Εκταμίευση στο… παρά πέντε.
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Εκταμίευση στο… παρά πέντε.

Η εκταμίευση της δόσης φαίνεται πως θα γίνει στις 13-14 Ιουλίου, κυριολεκτικά «μια ανάσα» πριν τις υποχρεώσεις πληρωμών της χώρας που ξεκινούν στις 17 Ιουλίου.

 Οι όροι που φέρεται να θέτουν οι θεσμοί για να ξεκλειδώσει η δόση -συνταγματική κατοχύρωση στις περικοπές των συντάξεων του 2018, εφαρμοστικές διατάξεις για την κυριακάτικη λειτουργία  των καταστημάτων και πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών- είναι χαρακτηριστική  της προβληματικής σχέσης,  χωρίς κανένα  ίχνος εμπιστοσύνης, των δανειστών προς την κυβέρνηση.

Συνεχώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει προσδοκίες που δεν συμμερίζονται οι δανειστές. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πυροδότησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο  αισιοδοξία ακόμη και για σημαντική άρση των capital controls, αύξηση των ορίων στις αναλήψεις κλπ. Aφού η πληροφορία ανακυκλώθηκε για μερικές μέρες στα μέσα ενημέρωσης, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την προσγείωση στην πραγματικότητα  λέγοντας πως οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν μόνον επιχειρήσεις.

Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού αν αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα υπήρχε μεγάλη διαρροή καταθέσεων. Η κυβέρνηση  δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει και να δουλέψει με σταθερότητα για την άρση των capital controls, αλλά παρουσιάζεται έτοιμη να βγει στις αγορές. Η αντικατάσταση των ομολόγων της κυβέρνησης Σαμαρά δεν σημαίνει και επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος, με τη βοήθεια  μιας πιστωτικής γραμμής.  Και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει για την Ελλάδα πιστωτική γραμμή ύψους πχ 30 δις. ευρώ, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί στην ανάληψη νέων δεσμεύσεων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που φαίνεται να είναι και ο πιο ειλικρινής στο οικονομικό επιτελείο, μιλώντας στη Βουλή  είπε  ότι η χώρα  δικαιούται πρόσβαση στην καλή προληπτική πιστοληπτική γραμμή και όχι σε αυτήν που σχεδιαζόταν το 2014,  η οποία  είναι παρεμφερής με νέο μνημόνιο, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός. Ωστόσο, τα δεδομένα, συγκλίνουν προς την "αυστηρή" γραμμή, τηρώντας την παράδοση των κυβερνητικών προσδοκιών που διαψεύδονται απο τους δανειστές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ