Εξεταστική; Ποια εξεταστική;
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Εξεταστική; Ποια εξεταστική;

Είναι κανόνας απαράβατος στη Βουλή: Οι εξεταστικές επιτροπές υπάρχουν για να διερευνούν μόνο το παρελθόν.

Από την εποχή του Κοσκωτά μέχρι σήμερα, σπάνια κυβέρνηση δέχθηκε την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί σκάνδαλο που καταγγέλθηκε για την δική της περίοδο διακυβέρνησης.

Εξεταστικές επιτροπές ζητούν τα κόμματα όσο βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Και τις αρνούνται όταν γίνουν κυβέρνηση. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ, ζητούσαν εξεταστική για ψύλλου πήδημα. Αλλά όταν έγιναν κυβέρνηση, συγκρότησαν εξεταστικές επιτροπές μόνο για την περίοδο διακυβέρνησης των προκατόχων τους.

Αρνήθηκαν την εξεταστική επιτροπή για το ποιος ευθύνεται για τα capital control. Κι όταν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγράφονται οριστικά.
Κλείσιμο

Αρνήθηκαν χθες και την εξεταστική για το ΝOOR 1. Και στις δύο περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός είπε “όχι” με το ίδιο σκεπτικό που έλεγαν “όχι” και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί: “Αν έχει στοιχεία η αντιπολίτευση, να τα καταθέσει στην Δικαιοσύνη”...


Πρώτα από όλα, αν δεν έχει στοιχεία η αντιπολίτευση, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Κι αν υπάρχουν στοιχεία, ούτε η Δικαιοσύνη στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να ερευνήσει για να τα βρει, επειδή το απαγορεύει το Σύνταγμα. Από την στιγμή που έχει καταγγελθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η δικογραφία θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσταλεί στη Βουλή.

Και τότε ή η Βουλή θα πρέπει να διεξάγει έρευνα από ειδική επιτροπή, ή η Δικαιοσύνη θα θεωρήσει πως η Βουλή απαγορεύει την έρευνα!


Συνεπώς, η προτροπή του πρωθυπουργού, όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη, αποτελεί απλώς μια υπεκφυγή, ή στην καλύτερη περίπτωση αγορά πολιτικού χρόνου.


Εδώ όμως φταίει και η αντιπολίτευση, που δεν απαιτεί πιο επιτακτικά την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Τη μόνη διαδικασία για να εξακριβωθεί τελικά, το αν υπάρχει πραγματική εμπλοκή πολιτικών προσώπων η όχι.

Κι η ευθύνη αυτή βαραίνει πρωτίστως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει τις απαιτούμενες 60 υπογραφές για να εκκινήσει η διαδικασία. Αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμευόταν χθες οτι η έρευνα του Κοινοβουλίου θα γίνει, είτε από αυτή τη Βουλή, είτε από την επόμενη, η εξέλιξη της συζήτησης θα ήταν ίσως, διαφορετική.

Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας έδειξε διατεθειμένος να την αποδεχθεί, προκαλώντας να την ζητήσει “όποιος έχει άντερα”.


Εκεί είχε την ευκαιρία ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επιβάλλουν την εξεταστική επιτροπή, αξιοποιώντας την έκρηξη του ενός κυβερνητικού εταίρου.


Αλλά άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Και γελούν τώρα όλοι μαζί οι κυβερνητικοί βουλευτές, θεωρώντας πως η θύελλα πέρασε. Κι αναρωτιούνται ειρωνικά: Εξεταστική; Ποια εξεταστική;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network