παρά την πτώση των τιμών και τη χαμηλότερη κατανάλωση που παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου παραμένει σταθερή διότι οι αναδυόμενες αγορές στηρίζονται σε φθηνότερες πηγές ενέργειας και αυτό έχει ως επακόλουθο να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η τιμή του πετρελαίου. Παρά το ότι η ποσότητατων διαθέσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου  μειώνεται κάθε χρόνο , μικρές εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει νέες τεχνολογίες εξόρυξης πετρελαίου αποστραγγίζουν κάθε διαθέσιμο κοίτασμα ακόμα και σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με σκοπό το κέρδος.

Στη χώρα μας γίνονται τελευταία κάποιες προσπάθειες εντοπισμού και αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου, όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται η προσέλκυση ενδιαφερομένων επενδυτών, ακόμα ίσως και των μικρότερων εταιριών που αποστραγγίζουν ό, τι έχει απομείνει από πετρέλαιο σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

3.Ορυκτός Πλούτος

Όσο η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεταιτόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση για βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα και κυρίως για Βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το αλουμίνιο και το μολυβδαίνιο τα οποία χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο (κατασκευαστικό boomστις αναπτυσσόμενες αγορές), ενώ ο χρυσός και το ασήμι θα εξακολουθήσουν να είναι σε υψηλή ζήτηση, για να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές τάσεις του δολαρίου διότι ειδικά το ασήμι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών . Η επένδυση εν γένει στη βιομηχανία ορυκτού πλούτου είναι μια επένδυση με σοβαρό διακύβευμα και είναι γεγονός πως για να καταστεί προσοδοφόρα είναι αναγκαίες και πολλές άλλες προϋποθέσεις (αντισταθμιστικά μέτρα μέσω της πράσινης ανάπτυξης κ.ο.κ.)

4.Τουρισμός

Ο τουρισμός εξακολουθεί να είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας , με ετήσιες αφίξεις που συχνά ξεπερνούν συχνά τα 15 εκατομμύρια. Ο ελληνικός τουρισμός συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε πολλούς κλάδους (με τα καταλύματα, την εστίαση και τις μεταφορές στις πιο αποδοτικές θέσεις) και με αύξηση των θέσεων εργασίας. Το μεγάλο ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό είναι να διευρυνθεί χρονικά και να καλύψει όλες τις χρονικές περιόδους του έτους με ενίσχυση και αξιοποίηση του θεματικού τουρισμού (ιατρικός, επιστημονικός, θρησκευτικός, εναλλακτικός, χειμερινός κτλ.)..

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας μέσω της αναθέρμανση της γεωργίας, του ορυκτού πλούτου και του τουρισμού είναι για τους οικονομολόγους απλά μαθηματικά. Απομένει να δούμε τι την καθιστά γρίφο…

Ο Λεωνίδας Φιλιπππόπουλος είναι οικονομικός σύμβουλος με έμφαση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ